Barcelona cultura

El combat del segle

Denise Duncan

Sala Beckett - Poblenou | 20/10 - 22/11

La Beckett

De Grec a Grec

L’autora resident d’enguany a la Sala Beckett ens parla sobre el racisme, les conseqüències de l’èxit, l’amor, la vida i el destí a partir de la història d’un boxejador negre al Paral·lel del principi del segle XX.

Un boxejador americà arriba a la Barcelona del principi del segle XX. Es diu Jack Johnson i ha estat el primer afroamericà que s’ha proclamat campió mundial de pesos pesants. Es va enfrontar a Jim Jeffries en l’anomenat “Combat del segle” i, contra tot pronòstic, el va guanyar, en una victòria al racisme. Ara bé, Johnson haurà de pagar un preu elevat pel seu triomf: una sentència injusta el fa abandonar el país. I encara que a Barcelona troba uns aires diferents, potser més lliures, a Jack Johnson el persegueixen els fantasmes del seu passat i el record del seu rival, Jim Jeffries. 

Al ring, el “combat del segle” fa temps que va acabar, però a la vida de Jack Johnson encara continua. Quin és el preu que paguem per les nostres victòries? Quina és la frontera entre l’èxit i el fracàs? Són, potser, dues cares d’una mateixa realitat? Quin és, per a Jack Johnson, l’autèntic “combat del segle”? Es tracta de la lluita contra el racisme? O del combat ferotge entre amor i desig? En el subsol d’una Barcelona a punt d’esclatar, l’Excelsior, un cabaret del Paral·lel, esdevé l’escenari on Johnson s’enfronta a la seva vida. Les cabareteres, la seva dona i altres personatges de l’època el conduiran per aquesta història trepidant que ens mira als ulls i ens qüestiona.

Denise Duncan ha escrit un text ple d’humanitat, amb música del pianista, improvisador i compositor de Menorca Marco Mezquida (Premi Ciutat de Barcelona 2020 pel disc No hay dos sin tres, enregistrat amb el guitarrista Juan Gómez, Chicuelo). Duncan és una dramaturga nascuda a Costa Rica i establerta a Barcelona, on ha estudiat dramatúrgia i direcció (Institut del Teatre) i ha estat una de les fundadores de la companyia La Pulpe Teatro. Amb una llarga trajectòria, ha estrenat muntatges com Vaques sagrades, Está linda la mar, C.O.C.A., Una dona en el mirall o Negrata de merda (2018). Des del setembre del 2019 fins al juliol del 2020 ha estat autora resident a la Sala Beckett.

Una producció de Grec 2020 Festival de Barcelona, Sala Beckett, Centre Dramàtic Nacional i Teatre Principal de Palma.

La programació del De Grec a Grec està subjecta a les recomanacions de les autoritats sanitàries i a la incertesa de la situació actual.

Fitxa artística

Autoria i direcció: Denise Duncan Traducció al català: Marc Rosich Composició i direcció musical: Marco Mezquida Interpretació: Queralt Albinyana, Armando Buika, Alex Brendemühl, Andrea Ros, Yolanda Sikara Escenografia: Víctor Peralta Il·luminació: Guillem Gelabert Vestuari: Nina Pawlowsky Espai sonor: Jordi Bonet Assessorament en boxa: Xavier Flotats, Machete Assessorament en la coreografia: Jeanette Moreno Silva Assessorament dramatúrgic: Isaias Fanlo Ajudantia de direcció: Xavi Buxeda Marcet Estudiant en pràctiques: Kayja Diao Fotografia: Kiku Piñol

 

Galeria multimèdia

Disciplina Teatre

Dates i horaris 20/10 - 22/11

Espai Sala Beckett - Poblenou

Duració105 min

LlenguaCatalà

Preus10-20 €

Altres criteris Coproducció

Altres

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut