Barcelona cultura

La col·lecció: petita caixa d'eines

Azkona & Toloza

Creació i museus

Allà on vulgueu 21/07 - 22/07

Imatges de les antigues colònies espanyoles a l’Àfrica són la base d’aquesta particular caixa d’eines documental que busca reflexionar sobre l’estreta relació entre colonialisme i etnografia.

Com veiem “els altres”, aquells que reconeixem com a diferents? Una bona manera de saber-ho és consultar els arxius de fotografia etnogràfica. I és que l’aparició de la fotografia va transformar l’estudi de les races humanes, ja que aquelles imatges es prenien com un reflex fidel de la realitat, és a dir, com una prova científica. Però les fotografies es poden fer de moltes maneres: col·locant els retratats en postures concretes, vistos des de dalt per fer-los semblar més petits o en postures que no fan més que certificar els nostres prejudicis originals. Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández ja fa anys que exploren el fenomen del colonialisme i les empremtes que ha deixat i encara deixa en el present, en un seguit d’espectacles documentals. Ho tornen a fer en una instal·lació que pren com a punt de partida les imatges inèdites de les primeres expedicions a Guinea Equatorial d’August Panyella, que va ser director del Museo Etnológico y Colonial de Barcelona, i de l’etòleg Jordi Sabater Pi, que va trobar i va portar a Barcelona el famós Floquet de Neu. És tot un recordatori del passat de Barcelona com a metròpolis colonial, una realitat que sovint oblidem.

En aquesta experiència d’arts vives, escoltareu un podcast amb informes dels expedicionaris, fragments de cartes, sons i mil històries, que us transportaran a les antigues colònies espanyoles a Guinea. I ho fareu des del menjador de casa vostra. O en un parc. O a la biblioteca. Allà on us sentiu còmodes i les vegades que calgui.

Perquè, aquest cop, La col·lecció deixa el format performatiu de la seva primera activació (Grec 2019) per transformar-se en una caixa d’eines documental que el mateix espectador s’encarrega d’activar, i abandona així el paper passiu que habitualment li reserva el teatre més convencional per convertir-se en un investigador més. Perquè la història sempre ens la van explicar com un seguit de grans fets aïllats i ara li toca a l’espectador agafar un llapis i un paper i traçar les línies que uneixen les diferents peces del trencaclosques.

Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona i Azkona & Toloza.

Si compreu una entrada per aquesta performance, rebreu un paquet a l'adreça que indiqueu, el dia assenyalat en el vostre tiquet.
El repartiment del paquet està limitat a la comarca del Barcelonès, en franges horàries que van des de les 11 fins a les 21 h.
El paquet serà lliurat de manera personal, només al posseïdor o posseïdora del tiquet.
Per a més detalls sobre els horaris de lliurament, la companyia es posarà en contacte amb vosaltres.
Si la companyia no aconsegueix contactar amb la persona que ha fet la reserva mitjançant el correu electrònic que s'ha indicat, la reserva serà desestimada.

Fitxa artística

Direcció i creació: Laida Azkona Goñi, Txalo Toloza-Fernández Banda sonora: Rodrigo Rammsy Veus: Sofia Coffi, Oscar Dasí, Alicia Eho, Susana Marilo, Toni Mira, Resurrección Rôpe Textos: Txalo Toloza-Fernández Performer: Tamara Ndong Disseny audiovisual: MiPrimerDrop Disseny: Sarah Renau Fotografia: Arxiu / Tristán Pérez-Martín Producció: Helena Febrés Hi col·labora: La Caldera, Agus Pérez, Pablo González, el personal del Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Parc de Montjuïc i l’Associació Guineocatalana Virgen de Bisila

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Escena híbrida

Dates i horaris 21 i 22 de juliol, a hores convingudes

Espai Allà on vulgueu

Duració 40 min

Llengua Castellà

Altres criteris Coproducció

Altres

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades