Anar al contingut principal
Barcelona cultura

La veu submergida

Maria Palma Borràs

Fundació Joan Brossa 05/07

Una proposta multidisciplinària en creació que posa en diàleg el circ amb un medi poc habitual, l'aigua. És un camí a les profunditats del subconscient a través de l'experiència de l'apnea on l'espai sonor i lumínic en són protagonistes. Una peça que investiga el moviment corporal amb relació a la respiració, al pes, a la veu i a l'element de l'aigua.

Aquesta proposta gira entorn de la respiració com a experiència humana bàsica entre l'individu i la totalitat, com a frontissa entre el poder i la feblesa, relacionats amb l'emissió de la veu i, referint-nos més aviat a la seva explicació fisiològica, com a frontissa entre el moviment i la quietud; "el nostre primer i darrer respir marca l'inici i el final de la vida. La primera respiració d'un nadó, percebuda pel seu plor, conté un significat simbòlic d'unir-se a la humanitat. És l'alè de la vida. Soc aquí, diu. Escolta'm. Sigues testimoni dels meus esforços d'existir i per comunicar. El darrer respir és ronc, irregular, forçat. O pot ser pràcticament imperceptible. Diu: estic abandonant la respiració, que és abandonar la vida. I entre la primera inhalació i la darrera exhalació hi té lloc tota la vida, contínuament pujant i caient, inhalant l'exterior i exhalant el que és innecessari, prenent i deixant anar" (Carel 2016:128).

L'espectacle se situa en un temps, ara, i en un espai, les profunditats d'una dona que busca entendre la seva pròpia identitat. L'apnea com a pràctica de risc, la constant relació amb l'element de l'aigua, el moviment acro aquàtic dins i fora de la peixera o el concepte d'invertit, fan d'aquest espectacle una peça de circ no convencional. 

Durant l'apnea el cos activa uns mecanismes per subsistir sota l'aigua, transmetent oxigen entre cèl·lules de la manera més eficient possible. El cos, doncs, troba la manera de reorganitzar-se, acompanyat de la ment, que queda en blanc, allunyant-nos d'aquesta acceleració constant del ritme en què vivim, que ha convertit l'aire en irrespirable.

Maria Palma és artista especialitzada en circ. Amant de la música, alumna de l'Escola Massana, exnedadora de natació sincronitzada i llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (2012). L'any 2013 s'inicia en les arts del circ a l'escola Rogelio Rivel de Barcelona i a la Codarts University of the Arts, Rotterdam, on s'especialitza en equilibris acrobàtics i bàscula amb Raimon Mató. Junts formen Madame Gaüc; un projecte que dura vuit anys i li permet desenvolupar-se a nivell artístic i humà. Ha format part de diversos projectes a nivell nacional i internacional i actualment, està immersa en una nova etapa creativa en format solo.

Una coproducció de Maria Palma Borràs i la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures. Amb la col·laboració de l'Espai d'Acompanyament de La Central del Circ, el programa de suport a la creació de FiraTàrrega i el Festival Cantilafont/Cardant Cultura.

Amb el suport de l'ICEC de la Generalitat de Catalunya i l'OSIC Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de Catalunya.

Residències de creació i suport amb La Grainerie (FR), La Central del Circ (ES) i LaBau (ES), Estruch de Sabadell (ES), Teatre Llevant - Granollers (ES), Rocaumbert/CAM (ES), Invernadero (Madrid).

Espectacle recomanat per a majors de 8 anys.

Fitxa artística

Autoria i interpretació: Maria Palma Borràs. Direcció i dramatúrgia: Anna Pascual. Col·laboració en el moviment dins i fora de l'aigua: Anna Calsina. Col·laboració vocal: Nihan Devecioglu. Disseny de llums: Manoly Rubio. Creació sonora: Lluís Casahuga. Col·laboració musical: Clara Peya. Vestuari: Anna Domingo (CajaNegra). Escenografia: Uli Weigel, Manipulats Santiga S.L. Producció executiva i distribució: Clara Faura, Maria Palma. Producció logística: Manel Rosés. Vídeo: Tristàn Pérez-Martín. Fotografia: Jordi Plana. Agraïments: Oriol Escursell, Frédéri Vernier & Sébastien Davis-VanGelder, CN Kallipolis, Clara Basiana, Joan i Sara, Bruno Valls, Jose Luís i Jordi, Albert Oliveres, Didac Palma, Fabrizio Giannini, Armando Rabanera, David Belmonte.

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Circ

Dates i horaris 5 de juliol, a les 20.00 h

Espai Fundació Joan Brossa

Duració 45 min

Preus 20 €

Altres criteris BCN Crea

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades