Barcelona cultura

Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales

El Conde de Torrefiel

MACBA 26/07 - 27/07

Entrades exhaurides
Un avançament de la pròxima peça, que s’estrena el 2022, d’un col·lectiu amb una proposta radicalment innovadora que trenca en les seves creacions la relació entre el text i les imatges plàstiques generades en escena.

En aquesta recerca, El Conde de Torrefiel parteix de la hipòtesi que l’art del nostre temps ha experimentat una colonització sistemàtica del seu territori semàntic per part de les categories d’allò que és real. Cada vegada més, la ficció és un aliment produït, precuinat i consumit a gran escala i de manera constant. I no es produeix només des del camp de l’art. La creació artística sembla haver estat alliberada de la necessitat de produir ficcions i s’enfronta a dues possibilitats: documentar els mecanismes de la ficció o bé negar-la. Aquest projecte vol activar una especulació, fer un salt amb possible caiguda mortal en les aigües amorfes d’una ulterior possibilitat que distingim com a ultraficció.

El projecte Ultraficción s’activa, així, mitjançant les diferents declinacions de les intuïcions amb les quals comencem a treballar. Les ultraficcions són propostes presentades i pensades formalment al llarg d’un any com a cites prèvies a la creació d’un espectacle el títol del qual encara no existeix i que s’estrenarà al maig del 2022. Convertides en actes independents, exhibides en contextos diversos i activant formats artístics diversos, aquestes ultraficcions miren de revelar i il·luminar les esquerdes d’aquest desconcertant mur que se’ns presenta com a realitat. Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales consisteix en una peça performativa en què els intèrprets desenvolupen una partitura d’accions i diàlegs en un ambient enrarit creat per l’artificialitat de les paraules i els moviments, que expandeixen i gasifiquen els significats d’allò que es diu i es fa. La raresa que embolcalla la proposta s’activa mitjançant una infraestructura tècnica composta per dispositius de so instal·lats en l’espai i en el cos dels intèrprets: altaveus, altaveus portàtils, micròfons i telèfons mòbils.

Firmen aquesta ultraficció Pablo Gisbert i Tanya Beyeler, les dues ànimes d’El Conde de Torrefiel. Són autors d’unes narracions fragmentades que parlen del temps i de la societat del segle XXI, sempre d’una manera inusual, combinant, però alhora distanciant, text, moviment i imatges plàstiques. Els vam conèixer el 2010 amb La historia del rey vencido por el aburrimiento i, des d’aleshores, n’hem vist vuit espectacles més, entre els quals una última creació (Los protagonistas, 2020) que ha estat la primera proposta per al públic familiar i juvenil.

Ultraficción nr. 2 / Los buenos modales es representa al MACBA com a part de Creació i Museus, un cicle de propostes escèniques en el qual artistes de disciplines diverses entren en contacte amb els museus i les institucions culturals de Barcelona i interactuen amb les instal·lacions i els fons dels espais en un seguit de muntatges de teatre, dansa, circ o música.

Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona i El Conde de Torrefiel.

Amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals - Generalitat de Catalunya.

 

Fitxa artística

Concepció i creació: El Conde de Torrefiel Direcció: Tanya Beyeler, Pablo Gisbert Performers: Berta Frigola, Edgar Murillo, Marta Vericat Disseny del so: Rebecca Praga Direcció i coordinació tècnica: Isaac Torres Tècnic de so: Uriel Ireland Producció i administració: Haizea Arrizabalaga Producció executiva: Cielo Drive SL Distribució i management en gira: Caravan Productions (Brussel·les)

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Escena híbrida

Dates i horaris dilluns 26/7 - 20:00 H dimarts 27/7 - 20:00 H

Espai MACBA

Llengua Castellà

Preus 5 €

Altres criteris Coproducció

Altres

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades