Ca l'Alier, nous projecte, noves oportunitats

22/10/2016 14:50 h

Districte Sant Martí

 

Barcelona impulsa un projecte renovat per a Ca l’Alier, ara obert a empreses, pimes i professionals de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona i Cisco han signat una addenda al conveni marc de col·laboració subscrit anteriorment, segons el qual l’empresa manté el seu compromís amb la ciutat de Barcelona.

El Centre d’Innovació de Cisco, concebut com una plataforma per a la investigació i el desenvolupament tecnològic i la millora de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental que resulta de la Internet of Things (IoT) aplicat a les ciutats intel·ligents, s’ubicarà a l’antiga fàbrica de Ca l’Alier.

Es preveu que l’edifici estarà
rehabilitat al maig de 2018
amb una inversió d’uns 10 milions d’euros

Amb aquesta signatura es dóna un nou impuls a la rehabilitació de Ca l’Alier, per desenvolupar un projecte que contribueixi a un ecosistema d’innovació a la ciutat, dinamitzant les start-ups, les petites i mitjanes empreses, i el desenvolupament territorial.

El tinent d’Alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, i el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, han expressat la seva satisfacció per l’acord. El regidor Colom ha valorat aquest acord perquè “permetrà reforçar l’ecosistema innovador de la ciutat i beneficiar les petites i mitjanes empreses i les start-ups, per crear ocupació de qualitat”. També ha explicat que la rehabilitació s’iniciarà un cop s’enllesteixin els treballs de consolidació del subsòl de l’edifici, ja en marxa, i ha remarcat que “aquest projecte potenciarà el sector de la innovació, atraurà talent i reforçarà l’activitat en el sector de la innovació i al voltant del 22@”. En paral·lel, també ha anunciat que es treballa amb altres empreses per fer-lo un espai obert, on es crein sinergies entre empreses d’innovació a la ciutat.

Per la seva part, Collboni ha qualificat l’acord de “salt qualitatiu important per reforçar l’aposta històrica i estratégica de la cituat pel 22@ i per una economia justa, competitiva i sostenible”. Ha valorat que amb inversions com la de Cisco “generem ocupació en sectors com les noves tecnologies i la recerca, el que vol dir talent. El Govern de la ciutat està fent una aposta ferma per tenir una economia de base creativa, basada en el talent i fer-ho atreient inversions com aquestes i amb una política d’atracció d’inversions de qualitat i sostenibles en el temps”. Collboni ha destacat també l’impacte d’aquest projecte quant a ocupació, i ha estimat que “a mig termini i de manera indirecta es podrien crear més d’un centenar de llocs de treball que vindrien a desenvolupar una zona urbana del 22@ que és important que s’acabi de constituir”.

Ca l’Alier, un smart building referent de l’ecosistema d’innovació de la ciutat

La rehabilitació de Ca l’Alier convertirà l’antiga fàbrica en un edifici intel·ligent i de zero emissions. Es dotarà l’edifici de tots aquells elements que el converteixin en un edifici energèticament autosuficient, amb una gestió intel·ligent dels recursos, seguint uns criteris de construcció sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

El projecte inclou elements d’autosuficiència i gestió intel·ligent dels recursos: sistemes predictius de la demanda i de la generació de l’energia i de l’aigua, un disseny de l’edifici per la minimització dels consums, maximització de l’ús d’energies renovables, ús de la xarxa de District Heating&Cooling de la ciutat, captació d’aigües de pluges i recuperació d’aigües grises i sistemes de control intel·ligent, entre d’altres.

Un nou projecte on s’inclouen emprenedors, empreses locals i centres de recerca

A més de Cisco com un dels principals partners tecnològics del projecte i de les empreses tecnològiques i industrials que ja hi eren a l’inici, l’Ajuntament ha inclòs en el projecte els emprenedors, empreses locals i organismes de recerca. Amb aquesta nova orientació, Ca l’Alier acollirà inicialment en les seves instal·lacions:

– El Centre d’Innovació i de demostració de Cisco Systems relacionat amb l’Internet of Things i les Smart Cities
– Les oficines del Barcelona Institute of Technology (BIT)
– Sales de recerca i d’I+D
– Espais tècnics
– Zones enjardinades d’ús públic i accés lliure

La Fundació BIT està desenvolupant diversos projectes en la línia d’acollir:

– Una incubadora per a start-ups tecnològiques.
– Espais de col·laboració amb empreses tecnològiques que desenvolupin projectes a la ciutat

Barcelona Institute of Technology (BIT)

El Barcelona Institute of Technology (BIT) és una fundació municipal que acull un laboratori de projectes d’innovació aplicats a la ciutat, a més d’un espai de reflexió i generació d’iniciatives que permetin usar la tecnologia en pro de la democratització de les institucions públiques. Mitjançant la interacció entre l’administració local, la indústria, la recerca i la ciutadania es posaran en marxa aquells projectes que poden millorar la vida de les persones a la ciutat.

Les actuacions del BIT van dirigides a col·laborar amb projectes com són la participació ciutadana i l’empoderament de la ciutadania, els professionals i les empreses, entre d’altres.

A través de les diferents iniciatives i projectes, en els quals les persones seran les protagonistes, es pretén construir una societat més democràtica, transparent i oberta, reafirmant el pla municipal per afavorir una economia digital plural i una major sobirania tecnològica.

*

Innovació a Sant Martí