Barcelona cultura

Immunitat

Jordi Casanovas

La Villarroel 02/07 - 07/08

La pandèmia ha deixat al descobert algunes de les mancances de les nostres democràcies. Aquesta proposta teatral, barreja de realitat i de ficció especulativa, porta a judici popular la gestió de la crisi sanitària que hem viscut recentment.

Sis persones que no es coneixen entre elles són convocades a participar en un mostreig demogràfic per millorar la gestió de futures crisis. Les reuneixen en una sala sense poder mantenir contacte amb el món exterior. Els han assignat un nombre i una capseta amb dos polsadors: un de verd i un de vermell. Un sistema d’intel·ligència artificial els farà preguntes relacionades amb la gestió política de la pandèmia de la covid-19 i ells hauran de votar. Hauran de mostrar tot allò que creuen que pensen i allò que encara no saben que pensen. La ràbia i la frustració, acumulades després de tants mesos de restriccions, tragèdies i desgast, aviat afloraran per posar a prova el senzill sistema democràtic que els ha plantejat la computadora: votar sí o votar no.

Com explica el director i autor d'aquest muntatge teatral, un algoritme de caixa negra és aquell en què l’usuari no en pot veure el funcionament intern. De la caixa negra només en coneixem els estímuls o les dades que hi entren i els resultats que en surten. No sabem què ha fet l’algoritme internament per passar d’aquelles dades inicials a aquells resultats finals. Com ens passa amb algoritmes com el de Google, el d’Instagram o el de Netflix, sovint ens costa saber què pensen aquests algoritmes de nosaltres per proposar-nos el que ens acaben proposant.

Però no només un algoritme pot ser una caixa negra, també ho pot ser un cervell o una ment, dins la qual mai podrem acabar de saber què hi passa per respondre a unes situacions d’una determinada manera. O també ho pot ser el funcionament intern de les institucions públiques.

Immunitat constitueix una nova immersió en el territori entre la realitat i la ficció, en aquest cas especulativa, del dramaturg i director Jordi Casanovas, creador de muntatges basats en documents estrictament reals com ara Ruz-Bárcenas, Alguns dies d’ahir o Jauría, a més de peces vistes al Grec com Port Arthur (2016) o VALENCiANA (2019). El dramaturg ha firmat també comèdies com Idiota, Un home amb ulleres de pasta o Mala broma i drames com Una història catalana o La dansa de la venjança.

Una coproducció del Grec 2022 Festival de Barcelona i La Villarroel.

Amb la col·laboració de L'ICEC i l'Ajuntament de Barcelona.

Fitxa artística

Direcció: Jordi Casanovas, Interpretació: Mercè Pons , Vicenta Ndongo ,Borja Espinosa, Òscar Muñoz   Javier Beltrán, Ann Perelló Escenografia i vestuari: Albert Pascual, Il·luminació: Sylvia Kuchinov

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris del 2 de juliol al 7 d’agost, de dimarts a divendres a les 20.00 h; dissabtes, a les 18 00 i 20.30 h; diumenge, a les 18.00 h

Espai La Villarroel

Duració 90 min

Llengua Català

Preus 24-28 €

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades