Un reconeixement a la tasca femenina en el món esportiu

25/05/2018 10:19 h

Institut Barcelona Esports

Aquest 24 de maig s’ha celebrat l’acte d’entrega de premis de l’11a edició del premi Dona i Esport al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu d’aquest reconeixement és fer visible la tasca de les dones en el món de l’esport i difondre històries i reflexions sobre el paper de la dona en aquest àmbit. Alhora es vol contribuir a una presència paritària en totes les franges d’edat i en tots els àmbits de l’activitat física i esportiva.

Aquest premi té quatre categories. D’una banda, el “Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport”, que va dirigit a les dones que hagin destacat en la seva tasca de difusió i promoció de l’esport. També hi ha el “Premi a la Dona Esportista”, que distingeix la tasca social a favor de l’esport femení, la dedicació i els mèrits esportius i en el qual hi podran optar les dones que hagin destacat en la seva trajectòria esportiva, en la seva repercussió social i en la seva aportació al món de l’esport en competició o que hagin aconseguit alguna fita esportiva.

En tercer lloc hi ha el “Premi al Mitjà de Comunicació”, que reconeix les persones o els mitjans que han destacat per la tasca de promoció i difusió de fets, activitats i èxits relacionats amb les dones i l’esport. Podran ser candidats o candidates a aquest guardó les propostes de treball periodístic de caràcter divulgatiu, informatiu o d’opinió, en premsa escrita, ràdio, televisió (en format analògic) i/o en format digital/on line (ràdio, premsa, televisió, webs, blogs periodístics…) realitzat, editat, o fet públic a Barcelona durant el 2017 i relacionats amb les dones i l’esport.

I, per últim, hi ha el “Premi al club esportiu de la ciutat”, que té la finalitat de reconèixer a l’entitat esportiva de Barcelona que ha destacat per la seva tasca de promoció de l’esport femení per la seva trajectòria o la consecució d’una fita esportiva en l’àmbit de l’esport femení o que fomenta la participació i presència de les dones en tots els àmbits d’actuació impulsant el principi d’igualtat d’oportunitats.

Marta Carranza, comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, ha fet acte de presència i ha estat l’encarregada de fer l’obertura de l’esdeveniment destacant que “actes com els d’avui són els que més m’emocionen. Fa anys que vam creure necessari explicar històries i tasques invisibles de les dones en l’àmbit de l’esport”, així com que aquests “són uns premis absolutament necessaris” ja que es posa en valor el paper de la dona en l’esport.

A l’acte, també hi ha participat la ucraïnesa Anna Muzychuk, campiona mundial d’escacs i activista per a la igualtat de gènere. Entre d’altres coses, Muzychuk ha explicat com va renunciar a revalidar el títol mundial perquè el campionat tenia lloc a l’Aràbia Saudita, un país on “els drets de la dona es violen a diari”.

Per finalitzar la jornada, com no podia ser d’una altra manera, es van proclamar els vencedors dels premis. Són els següents:

Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport – Sylvana Maestre, presidenta de la Federació Internacional Paralímpica d’Esquí Alpí i cofundadora de Play and Train.

Premi a la Dona Esportista – Ainara Andrea Acevedo, primera dona a Catalunya en aconseguir una plaça per a l’arbitratge internacional femení.

Premi al Mitjà de Comunicació – Lola Garcia Fuentes, periodista i directora del programa “Dones Marca” a Ràdio Marca.

Premi al club esportiu de la ciutat – BUC Rugby, un club català amb més llicències femenines i dirigit per Mercè Roser.

 

Etiquetes associades a la notícia