Barcelona cultura

La ruta de la palta

Projecte Ingenu

Escenari Joan Brossa

Escenari Joan Brossa 2020-21

De Grec a Grec

Un viatge per la història compartida entre Catalunya i Xile: des de la celebració de les derrotes, les onades migratòries o els exilis a banda i banda de l’Atlàntic, fins al passat dictatorial recent, les tortures… i les darreres protestes ciutadanes.

Palta és el nom xilè per a l’alvocat. Quan fa dos anys la companyia catalana Projecte Ingenu va viatjar a Santiago de Xile en un intercanvi artístic amb TeatroPuerto, es va trobar en plena vaga de consum de la palta: els preus de l’alvocat havien assolit uns màxims històrics, inassumibles per als autòctons. L’especulació havia arribat al consum d’un aliment bàsic per als xilens, per culpa de l’exportació massiva del producte a Europa i els EUA. Tot això passava, mentre a Catalunya es lloava sobre manera l’alvocat per les seves propietats nutricionals i se l’incloïa en totes les dietes vegetarianes, veganes i superhealthy. Es feia evident que la colonització no havia acabat, tal com diuen els llibres d’història: senzillament havia canviat de forma.

La ruta de la palta és un viatge que va des d’un restaurant vegà ple de turistes a la Rambla de Barcelona fins a indrets desertitzats per culpa del conreu extensiu de l’alvocat xilè; des de la privatització de l’aigua per part de Pinochet fins als efectes del canvi climàtic al pantà de Siurana; des de les cançons de Víctor Jara fins a les d’Ovidi Montllor, o de Violeta Parra a Maria del Mar Bonet, de Joan Brossa a Nicanor Parra; des de l’assassinat de Salvador Allende al de Salvador Puig Antich; des de la plaça d’Urquinaona a la plaza Italia; des de preguntar-nos com de compartida és la nostra història… fins a celebrar-ho.

Projecte Ingenu és una companyia catalana nascuda fa cinc anys amb una visió profundament humanista del teatre. Fins ara han portat a escena la seva Trilogia Shakesperiana (Hamlet, Romeu i Julieta i Vaig ser Pròsper) i la Trilogia de la Insatisfacció (Yerma, InFaust i La dona pantera). Aquest cop treballen amb TeatroPuerto de Xile, una de les companyies de la regió de Coquimbo amb més projecció nacional i internacional; alguns dels seus membres van gaudir d’una residència de gestió artística a la Nau Ivanow l’any 2016. El projecte és fruit del treball conjunt de Projecte Ingenu i TeatroPuerto, dues companyies que tenen en comú la seva relació amb la Nau Ivanow.

Una producció de Grec 2020 Festival de Barcelona, Nau Ivanow, Projecte Ingenu i TeatroPuerto (Xile).

Fitxa artística

Autoria: Una creació de Projecte Ingenu Direcció: Marc Chornet Artells Interpretació: Martí Salvat, Toni Guillemat, Xavier Torra, Neus Pàmies, Cristian Chaparro, Daniella Santibáñez (resta del repartiment en curs) Producció: Nau Ivanow

 

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut