Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Creació i museus

Creació i museus

Les fàbriques de creació i alguns dels museus de la ciutat protagonitzen unes experiències conjuntes que posen en contacte artistes de disciplines diverses amb els fons d'aquests equipaments.

Les fàbriques de creació i els museus barcelonins protagonitzen un any més una experiència en comú. Un seguit d'espais museístics i patrimonials de la ciutat es converteixen en escenari per als/les residents dels centres de creació artística de la ciutat, que dialoguen mitjançant les seves propostes amb els fons artístics, històrics o etnogràfics que conserva cada espai. 

Alguns dels projectes d'aquesta experiència han esdevingut, com en el cas, enguany, de l'espectacle Extinction Rave (Diagnóstico de Situación) de la Fundación Mis Bragas al Teatre Lliure, en espectacles inclosos en la programació general del Grec.

Les propostes d'enguany (del 30 de juny al 7 de juliol) són:

DHUB + LA CENTRAL DEL CIRC

Títol: Ressons
Instal·lació viva que fusiona les arts visuals, el disseny sonor i el circ contemporani. 

Artistes: Companyia Haa Collective
Concepció, direcció i interpretació: Ingrid Esperança. Disseny de l'aparell i direcció: Betty Cau. Disseny sonor: Joan Lavandeira
Dates: 6 i 7 de juliol a la tarda

MUSEU ETNOLÒGIC I DE CULTURES DEL MÓN + LA ESCOCESA

Títol: Baile Enmascarado
La col·lecció de màscares del museu, totes amb les seves històries i narratives, inspiren una proposta que mostra com han canviat els significats, usos i contextos d'aquests objectes. La relació entre les màscares i el teatre, els espais sagrats i els rituals, les protestes polítiques, la cultura pop i el cinema són el tema d'unes peces curtes que es presentaran durant un recorregut per l'equipament.

Artistes: Companyia: M0nster.L4b (Feña Celedón, Lu Chieregati)
Dates: 6 i 7 de juliol, a les 19.00 h

LA MODEL + EL GRANER CENTRE DE CREACIÓ

Títol: INAUDIT
Una col·laboració entre el coreògraf i performer Adrián Vega i el músic i creador Adriano Galante. L'objectiu principal del projecte és revelar un nou patrimoni sonor de La Model de Barcelona utilitzant un enfocament performatiu basat en la memòria sonora de l’edifici, habitada per freqüències, sons i radiacions inaudibles per a l'oïda humana. Una recerca activa que traça una memòria nova del so que coexisteix ara en l’edifici i que està travessada per preguntes com ara: què va ser?, què és?, i sobretot, què podria ser aquest nou espai sonor? Una visita guiada híbrida durant la qual es generen escenes, relacions i paisatges sonors inèdits.

Creació i interpretació: Adrián Vega, Adriano Galante.  Acompanyament teòric: Andrea Soto Calderón. Acompanyament de moviment: Marina Pravkina. Desenvolupament de l’arxiu: Anabel de la Paz
Dates: 3 i 4 de juliol, tarda-vespre

CASTELL DE MONTJUÏC + HANGAR CENTRE DE PRODUCCIÓ I RECERCA ARTÍSTICA

Títol: TOTAL
Segons la Sarai, el 30 de juny de 2019 a les 11.00 hores del matí el vent va arribar de l'est a una velocitat de 19 km/h al Castell de Montjuïc. L'any 2020, en aquesta mateixa hora, va haver-hi calma. El 2021, venia del sud-oest i la seva velocitat amb prou feines va arribar als 7 km/h. El 2022 i 2023, una altra vegada calma. En Jeroni, que va ser professor de la Sarai, em diu que ells només poden predir el que passarà una setmana abans, i que si el vent no bufa el 30 de juny de 2024, sempre ens quedarà la brisa. Als/les músics/ques els explico que el volum dependrà de si el vent acosta o allunya el so, i que encara que hi ha la possibilitat que ningú ho senti, tot estarà preparat perquè s'escolti.

Artistes: Violeta Mayoral
Dates: Primera sessió: 30 de juny, a les 11.00 h / Segona sessió: per determinar

MUSEU DE LA MÚSICA + CENTRE DE LES ARTS LLIURES DE LA FUNDACIÓ JOAN BROSSA

Títol: És possible formular una primera pregunta i continuar sopant? (La festa del llagostí)
Neus Masdeu converteix en una festa una investigació sobre la relació de Carles Santos amb el menjar, el món mariner i la cultura popular. Gresca, revetlla, tiberi i ballarugues. Passeu, passeu! Agafeu lloc! Que això és un aplec, un homenatge, una trobada, una primera pregunta.

Artistes: Neus Masdeu (de moment)
Dates: per determinar

MUSEU PICASSO + TEATRE TANTARANTANA 

Títol: KRUID
Una performance immersiva i interactiva de nova creació que utilitzarà la realitat virtual i les projeccions envoltants com a vehicle de representació.
La proposta genera una dualitat entre un món tridimensional i físic, i un món virtual i bidimensional habitat per actors avatars. En un espai virtual amb accés a través d'ulleres de realitat virtual (Meta Quest 3), el públic apareix com un avatar per a interactuar en temps real amb l'intèrpret. En un segon espai, el públic pot contemplar l'intèrpret en directe connectat amb ulleres de realitat virtual i sensors de moviment, i veure en directe l'avatar que està conduint la performer. Un diàleg entre la percepció del cos-espai real i el digital.
Carles Castaño i Sau-Ching Wong, que provenen de diferents orígens i disciplines artístiques, es van unir recentment per investigar la recerca d'un nou llenguatge artístic, fent ús de la seva visió compartida per trobar nous significats i propòsits dins la fusió de la virtualitat i el cos humà.

Direcció immersius: Sau-Ching Wong, Carles Castaño Oliveros. Entorns 3D: Eloi Cantos
Dates: Dimarts, 2 i dimecres, 3 de juliol. Sessió contínua, de 21.00 a 22.30 hores. El públic es pot anar incorporant a la sessió segons la disponibilitat d'espai.


Reserva d'entrades a partir del mes de juny.