Barcelona cultura

Fuera del juego

Una ficció documental inspirada en el cas Padilla

Dagoberto Rodríguez / Abel González Melo

Sala Versus Glòries | 28/05 - 30/05

Sala Versus Glòries

De Grec a Grec

Por i creació. Un artista visual i un dramaturg d’origen cubà fan reviure, amb tècniques de teatre documental, un cas, encara no esclarit del tot, que va marcar un abans i un després en la relació entre art i poder en aquesta illa del Carib.

L’any 1968, l’escriptor cubà Heberto Padilla va guanyar el Premi Nacional de Poesia que concedia la Unión de Escritores y Artistas de Cuba amb el poemari Fuera del juego, que precisament dona nom a aquest muntatge teatral. Poc després de rebre aquest premi, Padilla, fervent revolucionari que va passar de l’emoció al desencís i després a la crítica, va ser acusat de contrarevolucionari per les autoritats, sotmès a censura, perseguit i empresonat. L’abril del 1971, compareixia públicament per protagonitzar una confessió de culpabilitat que encara avui sorprèn i que constitueix un punt d’inflexió en la relació entre el règim cubà i els artistes del país, el moment en què la censura es va fer fèrria i van néixer les polítiques culturals que s’estendrien posteriorment per l’illa. Què va passar exactament? Tot el que té a veure amb la repressió que va patir Padilla i la seva confessió pública ha quedat envoltat d’un vel de misteri que ni tan sols avui s’ha aixecat. No és el que intenten els dos creadors que han portat a escena la història i que, per fer-ho, recorren a retalls de diari, a reportatges televisius i a la interpretació dels actors i l’actriu que protagonitzen aquesta “ficció documental”.

Han imaginat aquesta posada en escena l’artista plàstic Dagoberto Rodríguez, creador de l’equip d’art multidisciplinari May Green, dedicat a promoure projectes innovadors en els camps de l’art visual i escènic, i el dramaturg i director cubà Abel González Melo, qui ha escrit contes, assajos i dramatúrgies i va obtenir el premi Casa de las Américas 2020. Yadier Fernández, Ginnette Gala i Rey Montesinos, com els mateixos creadors d’aquesta proposta, són cubans instal·lats a Madrid i interpreten els personatges d’una història real batejada amb el nom d’un poemari que és, a la vegada, premonició i metàfora del destí d’Heberto Padilla.

Una producció de May Green

Fitxa artística

Concepte artístic i producció: Dagoberto Rodríguez Dramatúrgia i posada en escena: Abel González Melo Interpretació: Yadier Fernández, Ginnette Gala, Rey Montesinos Música original i disseny del so: Antonio Dueñas Videografia i coordinació tècnica: Daniel Martín Corona Il·luminació: Agustín Maza Coordinació executiva: Carmen Hidalgo, Cecilia Schneider Fotografia: Jesús Antón

 

Galeria multimèdia

Disciplina Teatre

Dates i horaris 28 al 30/05/21

Espai Sala Versus Glòries

Duració90 min

LlenguaCastellà

Preus 14 €

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut