Barcelona cultura

Heisenberg

Simon Stephens

Dir: Josep Maria Mestres

Sala Beckett - Poblenou - Sala de baix 30/06 - 01/08

En temps d’incertesa, deixem de banda l’angoixa i mirem-nos la indeterminació com una oportunitat. Un home i una dona, Pep Cruz i Sílvia Bel, coincideixen en una estació i obren amb aquesta trobada tot un món de possibilitats. Estem parlant de física quàntica.

Tret que no us dediqueu a la ciència, potser no sabeu encara qui és Werner Heisenberg, però potser sí que heu sentit a parlar de l’afirmació que aquest físic teòric alemany va formular el 1927 i que es coneix com a Principi d’incertesa. És una de les bases de la mecànica quàntica i, explicant-ho de manera senzilla, diu que es pot conèixer amb precisió la posició d’una partícula o bé el moment lineal en què es troba, és a dir, el punt exacte de la trajectòria que segueix, però no totes dues coses a la vegada. És a dir, que si us mireu una cosa o una partícula en moviment de molt a prop, sabreu on és però us serà impossible saber cap a on va o la velocitat a la qual es mou, i a la inversa. Això, que és un principi elemental de la física quàntica, també es pot aplicar a la condició humana. Potser aquesta indeterminació us generarà ansietat, angoixa, por… o potser no, tot depèn de si la considereu com una amenaça o bé com una oportunitat.  Això és el que ens proposa Simon Stephens en un muntatge que fa servir un principi científic com a metàfora de la incertesa en la vida humana i que ens mostra el món de possibilitats que obre la simple trobada, en una estació de tren de Londres, entre la Clare Burns, una dona de 42 anys, i l’Alex Priest, un ciutadà de 75 anys, carnisser de professió. Quines coses terribles, boniques, tristes o meravelloses ens podem fer a nosaltres mateixos o fer-nos l’un a l’altre?

Ha imaginat la història un dramaturg britànic que és un dels autors teatrals més coneguts del continent, autor de peces com Port (Premi Pearson a la millor obra teatral l’any 2002), On the Shore of the Wide World (Premi Olivier 2006 a la millor obra teatral), o Motortown, considerada millor obra de teatre internacional del 2007 per la revista teatral alemanya TheaterHeute. Els teatres de Londres, entre els quals el Royal Court Theatre o el National Theatre, acullen les estrenes dels seus textos, que s’han vist també a altres països europeus, als EUA o a Austràlia. Dirigeix la posada en escena barcelonina de l’obra de Simon Stephens (actual director artístic associat al Lyric Hammersmith de la capital anglesa i especialment vinculat durant molts anys amb l’Obrador d’Estiu Internacional de la Sala Beckett) Josep Maria Mestres, un dels grans noms de l’escena catalana que hem vist tant dirigint grans clàssics de la història del teatre com presentant-nos peces clau del teatre contemporani. Unes polaroids explícites (Grec 2001), Almuerzo en casa de los Wittgenstein (Ritter, Dene, Voss) (Grec 2010), Senyoreta Júlia (Grec 2012) o Amor & Shakespeare (Grec 2015) són algunes de les posades en escena que ha firmat al festival, on ara dirigeix Sílvia Bel i Pep Cruz.

Una producció de la Sala Beckett.

Fitxa artística

Autoria: Simon Stephens Traducció: Joan Sellent Direcció: Josep Maria Mestres Interpretació: Sílvia Bel i Pep Cruz Escenografia: Paco Azorín Disseny de la il·luminació: Ignasi Camprodon Vestuari: Marian Garcia Caracterització: Imma Capell Disseny del so: Jordi Bonet Vídeo promocional: Raquel Barrera Ajudantia de direcció: Carol Ibarz Fotografia promocional: Kiku Piñol

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris Del 30 de juny a l’1 d’agost de 2021. De dimarts a dissabte a les 20.00 h, diumenge a les 18.00 h. Estrena: 5 de juliol, a les 20 h. Dimarts, 6 de juliol, no hi ha funció

Espai Sala Beckett - Poblenou

Duració 90 min

Llengua Català

Preus 20 €

Altres criteris Coproducció

Altres

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades