30 de novembre: Dia Internacional de la Ciutat Educadora

25/11/2021 11:50 h

Anna Sánchez

Dimarts 30 de novembre, Barcelona commemorarà el Dia Internacional de la Ciutat Educadora que enguany té com a lema: “La Ciutat Educadora no deixa ningú enrere”. L’acte tindrà lloc a partir de les 17 h a la Sala Moragues d’El Born Centre de Cultura i Memòria i comptarà amb la participació de la Comissionada  d’Educació, Maria  Truñó  i  Salvadó, qui llegirà el manifest del Dia Internacional de la Ciutat Educadora.

La jornada vol ser un espai de reflexió sobre els reptes i desafiament de l’Educació amb una mirada àmplia i que doni veu a persones expertes i futurs i futures agents de l’educació: docents, pedagogs, pedagogues i educadores i educadors socials.

En aquest sentit, s’ha organitzat el debat “Mirades i veus diverses: Una invitació a pensar sobre els futurs de l’Educació” que comptarà amb la participació de:

  • Georgina Casas López, responsable d’Educació de Lafede.cat, Organització per a la Justícia Global.
  • Joan Domènech Francesch, (Aprenent de) mestre (actualment jubilat). Membre de la Federació de MRP de Catalunya
  • Fatiha El Mouali, Samadi, Llicenciada en Ciències Econòmiques i Doctorada en la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB. Tècnica d’acollida de l’Ajuntament de Granollers, Vicepresidenta de l’Associació Mares contra el racisme i membre d’UCFR.
  • Jordi Mir Gracia, professor de filosofia moral i política a la UPF i a la UAB.

El debat estarà conduït per la periodista Txell Bonet, col·laboradora del programa familiar de Catalunya Ràdio “Kids XS”, i finalitzarà amb una actuació musical del grup Xiula que interpretarà la cançó Mirada estràbica, un cant a les diversitats i als drets de totes les infàncies.

És necessari fer inscripció prèvia per participar de la jornada a través d’aquest enllaç.

La jornada està organitzada per la Direcció d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. ‘Mirades i veus diverses’ s’emmarca dins l’exposició ‘Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979‘, que es pot veure a El Born CCM fins al 27 de març de 2022.

Què és una ciutat educadora?

Una ciutat educadora és la que inverteix en l’educació en cada persona, de manera que aquesta sigui cada vegada més capaç d’expressar, afirmar, i desenvolupar el seu propi potencial humà. És interdependent amb la del territori del qual forma part i exercita i desenvolupa la funció educadora paral·lelament a les tradicionals (econòmica, social, política i de prestació de serveis), amb la mirada posada en la formació, promoció i desenvolupament de tots els seus habitants.

El coneixement i l’educació esdevenen eixos bàsics per al desenvolupament i la inclusió social. Per això l’administració local projecta sobre l’educació una mirada àmplia, una mirada sustentada en la idea de ciutat educadora, on l’educació esdevé un instrument essencial per al desenvolupament personal i col·lectiu.

L’Assemblea General de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores  va acordar declarar el dia 30 de novembre com a Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Actualment, l’AICE compta amb més de 480 ciutats en representació de més de 40 països, i Barcelona té la seva presidència des de la seva creació l’any 1994.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia