Barcelona cultura

‘Conversatorios’ amb Xile

Guillermo Calderón, Manuela Infante i altres

Espectacle en línia (teatroamil.tv) | 02/07 - 30/12

Grec en obert

Amb la complicitat del festival Santiago a Mil, dos directors que havien de presentar muntatges al Grec 2020 van oferir una mostra del seu treball en una proposta que es va complementar amb xerrades i trobades amb pensadors xilens.

Santiago a Mil és un festival de teatre que s’organitza cada any a Santiago de Xile i que aplega alguns dels noms més interessants de l’escena llatinoamericana i mundial del nostre temps. Aquí han presentat les seves obres més noves Guillermo Calderón i Manuela Infante, dos creadors escènics que, de la mà del festival, havien d’haver representat els muntatges Dragón​ i Estado vegetal, respectivament, al Grec d’enguany.

Finalment, aquests dos dramaturgs i directors van presentar una mostra en línia de les seves creacions. D’entrada, Manuela Infante va editar i mesclar una peça sonora que es basa en el muntatge Estado vegetal, una proposta al voltant del diàleg imposible entre els éssers humans i el món vegetal. Aquesta peça sonora s'ha titulat Estado vegetal para los oídos.

Per la seva banda, Guillermo Calderón havia de presentar al festival Dragón, una història sobre un grup d’artistes que es troben per crear l’obra que els ha de consagrar. La trama dona peu a una reflexió sobre l’oportunisme i la violència escrita per un dramaturg i director xilè amb una llarga trajectòria internacional. Al Grec, hem pogut veure una càpsula audiovisual titulada La segunda vida de un Dragón​ que ha estat creada expressament per al festival. Adopta el format d’una mena de microdocumental que tracta sobre Dragón, creuant les referències a l’espectacle amb el context polític del Xile actual i les conseqüències de la pandèmia.

Del mateix director teatral, del 25 al 28 de juliol es pot veure Mateluma, un muntatge de caràcter polític sobre el judici a l'antic integrant del Frente Patriótico Manuel Rodríguez (FPMR) Jorge Mateluna, condemnat a setze anys de presó acusat d'assaltar un banc en un judici considerat irregular i injust. El muntatge posa l'accent en la manera com la història recent ha tractat els qui van lluitar contra la dictadura xilena.

A més, al web de Teatroamil.tv també es pot veure el muntatge del Grupo Krapp El futuro de los hipopótamos. És obra d'un dels grups de dansa més destacats i irreverents de l'Argentina i es pregunta com seran la dansa, la llengua i la comunicació en el futur. La proposta vol ser una mena de resistència a la mort, un punt de partida des del qual tots els futurs són possibles.

La veu de les dones creadores de l'Amèrica Llatina es va fer escoltar escoltar en un Foro Creadoras Latinoamericanas que es va celebrar el dijous, 23 de juliol (19 h) i en el qual dones de teatre van parlar sobre la seva feina. Manuela Infante (Xile) va conduir una conversa oberta en la qual també hi van participar Chaska Mori (Perú), Marianella Morena (Uruguai) i Laura Paredes, del col·lectiu argentí Piel de Lava. La conversa es va organitzar mitjançant un software de videoconferència. Trobareu més informació al web Teatroamil.tv.

La trobada es va complementar amb un seguit de xerrades, el que a l’Amèrica Llatina s’anomenen “conversatorios”, que ens mostren les reflexions de filòsofs i pensadors xilens.

Fitxa artística

Estado vegetal para los oídos

Direcció: Manuela Infante Dramatúrgia: Manuela Infante, Marcela Salinas Interpretació: Marcela Salinas Disseny integral: Rocío Hernández Disseny i realització de l’utillatge: Ignacia Pizarro Enregistrament de veus: Pol del Sur Producció: Carmina Infante

Una coproducció de NAVE i Fundación Teatro a Mil.

 

La segunda vida de un Dragón

Dramatúrgia i direcció: Guillermo Calderón Interpretació: Luis Cerda, Camila González, Francisca Lewin Assistència de direcció i disseny multimèdia: Ximena Sánchez Disseny integral: Rocío Hernández Tècnica d’il·luminació i escenografia: Manuela Mege Vestuari i assistència en el disseny: Daniela Vargas Realització audiovisual: Alex Waghorn, La Copia Feliz, Ximena Sánchez Producció: María Paz González 

Una coproducció de Fundación Teatro a Mil, Teatro UC i Theater der Welt 2020 Düsseldorf.

 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris Encara disponible

Espai Espectacle en línia (teatroamil.tv)

LlenguaCastellà

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut