Barcelona cultura

Una galaxia de luciérnagas

Aina Tur

El Maldà - Espectacle en línia03/07

Grec en obert

Lectura en streaming d’un monòleg dedicat a tothom que viu a zones del món on no arriba la justícia i on una mort val tan poc com una vida. El text neix d’una experiència viscuda per l’autora i directora a Llatinoamèrica.

El juliol del 1998, quan tenia 21 anys, Aina Tur era a Llatinoamèrica participant en un projecte de cooperació internacional amb altres ciutadans espanyols quan van patir un assalt a mà armada. Aquella experiència va transformar la vida de l’autora, tant per la duresa de la situació que va viure com per les seves conseqüències. Alguns dies més tard, van poder constatar que la procedència europea de quatre de les víctimes havia desfermat uns mecanismes que mai no s’haurien activat per cap habitant del país on es trobaven. El que va succeir va marcar la vida de l’autora i, possiblement, les de la resta de cooperants que l’acompanyaven en aquella circumstància.

Vint anys més tard, l’experiència s’ha transformat en un monòleg teatral que s’hauria hagut de representar al Grec d’enguany, però que, finalment, ens arriba en forma d’una lectura dramatitzada en streaming. Paral·lelament, l’editorial independent Libros de la Vorágine editarà el text en castellà i anglès en format físic i digital. Signa la proposta una jove dramaturga i directora, però també pedagoga i impulsora de projectes escènics i culturals, que va néixer a Menorca el 1976. Ha publicat teatre, assaig i narrativa, ha estrenat sis textos teatrals, entre els quals hi ha Addiccions, Evolució (Ed. Primer Acto) o Dimecres (Ed. Govern Balear), que s’han vist en espais com la Sala Beckett, la Cuarta Pared o el Palau de la Música. Avui, és responsable de Programació a la Sala Beckett i forma part del Consejo Asesor del Centro Dramático Nacional.

Aquesta lectura forma part de la proposta en línia “Grec de proximitat” del Grec Festival de Barcelona, dedicada a generar contingut virtual a partir de les produccions que s’haurien hagut de veure aquest estiu en les sales de petit format de la ciutat. La crisi de la covid-19 ha obligat a suspendre les representacions físiques, sempre muntatges relacionats amb l’Amèrica Llatina, però el festival proposa ara un seguit d’accions virtuals que inclouen representacions, xerrades i altres propostes.

L’espectacle es retransmetrà en streaming mitjançant el software de videoconferències Zoom però, paral·lelament, també s’enregistrarà i es penjarà a YouTube.

Una coproducció de Grec 2020 Festival de Barcelona, El Maldà, FiraTàrrega, Teatre Principal de Palma i Teatre Principal de Maó.

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Fitxa artística

Autoria i direcció: Aina Tur Interpretació: Anna Alarcón Escenografia i il·luminació: Marc Salicrú Vestuari: Mireia Costa Espai sonor i composició musical: Jaume Manresa Moviment i ajudantia de direcció: Carla Tovias Fotografia i vídeo: Kenneth Santos Comunicació: Ester Cánovas Premsa: Anna Aurich – La Còsmica Direcció tècnica: Maria Martín Assistència de producció: Montse Farrarons Producció executiva: Marina Marcos – El Maldà Agraïments: Sala Beckett, La Escocesa, Àlex, Iván, Pastora, Natàlia i Dallas, per ser-hi.

 

Dades

Disciplina Teatre

Dates i horaris divendres 3/7 - 19:30 H

Espai El Maldà

Duració75 min

LlenguaCastellà

Preus 5 €

Espectacles relacionats

Comparteix aquest contingut