Barcelona cultura

Noticies

El Grec propicia un diàleg entre els i les artistes i els museus de la ciutat

dl. 28/06/2021 | 09:30 H

Aquest cicle convida cada any artistes relacionats amb els centres de creació de la ciutat a entrar en contacte amb els fons i els espais dels museus i centres d’art barcelonins, per tal de prendre’ls com a material i escenari per a les seves creacions. Les entrades del cicle Creació i Museus són gratuïtes, però és imprescindible reservar-les, i les localitats són limitades.

Així, enguany veurem artistes com Xavier Manubens, que, a ARTIFICIALIA! EXÒTICA! MIRABILIA! (27 de juny), entra en contacte, en col·laboració amb el Graner, centre de creació, amb el fons patrimonial del Museu Etnològic i de Cultures del Món i el posa en relació amb les pràctiques del cos i el transformisme. No gaire lluny, al Castell de Montjuïc (30 de juny), l’artista Arantza Labuena ens parla de resistència i perseverança a Kiri Island (a la imatge, foto: Nora Baylach), un muntatge de dansa imaginat en col·laboració amb La Caldera amb dues ballarines i una compositora i intèrpret en escena.

Laia Alsina i la companyia El Martell presenten a El Born Centre de Cultura i Memòria Els colors de la pluja (1, 3 i 4 de juliol), una proposta, en col·laboració amb el Teatre Tantarantana, que neix del diàleg entre la música, les arts escèniques i l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979”, que es pot veure al centre aquests dies. També dins del mateix cicle Creació i Museus, l’espai patrimonial MUHBA - Oliva Artés, una antiga fàbrica del Poblenou, acull l’artista Veronica Capozzoli a proposta de La Central del Circ. A A_Men (Treball, dones i migracions), Capozzoli reflexiona (3 i 4 de juliol) amb el llenguatge del circ sobre l’aportació de les dones als processos d’industrialització. La formació musical Ominira també ha treballat a partir del contingut d’una exposició. És Danza Néctar (4 de juliol), una mostra del Jardí Botànic de Barcelona sobre el paper dels insectes pol·linitzadors que el grup musical reinterpreta en una proposta especialment original concebuda amb el suport de Fabra i Coats -  Fàbrica de Creació.

Al mateix El Born Centre de Cultura i Memòria l’artista Marta Galán Sala i el col·lectiu Vulnus, Arts Vives i Recerca presenten, el 7 de juliol (entrada lliure, és imprescindible reservar les entrades), Som aquí per millorar les nostres vides, una activitat educativa i d’arts en viu al voltant de la idea d’anhel de futur dels i de les joves que han migrat recentment a la ciutat de Barcelona i que prendrà la forma del rodatge d’un llarg pla seqüència.

Dos muntatges més que no formen part estrictament de les noves propostes de Creació i Museus però que donen continuïtat a propostes d’anys anteriors del mateix cicle passen durant el Grec pel Museu Picasso i… per casa vostra. Al Museu Picasso Ferran Utzet presenta, els dies 7 i 8 de juliol (entrada lliure, cal reservar les entrades), Un altre dia diví, una coproducció amb La Escocesa i El Born Centre de Cultura i Memòria que constitueix una performance escènica i audiovisual que s’ha de seguir al mateix museu, però fent servir el telèfon mòbil. I, gràcies a la col·laboració iniciada l’any passat amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món, Azkona & Toloza ens presenten enguany (21 i 22 de juliol, a hores convingudes), La col·lecció: petita caixa d’eines, on us proposen portar-vos a casa o allà on vulgueu una caixa amb material documental i un podcast perquè reflexioneu sobre el colonialisme. 

Més enllà del cicle Creació i Museus

Al MACBA, i també dins la programació del Grec 2021, el col·lectiu El Conde de Torrefiel presenta, els dies 26 i 27 de juliol (5 €), un avançament de la peça que presentaran el 2022. A les sales de l’espai podreu veure Ultraficción Nr. 2 / Los buenos modales, una proposta radicalment innovadora per als qui els agrada explorar nous llenguatges escènics.

També al MACBA, però els dies 17 i 18 de juliol (8 €), us trobareu un ésser estrany tancat en una gran bola de plexiglàs, com si s’estigués protegint d’una pandèmia. És l’artista sud-africà Steven Cohen. Veniu i interactueu-hi en la proposta iBall. El mateix recinte del MACBA acull, els dijous 8, 15, 22 i 29 (5 € per sessió), el cicle “Lorem ipsum”, que s’aproxima a la música i al fet lúdic des dels marges amb actuacions d’artistes com Anna Irina Russell i Roc Jiménez de Cisneros, Invernomuto o el Col·lectiu Jokkoo, entre altres.

El veí Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acull també activitats del Grec 2021, tant a les sales com al teatre del centre. A les sales trobareu, del 2 de juliol al 19 de setembre (7 €), la performance escènica Urban Nature, del col·lectiu Rimini Protokoll, que posa el focus en la vida a les grans ciutats i us convida a posar-vos en la pell de personatges diversos. I al teatre del CCCB podreu gaudir d’espectacles de teatre comunitari com Dale recuerdos XXXVI (Je pense à vous), de Didier Ruiz i La Compagnie des Hommes, protagonitzat per persones migrants d’origen africà (del 22 al 24 de juliol, 18 €), o bé celebrar l’herència i el poder de les dones africanes en espectacles com Legacy, de la coreògrafa i ballarina Nadia Beugré (29 i 20 de juliol, 18 €). El CCCB, finalment, acull també (30 de juny, les entrades són gratuïtes, però cal reservar-les), Scrapbook 2021 - Babel, nou capítol, aquest cop en forma de creació audiovisual, del projecte Pi(è)ce, de creació comunitària, nascut al Teatre Tantarantana.

Finalment, el Museu Nacional d’Art de Catalunya us convida a visitar aquests dies els seus fons permanents i exposicions temporals, però també a endinsar-vos en solitari en una sala per gaudir d’una videoinstal·lació del creador escènic i visual neerlandès Dries Verhoeven. És Guilty Landscapes (del 16 al 25 de juliol), que mostra imatges d’un món global i ens fa pensar en la responsabilitat que tenim en el que succeeix en una zona llunyana del planeta.

Si voleu més informació sobre les propostes que tenen com a escenari els museus i centres d’art de la ciutat, consulteu el programa complet del Grec 2021 Festival de Barcelona.

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades