Barcelona cultura

Pòdcast “Fuerzas especiales”

Diversos espais 27/05 - 08/07

El Grec Festival de Barcelona produeix el seu primer projecte de pòdcast entorn de la seva programació, en el qual aprofundeix en els temes que articulen i travessen els espectacles de l'edició del 2022.

La Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i plataformes com Spotify esdevindran el vehicle de transmissió de Fuerzas Especiales, un seguit de pòdcasts que dirigeix la periodista cultural Marta García Miranda. El projecte pretén crear un espai de conversa sobre el fet escènic i teatral, però també sobre el món en el qual vivim i els assumptes que ens ocupen i preocupen, una proposta que convoca aquestes forces especials que construeixen imaginaris i alternatives des de la ficció i el pensament. 

Cada episodi s'articula entorn d'una conversa entre dos creadors de l'àmbit escènic o entre un creador teatral i un pensador, un filòsof, un gestor cultural o un escriptor. Entre els convidats que passaran per Fuerzas Especiales, directors com Andrés Lima, Marta Pazos, Àlex Rigola o Pablo Remón, filòsofs com César Rendueles o gestors de l'àmbit de l'art com Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA de Barcelona. 

Fuerzas Especiales proposa un diàleg sobre assumptes com la idea d'Europa, els principis i valors que compartim i sobre els fonaments d'unes societats, les nostres, que potser no passen pel seu millor moment: la llibertat, l'amor, el futur, el que és comú i les fronteres. I, contaminant aquests grans eixos, el desig, el capitalisme, les xarxes socials, la crida a l'acció, els paradisos perduts i els paradisos per conquerir, la nostra fatiga crònica, la solidaritat, la comunitat, el joc i les ganes d'estar junts. 

L'últim pòdcast s'enregistrarà amb públic i tindrà el format d'un programa de ràdio en directe.

 

Divendres de 27 maig

L'amor

Amb Pablo Remón i Marta Pazos

Safo ja no és una musa, sinó un geni que puja la temperatura ambiental i poètica en escena. Una parella s'evadeix del món quotidià i imagina el seu amor a Barbados. A partir dels seus muntatges Safo i Barbados, etcétera, els directors Marta Pazos i Pablo Remón conversen sobre l'amor i el sexe en temps d'ansietat i precarietat; sobre poliamor, amor romàntic i els paranys del llenguatge, i sobre com de llestos ens creiem respecte a generacions anteriors.

Pablo Remón és dramaturg, director d'escena, guionista i Premio Nacional de Literatura Dramática. Director d'obres com Los farsantes, El tratamiento y Doña Rosita, anotada, Remón arriba al Grec amb Barbados, etcétera, sobre una parella que es debat entre el fracàs vital en el terreny de la realitat i els ancoratges que sí que troben en el territori de la imaginació.

Marta Pazos és directora d'escena i ha estat directora artística de Voadora durant els 15 anys de vida de la companyia, al capdavant de muntatges com Othello, Comedia sin título o Sueño de una noche de verano. Arriba al Grec amb Safo, la dramatúrgia de la qual signa amb María Folguera i Christina Rosenvinge, en un muntatge que explora la figura de l'autora de Lesbos, considerada la primera poeta d'Europa.

 

Divendres 3 de juny

Un món comú

Amb Slobodan Minic i Marina Garcés

Slobodan Minic és un periodista cultural de Ràdio Sarajevo que va viure bona part de la guerra de Bòsnia des del seu estudi de ràdio. La seva experiència, que serà portada al teatre, és el punt de partida d'una conversa amb la filòsofa Marina Garcés entorn de l'autoritarisme, el valor de la cultura com a motor de canvi i la construcció d'una comunitat: sobre com eixamplar els seus límits i sobre com superar l'imaginari apocalíptic o distòpic en el qual semblem estar instal·lats.

Marina Garcés és filòsofa, activista i docent. Autora dels assajos Filosofia inacabadaNova il·lustració radical o Ciutat Princesa. Acaba de publicar una nova edició de l'obra Un mundo común, deu anys després de la primera edició.

Slobodan Minic, Boban Minic, és periodista i va ser director dels programes de cultura i oci de Ràdio Sarajevo. Durant la guerra de Bòsnia va acompanyar a la població amb paraules de pau des del seu estudi de ràdio i ara, al Grec, la companyia La Conquesta del Pol Sud porta a escena la seva experiència en una obra documental anomenada com el seu programa de ràdio, MIVION.

 

Divendres 10 de juny

La joventut

Amb Elvira Dyangani Ose i Àlex Rigola

Una noia, de nom Ofèlia, pateix un atac de pànic. Els skaters de la plaça del MACBA somien a construir el seu lloc propi en el món. I la directora d'aquest museu, Elvira Dyangani Gosi, i el director d'escena Àlex Rigola conversen sobre el malestar de la joventut, sobre l'art com a canalitzador i catalitzador d'anhels i malestars, i sobre quins vehicles de representació i expressió necessiten i utilitzen avui els joves.

Elvira Dyangani Ose és directora del MACBA de Barcelona. Amb una dilatada experiència com a comissària d'art, ha treballat al Centro Atlántico de Arte Moderno de Las Palmas (CAAM), el Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (CAAC) i a la Tate Modern de Londres. Abans d'incorporar-se al MACBA, Dyangani dirigia la galeria londinenca The Showroom. 

Àlex Rigola és director i dramaturg, ha dirigit el Teatre Lliure, la secció teatral de la Biennal de Venècia i els Teatres del Canal, de Madrid. Considerat una de les figures amb més projecció internacional del teatre contemporani a Espanya, els seus treballs més recents són Anatomía de un instante, La gavina o Machoman.

 

Divendres 17 de juny

La desobediència i els paradisos perduts

Amb Andrés Lima i César Rendueles

Lima estrena la primera adaptació teatral a Espanya (amb dramatúrgia d'Helena Tornero) d'El paradís perdut de Milton, una obra travessada per les idees de rebel·lia, desobediència i dissidència. Idees que alimenten un diàleg entre el director d'escena i l'assagista i filòsof César Rendueles, que conversen sobre el desig de ser punk, com diria Betlem Gopegui, i sobre les maneres noves i velles d'enfrontar-se al poder.

Andrés Lima és director d'escena, Premio Nacional de Teatro, fundador de la companyia Animalario i director de muntatges com Shock, Prostitución o Urtain. Estrena al Grec Paraíso perdido, adaptació del poema èpic de John Milton, amb dramatúrgia d'Helena Tornero i amb Pere Arquillué i Cristina Plazas en el repartiment.

César Rendueles és professor de sociologia a la Universidad Complutense, investigador a l'Instituto de Filosofía del CSIC i autor d'assajos com Sociofobia, Capitalismo canalla i Contra la igualdad de oportunidades

 

Divendres de 24 juny

Massa ficció

Amb Tanya Beyeler i Eudald Espluga 

 

Divendres 1 de juliol

Europa no és una prestatgeria d'Ikea

Amb Brenda Navarro i Àlex Serrano

 

Divendres 8 de juliol

Programa especial amb públic. Ubicació per confirmar.

 

Més informació:
https://xrcb.cat/ca/

Galeria multimèdia

Dades

Dates i horaris Del 27 de maig al 8 juliol

Espai Diversos espais

Duració50 min

Activitats relacionades

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades