Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Blog

Quim Girón i Moon Ribas. L'espectacle dels fenòmens naturals

dc. 28/04/2021 | 00:45 H

Per Andreu Gomila

Fa un any i mig, que l'artista de circ contemporani Quim Girón (Animal Religion) i la coreògrafa ciborg Moon Ribas es van trobar gràcies a la intermediació del Konvent (Berga). Ell estava immers en la investigació del no control i ella havia dut implantats durant set anys uns sensors que li feien percebre els terratrèmols de la Terra. D'aquesta trobada ha nascut 'Fenomen', un espectacle híbrid on Girón i Ribas treballen el gel en escena. Es va preestrenar al Sismògraf d'Olot i el podrem veure al Grec 2021.

1. NO CONTROL
Girón va anar a Estocolm a fer un màster i allà, ens explica, va sortir el tema del no control en el circ. “Mentre que bona part del circ que es fa avui dia passa per mostrar les teves habilitats, jo intento exhibir la part del treball que implica arribar a algun lloc, aconseguir alguna cosa”, comenta Girón. “Es tracta de treure el jo del centre i deixar que passin coses”, afegeix.
    Ribas també defuig el jo. “Podria dir que la Terra és la coreògrafa de les meves peces”, dispara. La seva feina ha estat fins ara introduir “coses no humanes en contextos artístics”, sense que l'ésser humà sigui el centre. Amb una línia de treball tan propera, quedava clar que coreògrafa i artista de circ s'havien d'acabar trobant.

2. EL GEL
Després d'uns mesos investigant, buscant quines forces naturals podrien tractar, van apostar per la temperatura i van a parar al gel. Girón ja havia treballat amb el fang, per exemple, en una altra època, quan creava diàlegs entre el seu jo i el cos. Diu que 'Fenomen' no hi té res a veure, tot i que Ribas creu que sí. “Al final, jo soc l'artesà”, manifesta Girón.
    La qüestió és que el gel els oferia un grau d'imprevisió molt gran. “Quan el trenquem, no sabem com es trencarà”, apunta Ribas. “No tenim mai el control, ja que els blocs sempre es trenquen de manera diferent, cosa que fa que cada funció sigui única”, afirma Girón. Cada dia descobreixen coses noves. A Ribas, per exemple, li agrada molt una escena on vessen aigua damunt d'un bloc i escolten com el gel espetega. Però pot ser que no faci soroll.

3. LA COREÒGRAFA CIBORG
Fa un any que Ribas es va treure els implants que tenia al braç i que li permetien notar, com a vibracions, els moviments sísmics de la Terra. Els va dur set anys. Durant un temps, tanmateix, va seguir notant-los, com una mena d'“efecte fantasma”, el mateix que els passa a les persones que han perdut un braç o una cama. Ara treballa en un prototip de vestit sísmic, que podria arribar a incorporar a 'Fenomen'.

4. QUÈ BUSQUEN
Ribas assegura que el que busquen a 'Fenomen' és “escoltar la natura”. I deixa clar que, en escena, són tres intèrprets en igualtat de condicions: ella, Girón i el gel. L'artista de circ, per la seva banda, indica que aquest espectacle és un pas lògic en el seu intent d'innovar en el terreny de la dansa i el circ, cap a espectacles “efímers”, no tan “coscentristes”.
    “Per què no fem 'Fenomen' a l'exterior a l'Empordà, en ple estiu?”, es pregunta Girón. I respon: “Tot i que la temperatura influeix decisivament en l'espectacle, no crec que hi hagués canvis substancials, ja que els blocs de gel de 10 quilos resisteixen molt bé”.

5. REFERENTS
'Fenomen' no té cap dramatúrgia prèvia. No han treballat amb referents coneguts, sinó que tan sols han fet servir la imaginació. “Treballem amb les imatges que tenim al cap”, diu Ribas. Fins i tot amb la música que Girón ha creat expressament per a l'espectacle, que “surt de les gravacions que hem portat a terme amb gel i diferents objectes i que hem modificat sobre l'escena amb l'ajut de bases electròniques”, assegura.

6. MÉS ENLLÀ DE 'FENOMEN'
Amb aquest espectacle sobre la temperatura, Girón i Ribas saben que han obert una porta a tot un món. “'Fenomen' pot tenir altres 'outputs' com, per exemple, el vent”, avança la coreògrafa ciborg. Ells, el que pretenen fer és treballar amb els fenòmens naturals. Girón veu que la multidisciplinarietat de Ribas fa que puguin organitzar tant un concert enmig del bosc com un 'site specific' o una conferència. Això no ha fet res més que começar!

SEGUEIX LLEGINT: Cap al Grec 2021: 7 grans espectacles que hi seran

Compra d'entrades