Barcelona cultura

Noticies

Grec 2019: una aposta pel talent local i pel diàleg amb la creació internacional

dj. 01/08/2019 | 12:15 H

El Grec Festival de Barcelona fa balanç d'una edició en la qual ha apostat pel talent local però que, a més, ha propiciat el diàleg amb els grans creadors internacionals del moment.

El festival ha aconseguit atraure enguany 20.000 espectadors i espectadores més que en l'edició de 2018 i ha assolit taxes elevades d'ocupació: en la programació del Grec Montjuïc, per exemple, les xifres s'acosten al 90 per cent.

Més enllà de les xifres estrictes, però, aquesta edició ha constituït una aposta clara per les produccions locals, amb moltes propostes de creació a les quals el festival ha ofert el seu suport i que han donat molt bons resultats. Paral·lelament, el Grec 2019 ha facilitat les col·laboracions i el diàleg entre els artistes locals i els talents internacionals, com es va poder veure en la jornada inaugural del festival amb Kronos Quartet (amb Maria Arnal i Alba G. Corral com a convidades especials) o en la proposta musical i escènica de Taylor Mac (amb la col·laboració de Quim Pujol, Mariola Membrives i fins i tot una colla castellera), entre altres espectacles.

Amb 92 espectacles programats, dividits entre la programació de Grec Montjuïc (50 espectacles) i de Grec Ciutat (42 espectacles més) el festival tanca una edició en la qual ha continuat amb la seva volta al món, aquest cop viatjant entre Oceania i Amèrica del Nord i portant a Barcelona companyies d'Austràlia, el Canadà o els EUA, entre molts d'altres països. Tot, sense oblidar l'escena artística local. I és que, en aquesta edició, el Grec ha apostat clarament pel talent que tenim més a prop, però propiciant un diàleg intens amb els espectacles i artistes que han vingut d'arreu del món.

Amb unes propostes plenes de grans noms o d'artistes que el públic barceloní ja havia vist i que aprecia especialment (des del Kronos Quartet a Taylor Mac o Peeping Tom, passant per la companyia Baró d’evel o l'espectacle Las Muchísimas), s'ha aconseguit seduir un nombre més elevat d'espectadors que mai.

Es calcula que la programació del Grec Montjuïc ha aconseguit atraure 63.799 espectadors i espectadores i la del Grec Ciutat, 61.341 més. A aquestes xifres s'afegeixen els 12.597 espectadors i espectadores que han pres part en les activitats paral·leles del festival. Així, el públic del Grec 2019 suma, en total, 137.737 persones, unes 20.000 més que l'any 2018, i una ocupació mitjana dels patis de butaques que, en el cas de la programació del Grec Ciutat està sobre el 65,07 per cent però que, en el cas dels espectacles del Grec Montjuïc, s'enfila fins al 87,03 per cent.

Espectacles com la Nit de Gòspel, el concert de Toquinho, Silvia Pérez Cruz i Javier Colina, el concert conjunt El pop d'una nit d'estiu o els dos muntatges amb els quals la companyia Parking Shakespeare celebrava el seu aniversari (tots al Teatre Grec), el debut de l'actriu Isabelle Huppert al festival (Mary Said What She Said, dirigit per Robert Wilson) o el circ ple de poesia del Baró d'evel (Falaise; tots dos al Mercat de les Flors) són només alguns dels espectacles de l’edició d’enguany del festival que han exhaurit les localitats.

La incorporació a la programació del Grec Ciutat de nous espais (com ara el Palau de la Música, el Museu Marítim o l’Onyric-Teatre Condal), la participació en el Grec Montjuïc d'espais museístics com el Museu Nacional o la Fundació Joan Miró o l'èxit del projecte Creació & Museus, que ha vinculat els museus i els artistes que treballen en les fàbriques de creació de la ciutat, són novetats de l'edició que ara es tanca.

El festival, finalment, ha seguit amb la seva aposta decidida per captar públics nous, especialment entre els més joves. A més d'una nova col·laboració amb el festival Sónar que ha portat al Teatre Grec al músic electrònic Matthew Herbert, el Grec 2019 ha implicat el CCCB i altres teatres de la ciutat en un Grec Jove que va arrencar amb una festa especialment reeixida. Espectacles especialment interessants per als públics adolescents i joves han format part de la programació del Grec Jove, que ha dedicat també un espai a la reflexió i la participació, amb activitats que han anat des de tallers i assaigs oberts a xerrades postfunció.

Comparteix aquest contingut