Barcelona cultura

Noticies

Música contemporània, projeccions i intèrprets amb molt de futur, en la inauguració del Grec 2019

dj. 23/05/2019 | 09:15 H

Tothom a punt per a la inauguració del Grec 2019 Festival de Barcelona? Se n'encarrega el Kronos Quartet, una formació de música contemporània que porta prop de 45 anys reinventant el concepte de quartet de corda i explorant nous repertoris i maneres d'acostar-se al públic. El podreu escoltar els dies 26 i 27 de juny al Teatre Grec.

Sí, el Kronos Quartet és el gran protagonista de la nit, tot i que no estaran sols dalt de l'escenari. Els acompanyaran les projeccions de l'artista visual i programadora creativa Alba G. Corral. Va néixer a Madrid però ja fa molts anys que viu a Barcelona, on ha esdevingut tota una referència en l'escena de l'art generatiu. Utilitza en viu sistemes de generació d'imatges per ordinador, de vegades combinades amb tècniques de dibuix improvisat. D'aquesta manera, aconsegueix crear unes narratives abstractes a partir d'unes imatges plenes de color que, tot i haver estat creades de manera digital, gairebé semblen orgàniques. En tot cas, les seves intervencions en directe acaben produint uns paisatges digitals que fascinen i enamoren.

Ho veureu mentre escolteu en escena els violins de David Harrington i de John Sherba, la viola d'Hank Dutt i el violoncel de Sunny Yang, els quatre titulars d'un dels grups més influents, coneguts i premiats del nostre temps. De fet, el 2018 el Kronos Quartet es va convertir en el primer grup musical nord-americà guardonat al World Music Expo (WOMEX) de Berlín, un premi més que merescut després d'haver ofert milers de concerts, haver lliurat una seixantena d'enregistraments i haver col·laborat amb alguns dels compositors contemporanis més prestigiosos dels últims decennis, de Philip Glass a Steve Reich, per esmentar-ne només alguns.

Amb un repertori eclèctic, han transitat per gèneres diversos, que van del minimalisme al folk. Una bona mostra de l'amplitud de la seva visió de la música és el repertori que interpretaran al Teatre Grec, on tant sonaran composicions de Philip Glass com els sons electrònics de la nord-americana Jlin, o peces arranjades de compositors com George Gershwin, Solomon Linda o bé Antonio Haskell.

La formació és tot un referent de la interpretació de música contemporània per a quartets de corda. Però no s'ha lliurat a l'autocomplaença, sinó que dedica molts esforços a compartir les seves experiències en la interpretació.

D'aquí que hagin encarregat als grans compositors amb qui treballen habitualment un seguit d'obres que formen part del seu repertori i que ells cedeixen desinteressadament per tal que siguin interpretades pels qui estan aprenent el repertori contemporani per a quartets de cordes.

L'experiència es diu Fifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire i tindrà una aplicació pràctica als mateixos jardins del Teatre Grec, el roserar Amargós. Veniu a les 19.30 h, abans de l'hora del concert de Kronos de les 22 h, i podreu escoltar, aquí i allà, joves músics de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Els coordina David Albet, director artístic de Barcelona 216, una formació barcelonina dedicada també als sons contemporanis. El veureu conduint els músics més joves en una acurada selecció de les obres del repertori de Fifty for the Future. Gaudiu de la seva interpretació, perquè són els joves talents de la música contemporània del demà.

Comparteix aquest contingut