1r centre comunitari PrEPPoint

Barcelona ha inaugurat el primer centre comunitari europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH (PrEP)

16/11/2017 13:02 h

barcelona.cat

Es tracta d’un fàrmac antiretroviral utilitzat com a profilaxis preexposició  (PrEP), que permetrà que les persones no infectades però amb risc de contagi estiguin protegides front la malaltia.
 
Segons l’Informe de Salut 2016 de Barcelona,  elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en els últims anys s’observa un descens en la incidència de la infecció pel VIH a la ciutat.   Aquest descens és possible gràcies a l’esforç que s’ha realitzat des de tots els àmbits implicats (assistencial, comunitari i de salut pública). Tot i això, a Barcelona van ser diagnosticats 351 casos de VIH l’any 2016, sent una de les malalties de declaració obligatòria més freqüent a la ciutat de Barcelona. És per aquest motiu, que segueix sent una prioritat informar i sensibilitzar a la població sobre la salut sexual i els riscos de les malalties de transmissió sexual.
 
L’Ajuntament de Barcelona lidera l’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva que posa l’accent, entre d’altres en la prevenció del VIH i per aquest motiu  la PrEP ha d’incloure’s en els programes de prevenció i control de la infecció pel VIH de forma integrada amb la resta d’estratègies de prevenció d’eficàcia contrastada: la promoció de la salut sexual, l’ús del preservatiu, la formació, el consell assistit i el diagnòstic i el tractament precoç de les persones infectades han de seguir sent peces clau en la lluita contra la infecció pel VIH.