Barcelona cultura

Assaig sobre la lucidesa

José Saramago

Direcció: Roger Julià

Teatre Lliure Montjuïc - Espai Lliure27/07 - 28/07

Un dels grans de les lletres portugueses signa una història, irònica i pessimista, sobre les possibilitats de practicar la democràcia d'una manera real. Una faula contemporània sobre la relació entre governats i governants.

A Assaig sobre la ceguesa (1995) José Saramago, premi Nobel de literatura del 1998, imaginava un episodi de ceguesa que paralitzava de cop i volta tot un país. Uns anys més tard, tornava a prendre aquella mateixa societat com a protagonista d'una segona part de la història. Era Assaig sobre la lucidesa (2004), on suposava que en aquell país que anys enrere havia estat víctima d'una ceguesa temporal, es feien eleccions i la major part de la població decidia votar en blanc. La novel·la arriba ara a l'escenari, explorant la distància que separa els ciutadans de les decisions que prenen els seus governs i plantejant una amarga reflexió sobre els drets i les responsabilitats que implica una democràcia real. Sí, el binomi visió/ceguesa és l'autèntic protagonista d'un muntatge que tant fa referència a l'opacitat del poder com a la ignorància o manca d'interès dels ciutadans cap a les decisions polítiques o al poder encegador d'una societat malaltissament consumista i atrapada en la necessitat d'un creixement perpetu. El muntatge ens proposa una visió sarcàstica i còmica d'un poder capaç de mostrar la seva cara més brutal en els moments més foscos i que busca en enemics externs la responsabilitat d'uns resultats electorals que no comprèn.

És la nova proposta de La Danesa, una companyia dedicada al teatre de text contemporani que va ser fundada el 2011 per Ota Vallès, Jumon Erra i Elena Fortuny. Fins al moment, han portat a escena els espectacles de creació pròpia Un disgust danès i La distància entre el llamp i el tro, a més de la proposta per a públic juvenil i familiar Ifigènia en taxi, de Sílvia Navarro.

Una producció de Cia. La Danesa.
Amb la col·laboració d'Aules, Espai 104, els Lluïsos d'Horta i
Atrium Viladecans.
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Oficina de Suport a la Iniciativa Cultura (OSIC), Illa de l’Aire. Manel Adell, Carina Garcia-Ayats, GV i Tati Marco. Micromecenatge a través de Verkami.​

Fitxa artística

Autoria: José Saramago Versió / Adaptació: Jumon Erra Assessorament en la traducció: Yannick Garcia Direcció escènica: Roger Julià Dramatúrgia: Jumon Erra, Roger Julià Interpretació: Elena Fortuny, Xavier Frau, Òscar Intente, Maria Ribera, Jacob Torres Assistents de direcció: Elias Ashtari, Laura Roqué Escenografia i vestuari: Clàudia Vilà Espai sonor: Enric Monfort Disseny de la il·luminació: Sylvia Kuchinow Assesoria de moviment: Cristina Martí Producció executiva: Cia. La Danesa, Elena Fortuny Distribució: Jordi Brunet

 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris divendres 27/7 - 21:00 H dissabte 28/7 - 21:00 H

Espai Teatre Lliure Montjuïc

Duració80 min

LlenguaCatalà

Preus 22 €

Adreçat aEn companyia

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut