Barcelona cultura

C’est la vie

Collectif Zirlib / Création 2017

Mohamed El Khatib

Teatre Lliure Montjuïc - Espai Lliure 09/07 - 10/07

Què ens queda quan perdem algú essencial? Ens en parla la peça de teatre documental d’un creador francès que constitueix una experiència tan real com íntima, estètica i política.

Hi ha una paraula (orfandat) que defineix la condició del fill o la filla que es queda sense pares. La coneix per experiència pròpia un autor francès que va viure moments de devastació personal fa uns anys arran de la mort de la seva mare. Mohamed El Khatib va convertir aquella experiència en un espectacle que es va titular Finir en beauté i que també es veurà al Grec 2021. Més devastadora, li deien en aquell temps (potser en un intent de consolar-lo?), resulta la mort d’un fill o una filla. No, no hi ha manera ni té cap mena de sentit establir una graduació del dolor causat per la pèrdua d’un ésser estimat... Però sí que és cert que, si la pèrdua d’un progenitor té un nom, no hi ha paraula als diccionaris (amb l’excepció dels hebreus i àrabs) que defineixi la condició de qui ha experimentat la mort d’un fill. Pensava en aquests termes Mohamed El Khatib quan va decidir crear un espectacle documental sobre el tema. Va començar a fer-ho aplegant testimonis de personatges coneguts que s’havien vist en unes circumstàncies tan tristes  (de Victor Hugo a Zidane, passant per Sylvester Stallone), però tot va canviar quan va saber dels casos de dos actors amb els quals havia intentat treballar sense èxit en ocasions diverses i que en els últims temps havien experimentat la pèrdua d’un fill, un noi de 25 anys en el cas de Daniel Kenigsberg, de 61 anys, i una filla de 5 en el cas de Fanny Catel, de 37. Les primeres converses que el director va mantenir amb l’actor i l’actriu van acabar conduint-los a una creació escènica que és tota una experiència límit. I és que vida, mort i teatre s’entrecreuen en una peça que es mou en els límits de l’obscenitat i el pudor. Són els relats d’unes experiències de pèrdua i són, també, una mena de guia de vida per als qui han quedat.

És la proposta d’un creador a qui li agrada confrontar el teatre amb altres llenguatges que van des del cinema fins a les instal·lacions. Director de curtmetratges i de films documentals basats en les pròpies vivències com Renault 12 (2018, ambientat al Rif marroquí i vist en festivals de cinema africà) va cofundar el 2008, a Orleans, el col·lectiu multidisciplinari Zirlib, que reivindica el sentit polític de tota estètica. És autor i director i director acompanyant de L’L, un espai de recerca per a la creació jove de Brussel·les, i artista associat al CDN d’Orleans i al Théâtre de la Ville de París.

Una producció del Collectif Zirlib.

El Collectif Zirlib està finançat per la Région Centre-Val de Loire, el Ministeri de Cultura DRAC Centre-Val-de-Loire, i la ciutat dOrleans.

Mohamed El Khatib és artista associat al Théâtre de la Ville de París, Malraux Scène Nationale de Chambéry i al Théâtre National de Bretagne, a Rennes.

Fitxa artística

Interpretació: Fanny Catel, Daniel Kenigsberg Text i concepció: Mohamed El Khatib Realització: Fred Hocké, Mohamed El Khatib Entorn sonor: Nicolas Jorio Col·laboració artística: Alain Cavalier Psicogeneaologia: Bruno Clavier

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris divendres 9/7 - 21:30 H dissabte 10/7 - 19:30 H dissabte 10/7 - 21:30 H

Espai Teatre Lliure Montjuïc

Duració 90 min

Llengua Francès amb sobretitulació en català

Preus 22 €

Altres criteris Internacional

Altres

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades