Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Noticies

Traficants de terres i censura política, en els últims muntatges del 'De Grec a Grec'

dg. 02/05/2021 | 17:15 H

El cicle De Grec a Grec permet veure espectacles que s'haurien d'haver estrenat durant l'última edició del Grec 2020 Festival de Barcelona, dedicada a l'Amèrica Llatina, però que es van haver de suspendre. Són projectes escènics nascuts de la col·laboració entre sales barcelonines i creadors escènics de l'altra banda de l'Atlàntic (en aquest cas, de Cuba i del Perú) que, ara, arriben finalment als escenaris, reprogramats amb l'etiqueta del Festival d'estiu de Barcelona.

Del 6 al 24 de maig, a la sala La Badabadoc, teniu una cita amb El apellido comienza conmigo, una obra de la dramaturga, directora i documentalista peruana Chaska Mori. Ella va concebre una història basada tant en la seva pròpia experiència familiar com en una situació d'injustícia i indefensió molt habitual al seu país. I és que ella ens explica en escena com la mort del seu pare li va descobrir alguns aspectes de la seva família que no coneixia. 

Amb l'herència que va rebre, va comprar un terreny als afores de Lima per construir-s'hi una casa, però abans que pogués ocupar el solar, va veure com era envaït per uns traficants de terres, una situació a la qual s'enfronten molts peruans. Quan iniciï un procés judicial, s'adonarà que en el sistema impera la llei del més fort i que la injustícia i la impotència són habituals al Perú d'avui. 
Chaska Mori, que també és guionista i productora, va començar filmant un documental, però, amb la col·laboració de Luisa Pardo i Gabino Rodríguez, integrants de l'innovador col·lectiu escènic mexicà Lagartijas Tiradas al Sol, ha acabat creant el muntatge teatral que veureu ara i en el qual ha integrat bona part del material filmat.

A la Sala Versus Glòries finalment, del 28 al 30 de maig, l’artista plàstic Dagoberto Rodríguez i el dramaturg i director cubà Abel González Melo posen en escena la darrera de les obres pendents del Grec de l'any passat: Fuera del juego. És una mostra de teatre documental que ens parla de l'anomenat "Cas Padilla".

Aquest nom fa referència a l’escriptor cubà Heberto Padilla, que l'any 1968 va guanyar el Premi Nacional de Poesia que concedia la Unión de Escritores y Artistas de Cuba amb el poemari Fuera del juego, que dona nom a aquest muntatge teatral. L'autor, inicialment un fervent revolucionari, va sentir-se progressivament decebut després de rebre aquell premi i va acabar adoptant una postura crítica a causa de la qual va ser censurat, perseguit i empresonat. Retalls de diari, reportatges televisius i la interpretació dels actors i l’actriu que protagonitzen el muntatge serveix per explicar-nos què va passar i com aquells fets van canviar la relació entre art i poder a la Cuba comunista.

Si voleu saber més sobre els muntatges El apellido comienza conmigo i Fuera del juego, consulteu tota la informació sobre els muntatges en aquests enllaços.
 

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades