Anar al contingut principal
Barcelona cultura

David Lang: Prisoner of the State

Orquestra simfònica de Barcelona i nacional de Catalunya (OBC) i Cor d'homes del Cor Jove de l'Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau

Teatre Grec 22/07

Per celebrar l'any Beethoven el 2020, L'Auditori, juntament amb prestigiosos socis internacionals, va encarregar al compositor novaiorquès David Lang una destacada nova creació: una poderosa relectura de l'òpera Fidelio.

Aquest projecte es va ajornar a causa de la pandèmia, però tres anys més tard del previst, el nou treball de David Lang aporta llum sobre els temes atemporals de Beethoven: l'amor, l'abús de poder, la supressió dels drets individuals mitjançant la intriga política. Pot l'amor més sincer assegurar la llibertat d'un home? David Lang, un dels compositors més importants del món, reinterpreta l'òpera Fidelio i ens la mostra sota una llum més contemporània i política. Ludwig van Beethoven va trigar anys a escriure la versió definitiva de la seva única obra per a l'escenari, de la qual no només va canviar el títol (inicialment es deia Leonora) sinó que també va produir versions diverses del llibret. Lang ha escrit el seu propi llibret per a aquesta versió de la narració sense utilitzar ni una nota de la música de Beethoven.

A l'òpera original, l'amor de Leonora és suficient per alliberar el seu ésser estimat, empresonat injustament per motius polítics. A Prisoner of the State, Lang qüestiona l'idealisme romàntic davant els costums polítics del segle XXI. La posada en escena, econòmica però convincent, d'Elkhanah Pulitzer situa el mal i l'empresonament al centre de l'escenari: el gran cor de presoners, present durant tota la representació, és el focus visual i musical dominant. El governador (el Pizarro de Fidelio, rellegit per Lang) suggereix en una ària que és "millor ser temut que estimat". El presoner de Lang, igual que el de Beethoven, en una cel·la claustrofòbica i subterrània, experimenta l'alegria de retrobar-se amb la seva "Leonora". Però en la posada en escena de Pulitzer no tenim cap dubte que el Fidelio de Lang té lloc en un món menys indulgent i més familiar que el de Beethoven.

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) protagonitza, amb el cor dels presoners i els quatre solistes, una producció ja celebrada com un replantejament contundent i oportú de l'original.

L'òpera Prisoner of the State es va estrenar el 2019 al Lincoln Center de Nova York per la Filharmònica de Nova York. L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) va encarregar l'obra juntament amb el Barbican (Londres), el De Doelen Concert Hall (Rotterdam), l'Orquestra Simfònica de Bochum, el Concertgebouw de Bruges i l'Òpera de Malmö, fet que afirma la reputació de Barcelona com a centre destacat de la cocreació internacional. D'aquesta manera, L'Auditori i l'OBC mantenen el seu compromís amb la música contemporània i enforteixen la seva posició com a pilar essencial de la cultura catalana al món. La coproducció amb el Grec Festival de Barcelona suposa el retorn de l'OBC a l’escenari de Montjuïc.

Encàrrec i coproducció de L'Auditori, la New York Philharmonic, el De Doelen Concert Hall (Rotterdam), The Barbican (Londres), Bochum Symphony Orchestra Concertgebouw (Bruges), Malmö Opera.

Fitxa artística

Concepte, composició, llibret: David Lang. Direcció: Ludovic Morlot. Interpretació: Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Cor d'homes del Cor Jove de l'Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau (veus masculines), Claron McFadden (The Assistant), Jarrett Ott (The Prisoner), Davóne Tines (The Jailer), Alan Oke (The Governor). Direcció d’escena: Elkhanah Pulitzer. Direcció associada: Diana Wyenn. Ajudantia de direcció, coreografia i moviment: Miguel Alejandro Castillo. Disseny d'escenografia: Matt Saunders. Projeccions: Adam Larsen. Disseny de llum i direcció tècnica: Thom Weaver. Disseny de llums associat: Yannick Godts. Vestuari: Maline Casta. Assistència al disseny del vestuari: Noelle Quanci. Producció executiva: Unusual Suspects (NL)

Agraïments: Simon Mordant AO i Catriona Mordant AM i al donant anònim pel seu suport generós que ha fet possible aquesta producció.

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Música Teatre

Dates i horaris 22 de juliol, a les 22 h

Espai Teatre Grec

Duració 75 min

Llengua Anglès

Preus 30 €

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades