Barcelona cultura

Blog

De Ciutat de Mèxic a Buenos Aires. El Grec llatinoamericà continua

dt. 08/09/2020 | 18:15 H

Per Andreu Gomila

La pandèmia va estroncar un dels projectes més ambiciosos del Grec 2020, les col·laboracions i coproduccions entre artistes i sales llatinoamericanes i sales i artistes catalans. Però la majoria d'aquestes iniciatives no han quedat en sac foradat, sinó que es podran veure en el pròxim any a diferents teatres i festivals. Estem parlant del millor de cada casa: Gabriel Calderón, Josep Maria Miró, Nelson Valente, Lagartijas Tiradas al Sol, etc. Treballs a dues bandes que demostren la bona sintonia existent entre el teatre llatinoamericà i el català. El Tantarantana ja va presentar al juliol el seu projecte amb la companyia colombiana La Maldita Vanidad, 'La noche sin tiempo'.

'Winnipeg', de Laura Martel: Teatre Akadèmia
El 1939, el poeta Pablo Neruda, aleshores cònsol de Xile a França, va salvar la vida a més de 2.000 republicans exiliats, entre els quals hi havia molts escriptors catalans, com Pere Quart, Francesc Trabal o Xavier Benguerel. La canària Laura Martel, el 2014, va escriure un còmic sobre aquella aventura amb dibuixos d'Antonia Santolaya, que ara ha convertit en obra de teatre i compta amb la direcció de Nobert Martínez. Neruda va dir que aquella gesta havia estat tan important en la seva vida com els seus poemes.

'Els gossos', de Nelson Valente: La Villarroel
La col·laboració entre l'argentí Nelson Valente i la Sala Trono de Tarragona ve de lluny. Fa anys que treballen junts i el Grec no podia evitar deixar-ne constància. El vam descobrir cap al 2015 amb aquell magnífic 'El loco y la camisa', que havia estrenat el 2009 al seu Banfield Teatro Ensamble, a Lomas de Zamora (Buenos Aires). La Villarroel s'ha convertit en el seu feu barceloní, que ara ens permetrà veure aquesta creació al voltant d'una topada casual interpretada per Mercè Arànega, Màrcia Cisteró, Joan Negrié i Albert Pérez.

'Tránsitos', de Mariana Percovich i David Teixidó (La Gleva + Espacio Callejón + La Contracultural): La Gleva
Vet aquí un treball a tres bandes entre una sala de Barcelona (La Gleva), una de Buenos Aires (Espacio Callejón) i una altra de Montevideo (La Contracultural). Entre una dramaturga uruguaina (Mariana Percovich) i un autor català (David Teixidó). Tots han sumat esforços per explicar el món trans a les seves comunitats a partir del treball a Barcelona, Buenos Aires i Montevideo.

'Pedro Páramo', de Juan Rulfo (Teatre Romea i Teatro Español): Teatre Romea
Portar al teatre la gran petita novel·la del mexicà Juan Rulfo no és feina fàcil. Però Pau Miró, l'encarregat de fer-ho, és un fan irredempt d'aquesta història de morts que parlen, de vius que callen i d'una intensitat expressiva brutal. Mario Gas n'és el director i compta amb Pablo Derqui i Vicky Peña a l'escenari. I no se'ns acut ningú millor per donar vida a la gent de Comala, una localitat mítica que forma part de la gran escenografia de la literatura mundial.

'Una galaxia de luciérnagas', d'Aina Tur: El Maldà
Quan tenia vint-i-pocs anys, la dramaturga menorquina Aina Tur se'n va anar a Centreamèrica a fer de voluntària per a una ONG. I allà va descobrir un món alhora salvatge i meravellós, i fins a quin punt les vides de moltes persones que viuen allà estan a les nostres mans. A partir d'una experiència personal, encarnada per Anna Alarcón, ens pregunta si estem tranquils amb la nostra consciència, què faríem si la sort d'una persona que ens ha fet mal depengués de nosaltres.

'Història d'un senglar', de Gabriel Calderón: Temporada Alta 2020
Gabriel Calderón és, amb Sergio Blanco, l'autor uruguaià de més renom al món. A Temporada Alta hi ha estrenat 'Mi muñequita' i 'La ira de Narciso'. I fa un parell de temporades, va dirigir l'extraordinària 'Que rebentin els actors' al TNC amb un 'cast' totalment català, experiment que ara repeteix amb 'Història d'un senglar', un monòleg interpretat per Joan Carreras en el qual un actor s'enfronta al repte de fer de Ricard III.

'Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar' (Vaca 35): Sala Atrium
L'obra dels mexicans Vaca 35, ja la coneixem. Va aterrar com un meteorit a FiraTàrrega 2013 i ha passat diverses vegades per la Sala Atrium. Però no ens cansarem de veure-la, ja que posa cara a cara una actriu prima (Diana Magallón) i una de grassa (Mari Carmen Ruiz). A partir de 'Les bonnes' de Jean Genet, el dramaturg Damián Cervantes embasta una història que parla de l'autenticitat del teatre i de la vida com a vivència mecànica.

'La Ruta de la Palta', de Projecte Ingenu (Projecte Ingenu + TeatroPuerto): Nau Ivanow
La companyia de Marc Chornet, Projecte Ingenu, s'ha associat amb la tropa xilena TeatroPuerto, que el 2016 va fer una residència artística a la Nau Ivanow, per explicar el desastre del consum massiu d'alvocat ('palta'), que a Xile es conrea de manera intensiva. A partir d'una història local, desplegaran les relacions ininterrompudes entre el país sud-americà i Catalunya, des d'un restaurant de Rambla de Catalunya fins als camps desertitzats xilens, de Violeta Parra a Maria del Mar Bonet.

'El apellido comienza conmigo', de Chaska Mori (La Badabadoc + Lagartijas Tiradas al Sol + Centro Cultural de la Universidad del Pacífico): La Badabadoc
Els mexicans Lagartijas Tiradas al Sol, habituals de Temporada Alta, s'han associat amb la peruana Chaska Mori per fer el que millor saben fer: explicar històries personals amb tocs d'autoficció. Mori, important autora de documentals, relatarà el seu retorn al Perú després de la mort del seu pare. Una altra col·laboració a tres bandes, amb la sala barcelonina La Badabadoc, que ens porta un nom del Perú, país que no coneixem gaire teatralment, a tenir molt en compte.

'Fuera del juego', de Dagoberto Rodríguez: Versus Glòries
La confessió de culpabilitat del poeta cubà Heberto Padilla el 1971, quan el règim de Fidel Castro l'acusava de contrarevolucionari, va suposar un abans i un després en la relació entre els artistes i el govern de l'Havana. Uns anys abans havia publicat el llibre de poemes que el va posar entre l'espasa i la paret, 'Fuera del juego', que ara l’artista plàstic Dagoberto Rodríguez i el dramaturg i director cubà Abel González Melo porten a escena amb un 'cast' format per actors de l'illa caribenya residents a Madrid.

'L'habitació blanca' (Flyhard + Timbre 4), de Josep Maria Miró: Sala Flyhard
L'èxit del teatre de Josep Maria Miró a Buenos Aires és indubtable. Allà hi han triomfat 'El principi d'Arquimedes' i 'Nerium Park'. I hi ha estrenat obres que no hem vist aquí, com 'Obac' ('Umbrío'). Un dels prohoms de Timbre 4, Lautaro Perotti, dirigeix aquesta peça que fa que una mestra d'escola es retrobi amb tres dels seus antics alumnes, molts anys després, i ens parlin del pas de la infantesa a l'edat adulta, amb tot el que es perd pel mig.

SEGUEIX LLEGINT: Un mapa teatral d'Amèrica Llatina (a través de Temporada Alta)

Comparteix aquest contingut