Barcelona cultura

Safo

Christina Rosenvinge / Marta Pazos / María Folguera

Teatre Romea 14/07 - 24/07

Tres creadores de referència de l'escena contemporània espanyola ens proposen un poema musical, visual i escènic, un joc metateatral que, entre el passat i el present, ens apropa a la figura d'una poetessa enigmàtica de l'antiguitat clàssica.

Diuen que va escriure més de deu mil versos, però amb prou feines han arribat fins als nostres dies alguns poemes complets. Així i tot, és un dels grans personatges de l'antiguitat clàssica, una figura enigmàtica que Plató considerava la desena musa. Era una poetessa de fama que, segons els seus mateixos versos, sovint s'enamorava de les seves deixebles. El personatge, misteriós per la manca d'informacions fiables que tenim sobre la seva persona, protagonitza una proposta escènica que dirigeix Marta Pazos, directora, dramaturga i escenògrafa mque és una de les grans figures de la creació d'avantguarda. Juntament amb Christina Rosenvinge, Premio Nacional de Músicas Actuales 2018 per tota la seva trajectòria, que reinventa els versos de Safo en forma de cançó, i de María Folguera, dramaturga experta en revisitar la vida i l'obra de grans escriptores, que aporta la dramatúrgia textual, ha imaginat una Safo que, sentint-se morir, convoca les muses en un jardí de l'illa de Lesbos, on va néixer, i els pregunta qui i com recordarà el seu nom en el futur. I les muses la portaran, a ella i als espectadors i espectadores, a un viatge en el temps que anirà de l'època d'Ovidi a una subhasta de Christie's, mentre dibuixen el retrat de la Safo humana, responsable d'una certa manera d'entendre l'amor. Descobrirem el que se sap sobre l'artista, però també el que hem imaginat, el paper que ha tingut en un cànon literari eminentment masculí, les fantasies que s’hi han projectat i les especulacions dels estudiosos de la literatura sobre la seva figura, una bona mostra dels prejudicis i els valors predominants en cada moment de la història.

Aquest muntatge ens porta al passat, però manté un peu en el present, en un joc de teatre dins el teatre que ens permetrà entendre una mica millor una poetessa els versos de la qual van ser escrits per ser cantas, com les cançons de pop del nostre temps. D'aquí la importància de la música en una proposta que es capbussa en l'esperit i la sonoritat dels versos de Safo i fa servir elements formals de la poesia sàfica en un joc deliciós que imagina com hauria sonat la música de la poetessa si hagués estat una cantautora del segle XXI.

Dirigeix la proposta la gallega Marta Pazos, formada en Belles Arts a Barcelona i, també, a l'escola de la Societas Raffaello Sanzio, dirigida per Claudia Castellucci. És autora de muntatges amb una clara dimensió plàstica que va més enllà del realisme i que aposten per un fort impacte visual. Directora artística de la companyia Voadora, a Barcelona hem vist darrerament, al Teatre Lliure, la versió escènica que va firmar del guió cinematogràfic de Federico García Lorca Viaje a la Luna, o una versió força personal d'una altra creació del mateix autor, Comedia sin título, que va dur al Centro Dramático Nacional.

Compon els temes musicals d'aquest muntatge, interpretats en directe, Christina Rosenvinge, una artista madrilenya de pares danesos que des dels anys vuitanta es reinventa dalt dels escenaris i que des de l’inici del pop juvenil va saber dur el seu talent fins a les profunditats del rock underground, i va acabar renaixent convertida en cantautora indie a l'estil americà. A més d'haver publicat el volum La palabra exacta, que aplega les lletres de les seves cançons i alguns escrits propis, ha fet d'actriu en films com Karen (2021), de Maria Pérez Sanz, on interpreta l'escriptora Karen Blixen.

Una coproducció del Grec 2022 Festival de Barcelona, el Teatre Romea i el Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida.
Amb la col·laboració de l'ICEC i l'Ajuntament de Barcelona.

Fitxa artística

Direcció: Marta Pazos Direcció musical: Christina Rosenvinge Dramatúrgia: Christina Rosenvinge, Marta Pazos, María Folguera (inspirat a partir de poemes de Safo) Cançons originals: Christina Rosenvinge Textos: María Folguera Coreografia: María Cabeza de Vaca Interpretació: Christina Rosenvinge, Irene Novoa, Juliane Heinemann, Lucía Bocanegra, Lucía Rey, María Pizarro, Natalia Huarte, Xerach Peñate Disseny de l’escenografia: Marta Pazos Disseny de la il·luminació: Nuno Meira Disseny del vestuari i caracterització: Pier Paolo Álvaro Disseny del so: Dany Richter Fotografia: David Ruano

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Escena híbrida

Dates i horaris Del 14 al 24 de juliol, de dimarts a dissabte, a les 20.00 h; diumenges, a les 18.00 h

Espai Teatre Romea

Duració 90 min

Llengua Castellà

Preus 17-28 €

Altres criteris Coproducció

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades