Barcelona cultura

Gentry

Mos Maiorum

Sala Hiroshima | 07/07 - 09/07

La gentrificació, aquell procés pel qual els habitants originals d’un barri acaben sent expulsats a causa de la revalorització de la zona, explicat a partir d’un conjunt de testimonis reals reproduïts en escena amb la màxima fidelitat.

Fa uns anys, poques persones sabien què significava el terme gentrificació, un neologisme procedent de l’anglès. Avui, però, no pocs veïns de Barcelona han experimentat les conseqüències d’una tendència que, en posar de moda determinades zones de la ciutat, acaba per expulsar els veïns i substituir-los per classes benestants. Com portar aquesta situació a escena? Mos Maiorum, un col·lectiu de teatre format el 2015 per Alba Valldaura, Mariona Naudin i Ireneu Tranis, ho fa aplicant una tècnica que ja va fer servir en un muntatge anterior, centrat en la temàtica de la immigració i la frontera sud d’Espanya. Era la tècnica coneguda com a Verbatim, que parteix de testimonis autèntics i els reprodueix, amb les errades, els dubtes i les vacil·lacions propis de la vida real, sobre un escenari. Aquest cop repeteixen la mateixa tècnica, però la fan servir en un espai escènic on cap fins i tot el públic, que amb els seus moviments i disposició, adquireix un sentit simbòlic que evoca imatges poètiques d’onades, aglomeracions i carrers, passant així a formar part de la dramatúrgia de l’espectacle.

Sí, l’impacte de la gentrificació a la ciutat de Barcelona és el centre de l’espectacle on, tot i això, no falten referències a altres fenòmens similars que es produeixen en altres ciutats europees. Un espai amb pantalles a les parets que van mostrant paisatges diversos i canviants acompanya uns actors que, mitjançant els dispositius que porten, podran interactuar amb les imatges. I és que el vídeo i altres tecnologies aconseguiran que el públic quedi immers en un escenari que acull una història de ficció… on no hi ha ficció.  El muntatge va guanyar el passat 2017 el premi Adrià Gual, que concedeix l'Institut del Teatre al millor projecte d'escenificació. El Grec Festival de Barcelona el posa en escena per tal de contribuir a difondre la tasca dels creadors emergents de la ciutat.

Una producció del Grec Festival de Barcelona, l'Institut del Teatre i Mos Maiorum.

Amb la col·laboració de La Poderosa, Fabra i Coats, L’Estruch-Ajuntament de Sabadell.

Aquest muntatge va obtenir el premi Adrià Gual 2017 concedit per l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.

Fitxa artística

Investigació, creació i interpretació: Mos Maiorum: Mariona Naudin, Ireneu Tranis, Alba Valldaura Dramatúrgia: Marc Villanueva Mir Espai escènic: Clàudia Vilà Interactius i audiovisual: Ventura López Kalász Disseny del so: Guillem Llotje Disseny del vestuari: Adriana Parra Disseny de la il·luminació: Pol Queralt Producció: Anna Bohigas Comunicació: COSMICA Anna Aurich, Sònia Gonzalez

 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Escena híbrida

Dates i horaris dissabte 7/7 - 21:00 H diumenge 8/7 - 21:00 H dilluns 9/7 - 21:00 H

Espai Sala Hiroshima

Duració80 min

LlenguaCatalà, castellà, anglès i italià (amb sobretitulació en català, castellà i anglès)

Preus 18 €

Adreçat aPassions

Altres criteris Coproducció

Altres

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut