Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Noticies

Un Grec que es reinventa i fa bandera del talent local obre el 30 de juny l'edició del 2020

dt. 09/06/2020 | 12:30 H

Una aposta per la creació local sense perdre de vista el talent internacional, una política de preus inclusiva, una porta oberta als nous formats escènics i a les noves maneres d'arribar al públic, mesures estrictes de seguretat... Són algunes característiques del Grec 2020, un festival que, en condicions difícils, no es rendeix sinó que es reinventa.

L'edició d'enguany del Grec Festival de Barcelona, dividit en tres grans apartats,  s'obrirà el 30 de juny, amb una primera funció de l'espectacle A tocar!, una creació de la companyia Baró d'evel amb artistes convidats que tindrà, com a primers espectadors i espectadores, personal de la sanitat i dels àmbits essencials en reconeixement de la seva valentia i esforç.

A partir d'aquí, una edició nova d'un festival que ha lluitat per mantenir la bandera de les arts escèniques i que, amb totes les limitacions que imposin les mesures de seguretat necessàries, envia un missatge potent d'esperança i futur als professionals de les arts vives de Catalunya, per a les quals seguirà sent, també aquest any, motor i aparador. El festival, però, també envia un senyal a la ciutadania, que està convidada a gaudir-lo amb entrades a un preu únic (en les produccions directes del festival) que serà de 15 € o de 5 € en el cas dels espectacles de tipus familiar.

Com era d'esperar, el Grec 2020 se celebrarà en espais amb aforament limitat i amb estrictes mesures de seguretat que afectaran tant els i les professionals de l'escena com el mateix públic. A més a més és realitzarà una auditoria permanent per garantir que es respectin en tot moment les mesures de seguretat dictades per les autoritats sanitàries.

El Grec Festival

El Grec Festival de Barcelona d'enguany estarà dividit en tres grans apartats: Grec Festival, De Grec a Grec i Grec en obert. El primer aplega 48 espectacles que es representaran de manera física i estaran especialment concentrats en els equipaments escènics de la muntanya de Montjuïc, tot i que hi haurà representacions en altres escenaris de la ciutat. Així, el Teatre Grec, el Mercat de les Flors i el Teatre Lliure (a més del CCCB, el Teatre Nacional, el Museu Marítim de Barcelona, el Born Centre de Cultura i Memòria, el Jamboree, la Filmoteca o el Palau de la Música Catalana, d'un total de 13 espais) acolliran representacions del Grec Festival, tot i que amb aforaments reduïts o amb control d'accés del públic, segons l'espai.

El Teatre Grec acollirà A tocar!, espectacle inaugural per al qual els Baró d'evel (companyia liderada per Camille Decourtye i Blaï Mateu Trias) han comptat amb col·laboradors com l'artista plàstic Frederic Amat, el músic Raül Fernández Refree, la ballarina i coreògrafa María Muñoz, l'actriu Imma Colomer o el pallasso Tortell Poltrona, per esmentar-ne només alguns. Uns dies després, la directora Carme Portaceli convocarà al mateix escenari uns quants professionals més de l'escena local del teatre i la música a No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet no és gens habitual que algú ens necessiti), una celebració col·lectiva de la importància de la cultura en temps com els que vivim.

Pel Teatre Grec passaran a més grans noms de l'escena musical local, com ara els Manel, Judith Neddermann, Suu, Mayte Martín, El Petit de Cal Eril, Els Amics de les Arts o la gran revelació d'aquesta pandèmia: els Stay Homas, que oferiran dos concerts. A més, però, hi haurà mites de la música llatinoamericana com Omara Portuondo, que celebra els seus 90 anys, o una Nit de tango amb Marcelo Mercadante i els seus músics i amb el cantaor Miguel Poveda com a convidat. Al teatre a l'aire lliure de Montjuïc veurem també propostes de companyies internacionals, com ara el circ de la Cie XY (Möbius) o la dansa-teatre dels Peeping Tom (Díptic).

També dins la secció principal del Grec 2020, el Grec Festival, veurem, en escenaris de Montjuïc o en altres espais repartits per la ciutat, artistes com La Veronal, l'Agrupación Señor Serrano, Pere Faura, Mal Pelo, cabosanroque, Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida, la Producció Nacional de Circ Estat d'emergència, o Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, a més de creadors i creadores com Sergio Blanco, La Ribot, Matilde Monnier i Tiago Rodrigues o Angelica Liddell. A l'apartat destinat al públic familiar, grans noms que van des dels Farrés Brothers, fins a Roseland Musical o la companyia Marie de Jongh.

Maneres noves d'arribar al públic

Però la pandèmia que tant ens ha afectat en els últims mesos i que encara ens afecta ha canviat alguna cosa en el món de les arts escèniques. Molts artistes i companyies han hagut de trobar maneres noves d'arribar al seu públic i han nascut maneres diferents de connectar amb els espectadors i espectadores més enllà del fet presencial. D'aquí que una secció del festival d'enguany, el Grec en obert, estigui dedicada tant a les retransmissions de muntatges teatrals per televisió, ràdio o mitjançant les xarxes, com a propostes que reinventen el fet escènic convertint-lo en formats no presencials. En aquest sentit, betevé serà el mitjà de comunicació oficial del Grec 2020 Festival de Barcelona. Càpsules que es transmeten en format de vídeo, podcasts, lectures poètiques per telèfon o fins i tot rutes a peu són el resultat d'aquesta reinvenció, forçada per les circumstàncies però, tot i això, decididament estimulant. Un total de 36 propostes formen part del Grec en obert d'enguany, dins del qual podrem veure com creen i treballen artistes de l'Amèrica Llatina que no han pogut venir al festival com ara l'argentí Daniel Veronese, els xilens Gabriel Calderón i Manuela Infante o l'artista brasilera Alice Ripoll, entre d'altres.

La crisi sanitària que hem viscut i el tancament de les sales teatrals han deixat moltes produccions, tant del festival com dels teatres barcelonins, a les portes de l'estrena. D'aquí que el Grec Festival de Barcelona les recuperi en la secció De Grec a Grec, una mena de Grec ampliat que, de fet, es perllongarà fins a l'edició del 2021. I és que, durant la temporada 2020-2021, en escenaris i festivals del país es veuran moltes produccions que també formen part del festival i que s'exhibiran sota el paraigua i l'etiqueta del Grec.

Aquest apartat De Grec a Grec ens permetrà recuperar 24 produccions que s'havien hagut de suspendre i que inclouen des de l'adaptació a l'escena de la novel·la La casa de los espíritus, dirigida per Carme Portaceli, fins a espectacles internacionals com els que signen Dimitris Papaioannou, Gabriel Calderón, Lemi Ponifasio, DV8 Physical Theatre o Nelson Valente. També formen part d'aquest apartat, entre d'altres, una versió de Pedro Páramo firmada per Pau Miró i dirigida per Mario Gas, el musical El Màgic d’Oz, o bé els últims projectes escènics de dramaturgs, directors i companyies com Pablo Messiez, Denise Duncan, Josep Maria Miró o Rhum & Cia.

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades