Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Noticies

De les acrobàcies als clàssics, amb el llenguatge del circ

dl. 04/07/2022 | 12:30 H

Potser no hi heu pensat mai, però hi ha moltes maneres de fer circ. Quantes? Veniu al Grec Festival de Barcelona i en veureu algunes.

El circ és una de les disciplines imprescindibles en la programació el festival, que no només mostra el treball de companyies locals, sinó que també busca propostes d'alta volada en escenaris d'altres països. Tot, per oferir-nos una visió àmplia i generosa del món del circ que inclou procedències diverses però, també, maneres de fer molt diferents.

Entre les propostes arribades d'altres països, uns vells coneguts del Festival d'Estiu: el Groupe Acrobatique de Tanger, una agrupació de joves artistes que conreen la tradició acrobàtica marroquina encara que, dirigits aquest cop per l'acròbata, directora d'escena i especialista en circ Maroussia Diaz Verbèke, hi apliquin una mirada contemporània. Els espectadors i espectadores que ja havien vist en altres edicions del Grec aquests artistes (havien de representar aquest muntatge l'any passat, però la situació sanitària ho va impedir) no es perdran l'oportunitat de retrobar-se amb el món d'acrobàcies enèrgiques i perfectament mesurades i de vius colors que és el nou espectacle de la companyia: FiQ (Desperta't!), que es representa al Teatre Grec, els dies 7 i 8 de juliol (a la imatge. Foto: Philippe Fleury).

El circ, però, admet moltes lectures i algunes aposten per un circ dels nostres dies construït d'una manera diferent i que no té com a espai natural una carpa sinó un escenari o un espai públic. Ho ha deixat molt clar el Premi Nacional de Circ del Ministeri de Cultura de l'any 2021, un Manolo Alcántara que amb espectacles com Plecs o Rudo ha marcat territori propi en unes creacions en els quals els objectes i l'escenografia adquireixen un gran protagonisme. El veureu a la plaça de Margarida Xirgu els dies 13, 14 i 15 de juliol (entrada lliure) presentant Maña, un muntatge en el qual construeix un gran arc amb caixes de les mides i pesos més diversos que ell manipula fent servir tècniques antigues, però especialment efectives. El veureu aplicar el mínim esforç i el màxim enginy a un espectacle que és tota una lliçó de circ del nostre temps.

També fa un circ plenament contemporani la companyia PSiRC, que porta al Mercat de les Flors els dies 21 i 22 de juliol Després de tot (a la imatge. Foto: Francis Rodor). És un bon exemple de com aquests artistes miren d'alliberar el circ de les cotilles convencionals. Ells i elles munten un espectacle en el qual recreen un món futur habitat per personatges marginals. I és que, precisament, l'espectacle ens parla sobre la por i la fascinació amb què es miren mútuament l’ortodòxia i la marginalitat.

Però, què tindrà a veure el circ amb la literatura del Segle d'Or? Són territoris aparentment inconnexos que es troben quan la Compañía Nacional de Teatro Clásico i el dramaturg Juan Mayorga s'alien amb els pallassos de la companyia Rhum & Cia. Aquests clowns que ens han robat el cor amb els seus espectacles anteriors estrenats al Grec s'atreveixen ara a interpretar una versió teatral de la novel·la del 1641 El diablo Cojuelo. L'espectacle, dirigit per Ester Nadal (Teatre Condal, del 19 de juliol, al 7 d'agost), promet una mirada desmitificadora i divertidíssima a un moment especialment brillant de la literatura del segle XVII.

Les propostes de circ del Grec 2022 acaben enguany el 20 i 21 de juliol al Sant Andreu Teatre, on la Cia Voël presenta Boira (a l'última imatge). Això és circ, sí, però revestit de poesia i d'un ambient de somni, i combinat amb música en directe. El resultat és una reflexió sobre la manera com ens estimem els uns als altres i sobre el caràcter eteri i fugaç de l'existència.

Si voleu conèixer les cares diverses que pot tenir un espectacle de circ, veniu a veure les propostes programades com a part del Grec 2022 Festival de Barcelona, però abans consulteu tota la programació del festival al seu web.

 

Espais diversos

Del 29 de juny al 31 de juliol

Horaris segons l'espectacle.

Consulteu el preu de les entrades.

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades