Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Pupilas pintaban mis sábanas. Quadre #2: Teresa

Lalinea

Teatre Lliure Montjuïc - Espai Lliure 22/07 - 23/07

El segon lliurament escènic d'aquest projecte polifònic que examina l'embriaguesa en els nostres temps fixa la mirada en les vivències d'una dona. Feminisme i contracultura en una peça guanyadora del premi Adrià Gual 2022.

El Cheli i la Teresa són els protagonistes del projecte escènic de la companyia Lalinea, que retrata una generació d'usuàries d’heroïna a partir d'un seguit de testimonis en els quals es produeix un diàleg entre la mirada científica de l’Erik, metge que les entrevista, i l'experiència personal de les usuàries. A partir de les paraules d’aquests personatges, éssers extrets de la més pura realitat, es dibuixen dos quadres escènics que pretenen capturar els seus universos sensibles en el marc del projecte Pupilas pintaban mis sábanas. En aquest cas, és la Teresa qui està al centre d'un muntatge que retrata una dona immersa en els ambients de la Catalunya contracultural, però tot i això hipermasculinitzada, dels anys setanta. Teresa fa un ús lúdic de les drogues, no exempt de conseqüències, experimenta la discriminació doble que pateixen les dones consumidores i acaba trobant en el consum un mitjà d'emancipació i una xarxa de suport feminista de la qual formen part altres usuàries com ella mateixa. Per contextualitzar el seu relat, part de la investigació documental s’ha dut a terme amb la col·laboració de les participants de Metzineres, una associació que té seu a Barcelona i que treballa amb dones i amb persones no binàries usuàries de drogues des d'una perspectiva de reducció de danys. La peça situa al públic dins l’espai escènic, un hàbitat inspirat en les platges de Menorca. A través d’una meditació guiada s’indueix al públic a viure sensorialment i en primera persona els records íntims de la Teresa. Una veu acompanya l’espectador en aquest trànsit poètic de petites accions simples que el conviden a submergir-se en l’univers i les experiències de la protagonista. 

És una proposta guanyadora d'una de les beques “Barcelona crea” de la convocatòria del 2020, de Lalinea, un projecte d'Úrsula Tenorio i Erik Forsberg que fa servir la realitat com a matèria primera de la creació escènica. La companyia ha estat resident del Teatre Lliure durant la temporada 20/21. El seu projecte José y la Barcelona disidente es va estrenar al Grec 2021 Festival de Barcelona. Cheli, el primer quadre del projecte de Pupilas pintaban mis sábanas, va ser coproduït i estrenat el 2022 a l’Antic Teatre.

Una coproducció del Centre de les Arts Lliures - Fundació Joan Brossa i Lalinea.

Suport a la creació: premi Adrià Gual 2022 de l'Institut del Teatre, beques “Barcelona crea” 2020, Nau Ivanow, Centre Cívic Cotxeres Borrell i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya..

 

Fitxa artística

Creació: Lalinea. Direcció escènica: Úrsula Tenorio, Erik Forsberg. Dramatúrgia: Erik Forsberg, Úrsula Tenorio. Interpretació: Úrsula Tenorio, Erik Forsberg. Ajudantia de direcció: Laura Riera. Testimoniatge: Teresa. Espai escènic: Lucía Valenzuela, Sergi Cerdan. Espai sonor: Sergio Camacho. Espai lumínic: Ivan Cascon. Creació comunitària: participants de Metzineres. Assessorament de moviment en la creació comunitària: Anna Pérez Moya. Assessorament en la interpretació: Àlex Sanz. Estudiant en pràctiques del MUET: Cristóbal Cartes. Producció executiva: Laura Riera. Comunicació: Eladi Bonastre.

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris 22 i 23 de juliol a les 21.00 h

Espai Teatre Lliure Montjuïc

Duració 90 min

Llengua Català i castellà

Preus 18 €

Altres criteris BCN Crea Premis IT

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades