Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Idiòfona

Joan Català

Fundació Joan Miró 22/07 - 23/07

Un diàleg entre l'home i la matèria durant el qual es construeix una gran instal·lació sonora en l'espai públic amb la participació del públic. Veniu i veureu com la duresa... es fa lleugera!

Tret que sigueu músics o hàgiu estudiat aquesta matèria, potser no sabeu què és un idiòfon. Amb aquesta paraula, el femení de la qual dona nom a aquest espectacle, es designen els instruments que produeixen so a partir de la vibració, però no a partir de les vibracions de les cordes, sinó del tot el cos i la matèria de l'objecte. Són idiòfons, per exemple, una campana, una castanyola, un triangle, un plateret o un gong.  A partir d'aquest concepte, i amb la intenció de posar en comú les idees de comunitat, material i espai, Joan Català presenta al Grec una proposta que convida un grup espectadors i espectadores triats a l'atzar a donar-li un cop de mà. Apareixerà carregat d'un farcell ple de tubs metàl·lics de mides diverses, un farcell que gairebé sembla un personatge més i que estableix un diàleg amb el protagonista i amb uns espectadors i espectadores. Entre tots i totes erigiran una instal·lació sonora, un fruit de la interacció entre l'home i el metall. Els prop de trenta tubs acabaran per prendre vida i esdevindran una mena de gran bèstia en forma de marioneta. Acompanyeu-lo mentre deambula per l'espai fins que es desmembri, ajudeu a penjar i contrapesar els tubs que en formaven part amb trenta cordes blanques i veureu el resultat de tot plegat: una instal·lació suspesa que sona i que, a la vegada, us ofereix una imatge plàstica sorprenent.

És una creació de Joan Català, un artista format en arts plàstiques, circ, dansa contemporània i teatre de gest. Crescut en un taller, ha tingut sempre un contacte directe amb els materials i converteix en espectacle el moviment i la interacció entre l'ésser humà i elements com el ferro, la fusta o les cordes. Ja ho va fer al Menar, l'espectacle que va presentar amb Roser Tutusaus l'any 2016 i hi va tornar al Grec 2021 amb 5.100 m/s.

Una producció de Joan Català. 

Amb la col·laboració del programa de suport a la creació de FiraTàrrega.

Hi dona suport: CircuswerkpIaats-Theater op de Markt, FiraTàrrega, El canal-Salt, ICEC de la Generalitat de Catalunya, Escena Poblenou, Ateliers Frappaz, L'Usine Scène Nationale.

Amb la col·laboració de l'Animal a l'Esquena, Artesorio 147, Cultura Mataró - Can Gassol, Ajuntament de Cardedeu, Convent de les Arts-Alcover, la Peixera Cardedeu.

Espectacle recomanat per a espectadors i espectadores a partir de 6 anys.

Fitxa artística

Concepció, direcció i interpretació: Joan Català. Assessorament dramatúrgic i actoral: David Climent. Espai escènic: Joan Català. Espai sonor: Joan Cot. Disseny de vestuari: Belén Eleonori, Joan Català. Agraïments: Iván Tomasevic, Matteo Frau, Martí Soler, Rubén Martínez, Claudio Stellato, Quim Bigas, Belén Eleonori. Producció i distribució: Agnés Forn, Ute Classen. Fotografies: Anna Fonseca, Simon Peeters
 

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Circ

Dates i horaris 22 i 23 de juliol, a les 20.00 h

Espai Fundació Joan Miró

Duració 45 min

Preus 15 €

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades