Barcelona cultura

Jone San Martin

Legítimo / Rezo

La Caldera Les Corts | 19/07 - 20/07

William Forsythe, un dels grans de la dansa, inspira el treball d'una ballarina i coreògrafa basca amb una llarga carrera internacional. Ens ofereix una conferència ballada i un solo que parteixen dels mètodes d'aquest coreògraf.

Va néixer a Sant Sebastià el 1966 però la seva trajectòria professional s'ha desenvolupat bàsicament a l'estranger, i treballant amb uns artistes els noms dels quals gairebé fa vertigen enumerar: de Nacho Duato a Jacopo Godani, de Jan Lauwers i Jan Fabre a Jan Marteens, per esmentar-ne alguns. Però segurament un dels professionals de la dansa que ha deixat una empremta més profunda en la seva trajectòria és William Forsythe, amb qui va treballar del 1992 al 2015. El pensament i els mètodes de treball d'aquest gran de la dansa són a la base de la doble proposta que veurem a La Caldera.

Arrenca amb una conferència ballada que pren com a punt de partida la manera com Forsythe fa servir la notació en el seu treball i, en general, la manera com l'escriptura esdevé material coreogràfic. La improvisació hi té un gran paper, ja que el ballarí o ballarina gaudeixen d’una gran llibertat en el moment d'interpretar la notació, una responsabilitat que pot afectar radicalment el resultat final que veuen els espectadors. La segona part del muntatge és el solo titulat Legítimo / Rezo, que treballa sobre les mateixes premisses que la conferència ballada. Parteix d'un esbós de Forsythe sobre com podria ser el solo però, com veureu, el conjunt de la suma de decisions que l'artista pren durant la seva interpretació la condueix als llocs més insospitats. Tot plegat promet ser una experiència poc habitual, fins i tot per als qui ja estan acostumats a les propostes de dansa contemporània, que introdueix el públic en els plecs més íntims del treball coreogràfic.

Jone San Martín participa durant el mes de juliol en el Sporá Programa de La Caldera Les Corts, que vol impulsar la circulació de pràctiques, eines i metodologies, oferint a creadors locals la possibilitat de submergir-se en l'univers creatiu d'altres artistes amb una llarga trajectòria. El 2019, aquestes trobades van a càrrec d'artistes com la mateixa Jone San Martín, però també de Chrysa Parkinson, João Fiadeiro, Olga Mesa i Lisa Nelson.

Una producció del Mercat de les Flors i The Forsythe Company.

Una proposta de La Caldera – centre de creació de dansa i arts escèniques per al Grec 2019 Festival de Barcelona.

 

Fitxa artística

Concepció: Jone San Martín, Josh Johnson, William Forsythe Interpretació: Jone San Martín Composició musical: Mikel R. Nieto Escenografia i disseny de la il·luminació: Josh Johnson

 

Galeria multimèdia

Jone San Martin

Dades

Disciplina Dansa

Dates i horaris divendres 19/7 - 20:30 H dissabte 20/7 - 20:30 H

Espai La Caldera Les Corts

Duració70 min

LlenguaCastellà

Preus8-12 €

Adreçat aDe Melbourne a Nova York

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut