Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Raül Refree / Maria Mazzotta / Jordi Oriol

Paral·lel 62 19/07

El ritme de la tarantel·la, una mena d'exorcisme coreogràfic, rellegit en clau contemporània per aquest investigador incansable del món dels sons, un mag de les paraules i la veu d'una icona musical de la regió de la Puglia.

Diu la tradició que sovint els camperols i camperoles del sud d'Itàlia que treballaven al camp eren víctima de la mossegada de la taràntula i que aquest fet els provocava greus convulsions. Per tal de guarir-los i acompanyar-los, va néixer la tarantel·la, un ritme que segueix les convulsions del malalt, en una mena d'exorcisme coreogràfic. Aquests episodis d’atacs coreomaníacs es reprodueixen per tot Europa sota diferents noms com “el ball de Sant Vito”. Rituals de catarsi col·lectiva que semblen emmirallar-se en el culte bacanal: les pràctiques extàtiques de les Bacants dionisíaques, que, alliberades de les tasques domèstiques (de la vida grisa i apagada) i embriagades del seu vi desinhibidor, fugen de les seves cases i s’endinsen a la natura repetint el crit d’“Evoé!” (fins a l’estat hiperventilat de l’èxtasi) per entrar en trànsit i fusionar-se amb el món salvatge.

Evoé! és un concert que parteix de la tradició musical per tal de fer un recorregut per aquests referents cerimonials de catarsi i possessió col·lectiva. Raül Refree, de la mà del dramaturg Jordi Oriol i la cantant Maria Mazzotta, recreen en clau del nostre temps el "tarantisme", que cada estiu convoca a la Puglia, el taló de la bota italiana, centenars de persones per ballar la Tarantel·la i participar així en una mena de modern ritual catàrtic.

Ens conviden a participar en aquest ritual el músic, compositor i productor  Raül Refree, un dels productors espanyols més aclamats de l'última dècada. La seva feina amb artistes innovadors com Rosalía, el Niño de Elche o Guitarricadelafuente l’han situat a l'avantguarda de l'anomenat moviment "nou flamenc" i en la recuperació de les músiques d'arrel. L’acompanyen Maria Mazzotta, una de les veus més imprescindibles de la música tradicional italiana i de la world music en general i que fou la veu de la  Canzoniere Grecanico Salentino, i l'actor, autor, músic i dramaturg Jordi Oriol, autor de muntatges com L'empestat (Grec 2016) o La mala dicció (2021).

En aquesta ocasió els tres artistes estaran acompanyats del Cor Plèiade, cor de noies especialitzat en preparar programes a cappella de compositors del segle XX i XXI, tant catalans com internacionals.

Una carta blanca del Festival Grec a Raül Refree.

Una coproducció del Grec 2023 Festival de Barcelona, Festival Clàssics i Fira  Mediterrània de Manresa.

Amb el suport de Fabra i Coats: Fàbrica de creació.

Amb la col·laboració de Puglia Sounds EXPORT 2023 Programming​. 

Fitxa artística

Direcció i música: Raül Refree. Dramatúrgia: Jordi Oriol. Veu: Maria Mazzotta. Cor de veus: Cor Plèiade.

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Música

Dates i horaris 19 de juliol a les 21.00 h

Espai Paral·lel 62

Duració 75 min

Llengua Català Italià

Preus 20 €

Altres criteris Coproducció

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades