Barcelona cultura

By Heart

Tiago Rodrigues

Teatre Lliure Montjuïc - Espai Lliure14/07 - 15/07

L'actor i dramaturg portuguès convida deu espectadors a aprendre's un poema de memòria. Entre versos i històries aparentment inconnexes, farà palesa la importància de la transmissió de les paraules i de les idees que expressen.

Sobre l'escenari, homes i dones corrents del públic que no han vist mai la funció, no saben ben bé què passarà i no tenen encara cap idea del text que els donaran i que hauran de memoritzar. Per què aquests versos en concret? Tingueu paciència i veieu com s'aprenen el text de memòria (by heart, en anglès), mentre Rodrigues explica històries que tenen a veure amb ell mateix, amb una àvia a punt de quedar-se cega, amb tot de llibres repartits per l'escenari i amb els molts personatges que els habiten. A cada parell de versos que els homes i dones s'aprenguin emergiran mil i una connexions extravagants. Què tindrà a veure Borís Pasternak (sí, l'autor del Doctor Jivago) amb un cuiner del nord de Portugal o amb un programa de televisió holandès? Totes les incògnites s'aniran resolent segons avanci l'espectacle, una creació que vol fer evident el valor essencial de les paraules, la importància de transmetre-les i les mil i una noves idees que us pot suggerir un mot. I és que no hi ha un lloc més segur per a un mot o un conjunt de mots i les idees que els acompanyen que la memòria. Ho explicava el teòric de la literatura George Steiner, però també ho sabia l'escriptor Ray Bradbury (i François Truffaut!). I si la memòria fos una arma de resistència? I si les deu persones que hi ha sobre l'escenari poguessin ser considerats com una mena de soldats?

Signa aquest muntatge deliciós l'actual director artístic del Teatro Nacional D. Maria II de Lisboa, un actor, dramaturg i director amb una activitat frenètica que ha treballat a Bèlgica, ha actuat per mig món i que, el 2003, va crear la companyia Mundo Perfeito juntament amb Magda Bizarro. Les col·laboracions artístiques i els processos col·lectius són a la base dels seus treballs, que darrerament l'han portat a analitzar fenòmens històrics partint de documents manipulats que al·ludeixen tant a l'esfera pública com a l'àmbit privat. 

Una producció del Teatro Nacional D. Maria II, a partir d'una creació original de la companyia Mundo Perfeito.

Coproduït per O Espaço do Tempo i Maria Matos Teatro Municipal.

Aquest espectacle ha estat creat amb el suport del Govern de Portugal | DGArtes.

Fitxa artística

Concepció i direcció: Tiago Rodrigues Autoria: Text de Tiago Rodrigues amb fragments i cites de William Shakespeare, Ray Bradbury, George Steiner i Joseph Brodsky, entre d'altres Interpretació: Tiago Rodrigues Traducció a l'anglès: Tiago Rodrigues, amb la supervisió de Joana Frazão Escenografia, utillatge i vestuari: Magda Bizarro Regidoria: Sara Cipriano Producció executiva en la creació original: Magda Bizarro, Rita Mendes Producció executiva: Rita Forjaz

 

Galeria multimèdia

By Heart
By Heart
By Heart
By Heart
By Heart

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris diumenge 14/7 - 21:00 H dilluns 15/7 - 21:00 H

Espai Teatre Lliure Montjuïc

Duració90 min

LlenguaCastellà

Preus 22 €

Adreçat aPassions

Altres criteris Internacional

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut