Barcelona cultura

Mercedes Peón

Osmose

Mercat de les Flors - Sala Ovidi Montllor 07/07

Modernitat i tradició no són espais divergents sinó contigus. Ho diu una artista amb missatge feminista i radical que beu de la creació col·lectiva dels pobles gallecs per desenvolupar uns espectacles d’avantguarda amb lectura política.

Es defineix com a pandereteira, un concepte obert per a aquesta cantant, compositora i investigadora que d’adolescent va recórrer pobles i llogarets d’aquella Galícia on havia nascut per recollir, aplegar i transmetre a les noves generacions la música tradicional pròpia de la terra. Va formar part de grups de música tradicional, es va fer coneguda presentant programes sobre aquest tema a la televisió gallega i la resta del món la va descobrir amb Isué. Aquest disc sorprenent de l’any 2000 es nodria d’alguns temes que havia reunit durant tants anys, prescindint de clixés i d’etiquetes. Amb mètodes de percussió com una aixada colpejada amb una pedra i envoltada de dones, es va convertir en artista de l’any per a la revista internacional FolkWorld, va quedar finalista al premi a millor artista de l’any a la BBC Radio 3 (les emissions de la BBC per internet) i va començar una trajectòria internacional brillant que l’ha portada pels festivals més diversos, inclòs el festival de músiques del món WOMEX del 2010 a Copenhaguen.

Amb treballs com Ajrú (2004), Sihá (2007) i Sós (2008) va acabar de crear el so electroacústic que la caracteritza i que encara es va enriquir més amb les ressonàncies industrials de Deixaas (2018). A Osmose, el seu últim espectacle, estrenat a Galícia el novembre del 2021, fa un salt cap a experimentacions d’escena híbrida. A partir del concepte físic de l’osmosi (intercanvi de matèria a través d’una membrana semipermeable), posa en relació l’imaginari de la creació col·lectiva amb els imaginaris travessats pel capital, i fa evident el funcionament d’un sistema que filtra i incorpora als processos de producció uns cossos sense gènere i que redistribueix el poder creant la subalternitat.

Aquí es combinen el concert i l’espectacle escènic, els sons analògics i els digitals, la música i les creacions audiovisuals. Peón es fa acompanyar de Peque Varela que, entre molts altres projectes, ha col·laborat amb Lucrecia Martel en la manipulació i la creació de visuals per a Björk; de la multipremiada directora d’art i il·luminació Laura Iturralde i de les imatges de la pel·lícula Nación, de Margarita Ledo Andión, que té una banda sonora de la mateixa Peón.

Una producció de Mercedes Peón.

Fitxa artística

Interpretació: Mercedes Peón, Laura Iturralde, Disseny de la il·luminació: Laura Iturralde, Intervenció de vídeo i direcció escènica: Peque Varela, Producció musical: Mercedes Peón, Tècnic de so: Alberto Alejos, Producció: Culturactiva S. Coop. Galega (www.culturactiva.org)

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Música

Dates i horaris dijous 7/7 - 21:00 H

Espai Mercat de les Flors

Preus 22 €

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades