Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Yinka Esi Graves

The Disappearing Act

Mercat de les Flors - Sala Pina Bausch 05/07 - 06/07

El personatge d'un quadre de Degas esdevé protagonista d'una reflexió sobre la invisibilització de qui és diferent. Es basa en les experiències d'una bailaora anglesa amb les arrels a Ghana que presenta el primer solo.

Ningú millor que aquesta bailaora de flamenc de pare jamaicà i mare ghanesa per explicar-nos amb el llenguatge del baile què passa quan algú hi és però les mirades el travessen, quan ningú s'hi fixa i tothom l'ignora. D'aquí que en aquest muntatge, el primer que protagonitza en solitari, tingui una especial rellevància el concepte cripsi, que fa referència a la capacitat d'alguns animals d'evitar ser percebuts, bé com a tàctica depredatòria o bé com a defensa.  

A Yinka Esi Graves ja la vam veure durant el Grec 2021 Festival de Barcelona acompanyant al baile la cantant Buika en el seu concert al Teatre Grec. Ara, però, l'artista ja no és cap convidada, sinó que té un escenari propi. I hi situa en ple centre el personatge de l'Olga Brown, la figura mulata que apareix en l'únic quadre de Degas que retrata el món del circ: Miss La La al Cirque Fernando. Yinka Esi Graves pren en préstec el nom i converteix la seva protagonista en La Lala, una acròbata coneguda també com la femme canon, mitjançant la qual explora aquesta invisibilització que tant pot ser una arma com una defensa. Possiblement no coneixíeu aquest personatge, ni tampoc el de Jacinto Padilla, també conegut com el Negro Meri o el Mulato Meri, que és un dels primers artistes flamenc que apareix en un film dels germans Lumière i un exemple més d'invisibilització en la història de l'art.

El muntatge, que pren la forma d'una de les concert-parties pròpies de la tradició ghanesa, s'ha anat construint al llarg de diverses residències al Regne Unit, a França i a Espanya, i té col·laboracions de grans artistes, entre els quals el guitarrista flamenc Raúl Cantizano, tot un mestre de la improvisació flamenca; la bateria i poeta Remi Graves i la cantant flamenca Rosa de Algeciras, autora de la lletra d'un tema específicament creat per a aquest espectacle.

Una coproducció del Grec 2023 Festival de Barcelona, Bienal de Flamenco de Sevilla, Horizon Showcase, Centro Servicios Culturales Santa Chiara - Trento i Yinka Esi Graves / Trans-Forma Producción Cultural.

Amb el suport de l'Arts Council England, Serendipity LDIF.

Residències realitzades a Factoría Cultural ICAS Sevilla, Dance 4, Heliotropo, El Graner Centre de creació de dansa i arts vives, Odeon- Théâtre de Nîmes-Festival Flamenco de Nîmes.

➜ Traducció dels textos en francès i anglès de l'espectacle

Fitxa artística

Concepte: Yinka Esi Graves. Coreografia i baile: Yinka Esi Graves. Direcció musical i guitarra: Raúl Cantizano. Bateria: Remi Graves. Cante: Rosa de Algeciras. Disseny de la il·luminació: Carmen Mori. Tècnic d'il·luminació: Antonio Villar Liñan . Tècnic de so: Enrique González. Imatge i cinematografia: Miguel Ángel Rosales. Disseny del vestuari: Stéphanie Coudert.

Galeria multimèdia

Dades

Disciplina Dansa

Dates i horaris 5 i 6 de juliol, a les 20 h

Espai Mercat de les Flors

Duració 60 min

Preus 18 €

Altres criteris Coproducció

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades