Barcelona cultura

Coda

ATRESBANDES / Quartet Brossa

L’Auditori | 13/07 - 14/07

Grec Festival

Dmitri Xostakóvitx és el centre d'un collage escènic que, fent servir la música, la paraula i el moviment, parla de la vida i l'obra del compositor però, especialment, de la relació que va mantenir amb el poder.

El nom d'aquest espectacle, que forma part del cicle "Escenes" de L'Auditori, fa referència al fragment final d'una composició. La notació musical de la coda s'utilitza també com a símbol per marcar una repetició. Per això esdevé, en aquesta experiència visual i sonora, una metàfora de la repetició dels comportaments: tant dels que generen joia com dels que ens enfonsen en la foscor i que tan sovint han pres la forma d'una ideologia autoritària. Els règims feixistes, populistes o autoritaris, com ara la Unió Soviètica de Stalin, van enviar a l'exili o a la mort un bon nombre d'artistes, entre els quals molts músics. Va viure aquells temps Dmitri Xostakóvitx, un compositor brillant que va haver d'adaptar el seu art a les circumstàncies del seu temps per tal de poder sobreviure. Vida, art i política van acabar confluint en l'existència del músic, que va incloure en les seves creacions notes d'ironia on, a la manera d'un codi secret, podem llegir encara avui la seva visió crítica envers un règim dictatorial i despietat.

Com en temps de Xostakóvitx, també avui el món s'agita entre passions. Potser, com en aquell temps, tot és blanc o negre. I davant l'absència de matisos i el risc de ser condemnat, el silenci s'imposa. En una conversa o potser en una obra d'art. Va ser Xostakóvitx un col·laboracionista, una víctima o un heroi? O potser tot i res alhora?

S'ho pregunten els integrants d'ATRESBANDES, un col·lectiu teatral que posa l'accent en el procés de creació dels seus espectacles (Solfatara, Locus Amoenus...), i que concep el teatre contemporani com una mena de laboratori de l'art. En aquest muntatge, tenen la col·laboració del musicòleg Jordi Alomar, el pianista Gregori Ferrer i del Brossa Quartet de Corda, nascut per reivindicar els sons censurats i les músiques maleïdes i menystingudes. Sempre disposats a col·laborar en projectes innovadors, els integrants del Quartet Brossa aposten per l'experimentació i per una multidisciplinarietat que els ha posat en contacte directe amb el teatre, la dansa i la poesia, entre altres arts.

Una coproducció de L'Auditori i Grec Festival de Barcelona.

Amb la col·laboració de Graner Centre de creació, Centre Cívic Navas, Espai Maragall i Atrium Viladecans.

Fitxa artística

Direcció i dramatúrgia: ATRESBANDES (Albert Pérez Hidalgo, Mònica Almirall, Miquel Segovia) Composició musical: Quartet Brossa i Gregori Ferrer, amb la col·laboració de Jordi Alomar, a partir d'obres diverses de Dmitri Xostakóvitx Interpretació: Mònica Almirall, Miquel Segovia, Imma Lluch, Aleix Puig, Marçal Ayats, Pere Bartolomé, Gregori Ferrer Espai visual: Pau Masaló i Òscar Palenque, amb la col·laboració de Pirra Assessorament musical: Jordi Alomar

 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Escena híbrida Música

Dates i horaris dissabte 13/7 - 20:00 H diumenge 14/7 - 18:00 H

Espai L’Auditori

Duració90 min

LlenguaCatalà i rus

Preus 15 €

Adreçat aEn companyia

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut