Barcelona cultura

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan

Pine Smoke

Teatre Grec | 10/07 - 12/07

La bellesa de la cal·ligrafia esdevé moviment en un muntatge que torna a portar als escenaris barcelonins la que ha estat considerada la principal companyia de dansa contemporània de tot Àsia.

La dansa xinesa més antiga, Cloud Gate (雲門, yún mén o “porta del núvol”), dona nom a una companyia taiwanesa nascuda el 1973 que ha estat la primera a introduir la dansa contemporània en la comunitat de parla xinesa. Ho ha fet de la mà del mestre Lin Hwai-min, un coreògraf excepcional que ha basat el seu treball en la meditació, en la pràctica de les arts marcials internes (basades en elements mentals o espirituals), del txikung (qi gong) (Moon Water, vista al Grec 2007) o en la mateixa cal·ligrafia xinesa, que inspirava Wild Cursive, vista al festival d’estiu barceloní l’any 2010. La coreografia que veurem enguany, Pine Smoke, és de fet la segona part de Cursive: A trilogy, una creació que té com a autèntics protagonistes el paper d’arròs i la tinta. El títol de la coreografia fa referència al fum que es produeix quan es crema fusta de pi, amb el qual es fa una tinta negra especialment rica en matisos. I és que, fascinat per la manera com la tinta flueix sobre el paper, el mestre Lin converteix els cossos dels seus ballarins en traços dibuixats sobre l’escenari amb un pinzell imaginari. Explora, així, mitjançant el moviment, les diferents tonalitats del negre que apareixen en cal·ligrafiar un text. Tot, al so d’una música inesperada: la que proporcionen les composicions d’un artista nord-americà especialment avantguardista i consagrat a l’experimentació sonora: John Cage. Increïbles, sorprenents, fluids... Així descriuen els qui ja han vist l’espectacle els moviments dels ballarins de la companyia, que demostren una flexibilitat i un control fora mida per oferir als espectadors una visió de la bellesa des de la perspectiva oriental. És una mostra més del talent de Lin Hwai-min, un mite de la dansa contemporània que, pareu atenció, ha anunciat la seva retirada com a director artístic de la companyia per a la fi del 2019 i, per tant, s’acomiada, des d’aquesta responsabilitat, dels escenaris barcelonins.

Una coproducció del National Performing Arts Center -  National Theater & Concert Hall.

Pine Smoke va ser un encàrrec de la Yong Lin Foundation.

L’estrena d’aquesta peça es va produir el 30 d’agost de 2003, al National Theater, de Taipei (Taiwan).

Aquesta gira ha estat possible en part gràcies al Ministeri d'Afers Exteriors de Taiwan.

Amb la col·laboració de l'Oficina Económica y Cultural de Taipei.

Fitxa artística

Concepció i coreografia: Lin Hwai-min Música: John Cage Disseny de la il·luminació: Lin Keh-hua Ajudantia en el disseny de la il·luminació: Lulu W.L. Lee Disseny de l’escenografia i els visuals: Austin Wang Disseny del vestuari: Lin Ching-ju Representació a Espanya: Ysarca Art Promotions - Pilar de Yzaguirre Fotografia: Liu Chen-hsiang

 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Dansa

Dates i horaris dimarts 10/7 - 22:00 H dijous 12/7 - 22:00 H

Espai Teatre Grec

Duració70 min

Preus15 -30 €

Adreçat aDe Melbourne a Nova York

Altres criteris Internacional

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut