Barcelona cultura

Olympus Kids: Amazones, Prometeu, Demèter

Agrupación Señor Serrano

Fundació Joan Miró 02/07 - 03/07

Si mai us heu plantejat com introduir la canalla en els mites grecs, deixeu-ho estar: en aquest espectacle, pensat per ser vist només per nenes i nens, els hi expliquen d’una manera crítica i amb referències contemporànies.

Tothom qui hagi vist treballar alguna vegada el grup de performers de l’Agrupación Señor Serrano coneix el seu mètode: expliquen històries amb un narrador o narradora que manipula maquetes i figures diverses i que forma escenes que són copsades i retransmeses mitjançant càmeres de vídeo en directe. L’any 2020, aquest col·lectiu escènic va endegar un projecte paral·lel, una trilogia que ara podem veure completa per primer cop a Barcelona i que té algunes peculiaritats: està concebuda perquè les nenes i els nens se sentin espectadors autònoms i, per tant, no hi ha adults a la sala més enllà del grup de performers o del personal del teatre; conta tres històries diferents que introdueixen els infants en els mites grecs amb un llenguatge i uns referents propers a la seva vida. En lloc de donar respostes concloents, proposa al jove públic un diàleg constructiu sobre alguns temes molt actuals amb la voluntat clara de desenvolupar l’esperit crític.

I ho fa per explicar, amb figures en miniatura, peces d’un joc de construcció, passejades en directe per Google Maps, quadres, còmics i fragments de films, tres de les històries que formen el substrat cultural occidental. La primera La primera (dissabte, 2 de juliol, a les 12.00 h) és la de les Amazones, un grup de dones guerreres que fa més de tres mil anys van crear una societat alternativa i exclusivament femenina. Són iguals les nenes i els nens? S’han de resoldre tots els conflictes pacíficament? Les amazones i alguns “herois” grecs són els protagonistes d’aquesta història, però també ho són les Pussy Riots, les Guerrilla Girls i alguns dels seus antagonistes més masclistes (sí, inclòs el veí de dalt o el de baix). Una segona peça (dissabte, 2 de juliol, a les 18.00 h) explica a nenes i nens la història d’un Prometeu que roba el foc als déus per donar-lo a la humanitat i se sacrifica patint un càstig cruel. Però, qui són els Prometeus moderns? Els espectadors i espectadores més joves ho descobriran mentre els parlen de Prometeu i Zeus, del doctor Frankenstein i la seva “criatura” i, també, de Julian Assange i Scotland Yard. Finalment, nenes i nens podran reflexionar sobre la relació entre l’ésser humà i la natura gràcies a la història de la deessa Demèter (diumenge, 3 de juliol, a les 12.00 h), responsable de l’equilibri del medi ambient, que haurà de sotmetre la voracitat consumista del rei Erisícton (potser la imatge de la humanitat mateixa) a un càstig exemplar. Pel camí, la desforestació amazònica, la roba barata que comprem i les hamburgueses que mengem.

Una aproximació a l’antiguitat clàssica per a públics menuts que el 2021, només amb la primera peça, Prometeu, va obtenir el premi FETEN (Feria Europea de Teatro para Niños y Niñas de Gijón) i el Drac d’Or de la Fira de Teatre de Lleida a l’espectacle més innovador, a més del Drac d’Or Julieta Agustí, també de la Fira de Teatre de Lleida, al millor espectacle.

Dissabte, 2 de juliol, a les 12.00 h: Amazones
Dissabte, 2 de juliol, a les 18.00 h: Prometeu
Diumenge, 3 de juliol, a les 12.00 h: Demèter

Una coproducció del Grec 2022 Festival de Barcelona i l’Agrupación Señor Serrano.
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sala Beckett, Centro de Cultura Contemporánea Condeduque, Mostra Igualada.
Espectacle per a espectadores i espectadors d’entre 7 i 11 anys
 (sense públic adult a la sala).

Fitxa artística

Dramatúrgia i direcció: Olympus Kids Performer: Jofre Carabén Música: Roger Costa Vendrell Elaboració de les maquetes: Lola Belles Management: Art Republic

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris dissabte 2/7 - 12:00 H dissabte 2/7 - 18:00 H diumenge 3/7 - 12:00 H

Espai Fundació Joan Miró

Duració 55 min

Llengua Català

Preus 12 €

Altres criteris Coproducció

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades