Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Riding on a Cloud

Rabih Mroué

Teatre Lliure Montjuïc - Espai Lliure 17/07 - 18/07

Potser fa deu anys que volta pel món, però aquesta creació teatral continua fascinant i commocionant els espectadors i les espectadores amb una història en la qual es difumina la frontera entre la realitat i la ficció.

Pareu atenció al nom d’aquest artista, perquè apareix cada cop que algú parla sobre els artistes més interessants del Líban actual. Fa teatre, però ja fa temps que va començar a treballar també amb el vídeo i la performance i que els incorpora als espectacles que produeix. A més, és un artista visual reconegut que ha exposat, fins i tot, en l’exposició d’art contemporani "documenta" de Kassel. Aquest espectacle pren com a punt de partida un fet real que es contamina de ficció a mesura que avança el muntatge. I és que, l’any 1987, quan la guerra civil libanesa donava mostres d’entrar en la fase final, Yasser, el germà petit de Rabih Mroué, que només tenia 17 anys, va rebre un tret al cap. La bala li va travessar el cervell sense matar-lo, però deixant-li algunes seqüeles que, per exemple, li impedeixen de trobar la relació entre dues imatges vistes l’una a continuació de l’altra. Potser és que la memòria de Yasser, a qui tindreu en persona a l’escenari, munta en un núvol que salta d’un lloc a l’altre, com suggereix el títol del muntatge. Text, imatges, enregistraments diversos: tot servirà per explicar-nos una història que és real fins a cert punt, però que en un moment concret esdevé l’exercici de construcció d’una biografia, de manera que el germà real de l’autor deixa pas a un personatge teatral en la vida del qual es confonen els fets polítics i la història d’un país amb la intimitat d’un dels seus ciutadans.

L’actor, dramaturg i artista visual Rabih Mroué produeix els seus propis muntatges teatrals des dels anys noranta, unes obres sovint ambientades al Líban i que qüestionen la posició del públic, el paper de l’intèrpret i les formes que adopta la representació escènica. És autor de nombroses creacions amb la també artista libanesa Lina Saneh, però va crear aquesta peça en solitari l’any 2013, quan es va estrenar als Països Baixos. L’estrena als EUA, l’any 2015, va tenir com a escenari el Museu d’Art Modern (MoMa) de Nova York.

Aquesta presentació es complementarà amb altres propostes relacionades amb l’obra del mateix artista, tant a la Filmoteca de Catalunya com al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Una coproducció de Fonds Podiumkunsten, Prins Claus Fonds, Hivos i Stichting DOEN - Països Baixos.

Fitxa artística

Interpretació: Rabih Mroué. Dramatúrgia i direcció: Rabih Mroué. Traducció a l’anglès: Ziad Nawfal. Amb: Yasser Mroué. Hi col·labora: Sarmad Louis. Ajudantia de direcció: Petra Serhal. Assistència: Janine Baroud. Agraïments especials: Lina Saneh, Frie Leysen, la família de Mroué (Souad, Ahmad, Ammar, Ziad, Maha, Mazen, Nabil i Fatima Bazzi), Ahlam Awada, Samar Maakaroun, Janine Broud, Karma i Nadi Louis.

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris 17 i 18 de juliol, a les 21 h

Espai Teatre Lliure Montjuïc

Duració 65 min

Llengua àrab (amb subtítols i veu en off traduïts al català

Preus 22 €

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades