Barcelona cultura

Pruna

Queralt Riera

Escenari Joan Brossa | 21/04 - 09/05

Escenari Joan Brossa 2020-21

De Grec a Grec

La Pruna és una nena violada. L’acompanyarem en dos moments vitals importants: de petita i de gran. El darrer premi Adrià Gual de l’Institut del Teatre propicia en l’espectador un seguit de sensacions i reflexions, crues i clares, a l’entorn dels abusos infantils.

Aquesta obra és fruit d’una recerca sobre el tema dels abusos infantils, una realitat que afecta un de cada cinc infants i respecte a la qual sembla que la societat visqui d’esquena. El 20% de la població pateix, ha patit o patirà abusos sexuals durant la infància. En la recerca que han dut a terme sobre aquest assumpte, els integrants de la companyia s’han adonat que no en sabien res de res i que les dades sobre aquesta qüestió s’endrecen a la ment de la gent d’una manera imprecisa i desordenada perquè se’ls fa massa dolorós afrontar la veritat.

Pruna és una obra crua i poètica. L’autora han posat el cor al servei de la peça amb l’esperança d’estar a l’altura de tots els testimonis que li han regalat un bocí de la seva intimitat de manera generosa. La veritat, l’amor, el reconeixement, la responsabilitat han estat els pilars del projecte. I la voluntat artística i la creació d’una peça escènica contemporània de qualitat, n’ha estat el motor.

Les eines que fa servir la companyia són un text contemporani nou, una escenografia de José Menchero, unes músiques creades per Joan Alavedra i un titella creat per Carlos Gallardo que representa l’ombra de l’abús, l’abusador, el silenci i el fum. Ha estat ideat a partir de dibuixos de nens i nenes que donaven forma física a les seves sensacions i dolors. Pruna vol fugir de la realitat i afegir una dimensió poètica a les situacions que veureu a l’escenari. És l’espai de la víctima. Tot passa en una gran habitació amb una gran catifa que sembla una gran llengua. El públic envolta l’acció i, de vegades, la línia que els separa de l’espai escènic desapareix.  El muntatge, que l’any 2019 va obtenir el premi Adrià Gual, amb el qual l’Institut del Teatre impulsa projectes d’escenificació que combinin qualitat, professionalitat i creativitat, es desenvolupa entre el món real i un univers poètic, i toca el tema de la violència contra els infants d’una manera nova. Sense realisme, però amb una veracitat transparent. I ens situa a tots al centre del conflicte.

Una producció del col·lectiu Nins, a partir d’una idea original de la Laura Calvet.

Amb la col·laboració del Centre Cívic Cotxeres Borrell.

Aquest muntatge va obtenir el premi Adrià Gual 2019 concedit per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.

Fitxa artística

Direcció i dramatúrgia: Queralt Riera Interpretació: Laura Calvet, Annabel Castan Manipulació del titella: Carlos Gallardo, Momó Fabré Escenografia: José Menchero Concepció sonora: Joan Alavedra Disseny de llums: Conchita Pons Disseny del titella: Carlos Gallardo Construcció del titella: Carlos Gallardo, Momó Fabré Vestuari: Teté Company Fotografia i vídeo: Joan Gastó Assessorament: Vicki Bernadet Ajudant de direcció: Jordi Font Producció executiva: Raül Perales Producció: Col·lectiu Nins Fotografia: Joan Gastó

 

Galeria multimèdia

Disciplina Teatre

Dates i horaris 21/04 > 09/05

Espai Escenari Joan Brossa

Duració80 min

LlenguaCatalà

Preus13-20 €

Altres criteris Coproducció

Altres

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut