Anar al contingut principal
Barcelona cultura

MIVION (Ràdio Sarajevo)

La Conquesta del Pol Sud

La ràdio i les possibilitats que ofereix per a la imaginació són la base d’un espectacle documental que recorda la guerra de Sarajevo. Ens parla d’intolerància, però també de la convivència entre cultures i generacions.

Si aneu sovint per l’Escala, potser heu conegut Slobodan Minic, un ciutadà bosnià que va arribar a aquesta població de l’Alt Empordà fugint de la guerra al seu país i s’hi va quedar. En arribar-hi, va trobar feina de cambrer, però a la seva ciutat era un conegut periodista que dirigia la secció cultural de Ràdio Sarajevo i conduïa un programa que es deia MIVION. El mot és un acrònim de les paraules que, en bosnià, signifiquen “nosaltres”, “vosaltres” i “ells/elles” i al·ludeixen a públic, artistes i crítica. Pels micròfons del programa que conduïa Minic hi van parlar des del poeta bosnià Sidran, fins al cineasta Emir Kusturica, passant pel músic Goran Bregovic. Minic va viure bona part del setge de Sarajevo (del 1992 al 1996) des de l’estudi radiofònic, abans de venir a Catalunya seguint la seva família. Ara, la seva experiència es converteix en la base d’un muntatge que tant parla sobre la vida i les experiències d’aquest periodista i de l’avanç de l’odi, el nacionalisme i la intolerància que va viure, com de les existències de dos joves que pertanyen a una altra generació i a cultures diferents: l’actor del Masnou Marc Soler i la traductora bosniana i apassionada de la dansa Azra Suljic.

La veu del protagonista i la presència en escena dels dos joves intèrprets es combinen amb les imatges copsades durant el treball documental que, com és habitual en els seus espectacles, La Conquesta del Pol Sud ha dut a terme a Bòsnia i Sèrbia. Aquest material permet posar en context el que veiem en escena i, especialment, el que hi escoltem. L’espectacle posa a prova el poder d’evocació de la paraula, però també ens demostra la capacitat que té per crear odi. Tot passa en un espai escènic que de vegades ens connecta directament amb altres espais geogràfics i moments temporals i de vegades ens introdueix en la ment i els pensaments més íntims dels protagonistes.

MIVION (Ràdio Sarajevo) és una creació de La Conquesta del Pol Sud, una companyia dedicada a produir muntatges documentals que prenen com a punt de partida les experiències de persones reals i fan evidents les connexions entre les vivències personals i la història col·lectiva, de manera que fan compatibles l’emoció i el sentiment amb la raó i l’anàlisi. Ho ha fet en espectacles estrenats al Grec Festival de Barcelona com Nadia (2014), Claudia (2016) o Raphaëlle (2018).

Una producció de La Conquesta del Pol Sud.
Amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals i Terrassa Arts Escèniques.
Amb la col·laboració de la Taula de Cultura de les Escoles Velles i l’Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera, la Nau Ivanow, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i l’Ajuntament de l’Escala.

Fitxa artística

Creació: Slobodan “Boban” Minic, Azra Suljic, Marc Soler, La Conquesta del Pol Sud, Interpretació: Slobodan “Boban” Minic, Azra Suljic, Marc Soler, Direcció: Carles Fernández Giua, Espai i vídeo: Eugenio Szwarcer, Moviment: Ariadna Montfort, Disseny de la il·luminació: Luis Martí, Disseny del so: Damien Bazin, Realització de vídeo en viu: Xavi Domènech, Ajudantia de direcció i producció: Mònica Molins, Producció executiva: Carol Murcia, Difusió i comunicació: Lídia Giménez, Agraïments: Dina Minic, Goran Minic, Borchi Minic, Vera Bilbija, Sifa Suljic Fotografia: Alfred Mauve, Ronnie Espín

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris dijous 14/7 - 19:30 H divendres 15/7 - 19:30 H dissabte 16/7 - 19:30 H

Duració 80 min

Llengua Castellà Català i d'altres llengües

Preus 18 €

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades