DONES en majúscula

23/02/2023 09:43 h

asalariche

Aquest mes de març les entitats i els equipaments de Sants-Montjuïc celebrem el Dia de les Dones com cal amb una setantena d’activitats de tot tipus. Xerrades sobre dones oblidades per la història, intervencions artístiques al carrer, tallers de preparació de materials per a les manifestacions, portes obertes i visites guiades a museus, concerts d’Amazones, projeccions de cinema, masterclass de ball, passejades exploratòries, sopars…

EL POBLE-SEC | HOSTAFRANCS | LA BORDETA | LA FONT DE LA GUATLLA | LA MARINA | SANTS | MONTJUÏC | CIUTAT

El Poble-sec

BIBLIOTECA POBLE-SEC – FRANCESC BOIX
Carrer de Blai, 34

Més enllà de la violència masclista: la creació
Dilluns, 6 de març, de 18.30 a 20 h
Xerrada a càrrec de la historiadora, Mercè Vidal.
Al llarg de la història trobem dones que han patit, com pateixen ara, violència masclista, tant física, psicològica com institucional. I una de les maneres de trencar el silenci per alliberar el dolor ha estat la creació. Parlarem de Juana I, malament anomenada La Boja, Emily Dickinson, Leonora Carrington, Camille Claudel, Colette… I dones anònimes que ens han deixat també els seus testimonis, més enllà del dolor.

“Cinco inviernos” d’Olga Merino
Dimarts, 21 de març, de 18.30 a 20 h
En el marc del Club de lectura “Putin, l´últim tsar”, llegirem i comentarem amb la participació de l’autora aquest llibre autobiogràfic sobre els anys que va viure a Rússia.
Amb la col·laboració de la Casa de la Premsa.

CENTRE CULTURAL ALBAREDA
Carrer d’Albareda, 22
Activitats gratuïtes amb inscripció prèvia a barcelona.cat/ccalbareda

Grauwi i Marta Cascales
Divendres, 10 de març, de 20 a 21 h
Concert del cicle Amazones. Projecte conjunt de la cantant de la banda indie-pop The Crab Apples, Carla Gimeno, i la pianista i compositora, Marta Cascales Alimbau. Presenten el seu primer disc conjunt, Contradictions (Great Canyon Records, 2023), una proposta de pop intimista que dibuixa un vèrtex d’unió entre dos estils aparentment molt diferents on conflueixen música i lletra, delicadesa i cruesa, piano i veu.

Audició de Dones del barri
Dijous, 16 de març, de 19 a 20.30 h
Selecció musical narrada per dones que van tenir el plaer de créixer amb la salsa durant la construcció dels barris populars als anys 80 a la reconeguda “Capital mundial de la salsa”, Santiago de Cali (Colòmbia). Melómana Linaza presentarà l’audició amb les selectores Eliana Nuskwe, Mellisa Saavedra, Cristina Cano, Diana Delgado, JennyAlzate, Vanesa Canizales, Zully Ortiz, Lina Calderón, Isabel Molina, Claudia Giraldo i Tania Mena.
Activitat del cicle de xerrades Musicalment parlant amb la col·laboració de Sabor Pazífico.

Dones pirata
Divendres, 17 de març, a les 17.30 h
Contacontes per a infants a partir de 4 anys a càrrec de la Carbonera Llibreria.
Qui ha dit que les noies no poden ser pirates? Una sessió de contes en la que descobrirem Daniela la pirata i moltes altres noies pirata de la història i marineres sense carnet de vaixell.

Amaia Miranda
Divendres, 17 de març, de 20 a 21 h
Concert del cicle Amazones i del Barcelona Districte Cultural. La guitarrista i compositora basca presenta el seu disc de debut Cuando se nos mueren los amores, folk íntim i cru en el que destaca el seu enorme talent a la guitarra.

Cos(i)ficades
Dimecres, 22 de març, de 19 a 20 h
Teatre a càrrec de la Cia. Las Chicas del barro. A partir del fang, el circ, la dansa, el teatre, la música en viu i l’humor, aquest espectacle ens transporta a un univers on podem parlar sobre el cos sense tabús.

Fera y las disidentes
Divendres, 24 de març, de 20 a 21 h
Concert del cicle Amazones. Projecte nascut de l’activisme musical underground lèsbic, queer i transfeminista barceloní sense gènere ni etiquetes i impulsat per l’activista i artista multidisciplinar Fera (Thais Cuadreny).

CENTRE CÍVIC EL SORTIDOR
Pl. Sortidor, 12
Inscripcions a barcelona.cat/ccsortidor

Ja tinc referents
Dijous 23 de febrer, a les 19 h
A través de tres curtmetratges i un documental ens endinsarem en els somnis d’esportistes que transformen la societat, les generacions i el món del segle XXI.
More Than Just a Game (9’) un drama sobre presos polítics jugant a futbol a la presó de Robben Island, on estava detingut Nelson Mandela.
Girls Talk About Football (12’) les històries de sis nenes narrades a través de diferents tècniques d’animació ens aproparan a la realitat del futbol femení.
Azul (12’) A pocs dies de la lluita pel títol europeu de muay thai, la Lydia s’haurà d’enfrontar a un dilema inesperat que l’obligarà a prendre una decisió que al mateix temps l’obligarà a lluitar contra el pitjor rival fins al moment: ella mateixa.
Perseguint un somni (54’) també sobre l’experiència de ser nena en un món de nens. El documental on Alèxia Putellas explica en primera persona com ha estat el camí que l’ha portat de jugar al pati de l’escola a ser la primera jugadora catalana en ser considerada la millor futbolista del món i en rebre la Pilota d’Or.
Organitza: Museu Olímpic i de l’Esport.

El peix daurat
Dissabte, 25 de febrer, a les 19 h
Inscripcions fins al 23 de febrer.
Monòleg teatral on la protagonista, l’artista resident de Balandra Anna Agulló Prieto, comparteix la seva experiència amb el trastorn mental i els factors que el van provocar. Des d’una intimitat radical, s’obre en canal davant el públic per fer-lo viatjar de l’eufòria més absoluta a la depressió més tortuosa. Al llarg del trajecte es traça la relació entre la salut mental i aspectes de la vida contemporània com la pressió laboral, l’amor romàntic o la violència masclista.

Romís
Del 27 de febrer al 27 de març
Exposició fotogràfica. El terme romís significa dones en llengua romaní. Gràcies al casament amb Rosario Amaya, Jacques Léonard va entrar a formar part de la comunitat gitana, cosa que li va permetre establir complicitats amb les dones retratades i moure’s i deambular amb la càmera per la seva privacitat i intimitat i crear imatges que destil·len sinceritat i naturalitat. Una selecció de 10 fotografies de l’arxiu familiar ens portaran als anys 50 i 60 del segle passat i ens mostren la vida quotidiana d’unes dones gitanes que van viure a l’Espanya franquista.

La cuina de la Rosita
Dilluns, 6 de març, a les 18.30 h
Suplement: 6€ per a ingredients.
Inscripcions del 20 de febrer al 6 de març.
Taller de cuina. Com a totes les cultures del món, la dona ha tingut un paper fonamental en la transmissió generacional del patrimoni culinari romaní. La Rosita ens explicarà com han preservat les receptes familiars i cuinarem amb ella alguns dels plats que han passat de mares a filles.
Organitza: Centre Cívic El Sortidor amb la col·laboració de Rosita Cortés i Ricard Marí.

Descobrim l’hort medieval del Monestir de Pedralbes
Dimecres 15 de març, a les 11 h
Punt de trobada: CC Sortidor
Visita temàtica que parteix del hort medieval del Monestir de Pedralbes per descobrir els trets principals de l’alimentació medieval i més concretament la dieta de les monges clarisses de Pedralbes a l’edat mitjana.

JARDINS DE LES TRES XEMENEIES

Womart Jam
Diumenge, 5 de març, de les 10 a les 17 h
En l’edició d’enguany d’aquesta marató artística de carrer titulada, “El nostre sostre no és de vidre, és de formigó”, es visibilitzarà el paper les dones immigrants. Als murs dels jardins pintaran dues artistes de renom com Emily Eldridge i Secle acompanyades de 8 talents emergents de la ciutat: Popi Leguizamon, Gemma Fontanals, Magia Trece, G. Niavaria, Tame, Beti Madrakiewicz i Ona Salvador.
Organitzen: Rebobinart i Diàlegs de Dona
↑ torna amunt

Hostafrancs

DIVERSOS LLOCS

Som dones d’Hostafrancs
Del 8 de març fins al 25 de novembre de 2023
quest dimecres 8 de març, Dia de la Dona, l’eix comercial Creu Coberta presenta l’exposició “Som Dones d’Hostafrancs”, que vol recordar els noms i cognoms d’algunes dones que han fet aportacions a la ciència, la història, l’activisme veïnal i social, el comerç o la llengua. L’exposició es podrà veure als aparadors de 18 establiments comercials de l’eix comercial, en que es recordarà aquestes 18 dones pioneres o que van destacar per la seva trajectòria. Els veïns i veïnes del barri podran proposar noms d’altres dones vinculades al barri a la web de l’exposició amb vista a valorar-ne la inclusó a l’exposició.

CASINET D’HOSTAFRANCS
Carrer del Rector Triadó, 53

Llibertat per ser
Del 28 de febrer al 18 de març
Inauguració: divendres 10 de març a les 19 h
Aparador del Casinet
Exposició del grup 3D del Col·lectiu d’Artistes de Sants sobre la dona i el seu dret d’escollir el rol que vol jugar a la societat.

No es país para negras
Dijous, 9 de març, a les 19.30 h
Teatre del Casinet
Obra de teatre a càrrec de Silvia Albert Sopale en el marc del Barcelona Districte Cultural. Interpretant diversos personatges i servint-se del llenguatge físic, Silvia mostra amb humor i ironia els diferents punts de vista sobre el racisme, la sexualitat de la dona negra i la identitat.

PARC DE L’ESPANYA INDUSTRIAL
Carrer Muntadas, 5

Fem xarxa feminista 2023
Divendres, 3 de març, de 17 a 21 h
Activitat gratuïta sense inscripció prèvia
Tarda divertida i reivindicativa adreçada a les joves del districte on commemorarem i prepararem el 8M. Realitzarem taller de pancartes i mocadors amb teles, taller d’estampació de bosses de tela, taller de autodefensa, Trobada de comissions liles i feministes dels Instituts de Sants, taller de grafiti, Batucada, música i micro obert. Tancament amb lectura de manifest per part de les joves.
Organitzen: Espai d’Adolescents la Clau, serveis APC (A partir del carrer), Punt InfoJove (PIJ), Punt Jove Informa’t i Participa (JIP), Aquí t’Escoltem (ATE), Biblioteca Vapor Vell, Punt Multimèdia FAB Casa del Mig i altres grups feministes de Sants-Montjuïc.

SEU DEL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC
C. Creu Coberta, 104
Il·luminació de la seu del Districte
Dimecres 8 de març, de 19.30 a 23 h
↑ torna amunt

La Bordeta

CENTRE CÍVIC MAGÒRIA
Gran Via de les Corts Catalanes, 247

HOMENATGE A DONES TREBALLADORES DEL BARRI
Dimarts, 7 de març, a les 18.30 h
Comptarem amb els testimonis de tres dones que ens parlaran de les seves feines realitzades al llarg de la seva vida laboral, dels seus reptes i dificultats. Debatrem sobre les condicions de treball, la necessitat del seu reconeixement com a dones treballadores, la feina de cures no remunerada, de la bretxa salarial…
Organitzen: Pandora: recursos dona i Centre Cívic Magòria.

ESCOLA DE MITJANS AUDIOVISUALS (EMAV)
Gran Via de les Corts Catalanes, 173-175
Activitats amb inscripció prèvia a través del perfil d’Instafram @emavescola o de  la web emav.com.

Reverberacions
Dijous de març, de 13.30 a 15 h
Cicle d’activacions culturals obert a tota la comunitat educativa del centre que tindrà lloc tots els dijous de març a la sala d’actes del centre. En el marc de les celebracions del 8M, reflexionarem sobre l’aportació de dones i altres identitats dissidents en les tecnologies audiovisuals.
Taller “La Xarxa és nostra”. El potencial feminista del mem
Dijous, 2 de març, de 13.30 a 15 h
Revisarem i aprendrem a identificar les violències masclistes presents en el món virtual  i compartirem tècniques de resistència i autodefensa a través de la cultura audiovisual.
_BLANK aka Blanca Rego
Dijous, 9 de març, de 13.30 a 15 h
Trobada amb aquesta artista audiovisual l’obra de la qual ha estat projectada en centres d’art com el Pompidour (París), el CCCB o l’Espai Telefònica (Madrid).
SIN SYNK
Dijous, 16 de març, de 13.30 a 15 h
Conferència i demostració d’aquesta escola feminista (no binària) i anticolonialista per a Djs amb base a la sala Vol de Barcelona.
Taller d’Eva Valiño. L’imaginari i el so
Dijous, 30 de març, de 13.30 a 15 h
Tècnica de so i cineasta que el 2004 va guanyar el Premi Goya al millor so per la pel·lícula “Te doy mis ojos” d’Iciar Bollaín.

RAMBLA DE BADAL
(entre Constitució i Quetzal)

El Dia de la Dona, ballem a la rambla!
Dimecres 8 de març, a partir de les 10 h
De 10 a 12 h Ball en línia.
De 12 a 14 h Sevillanes.
Activitat adreçada a dones de totes les edats amb la participació oberta a persones de qualsevol gènere. L’eix Badal Bordeta Comerç regalarà samarretes commemoratives del Dia de la Dona.
Organitza: Badal Bordeta Comerç amb la col·laboració dels monitors i grups de ball del barri.
↑ torna amunt

La Font de la Guatlla

ESCOLA DE MÚSICA SUPERIOR JAM SESSION
C. Montfar, 16-18

Taula rodona participativa
Dimarts 7 de març, de 10 a 11.30 h
L’alumnat de l’assignatura d’anàlisi musical ens proposa una xerrada musical amb perspectiva de gènere.

Vermut musical de dones
Dissabte 11 de marc, de 12 a 14 h
Vermut musical al voltant d’algunes de les majors dives del pop: Barbra Streisand, Madonna, Christina Aguilera, Mariah Carey, Whitney Houston, Britney Spears, Beyonce, Shakira, Rihanna, Jennifer López, Adèle, Jessie J, Lady Gaga, Miley Cyrus…

CENTRE CÍVIC FONT DE LA GUATLLA
Carrer de Rabí Rubèn, 22
Activitats amb inscripció prèvia presencial, per telèfon o a través de la pàgina web barcelona.cat/ccfontdelaguatlla

Dones conscients
Dimarts 7 de març, de 18 a 20 h
Taller a càrrec de Paula Manghi a través del qual farem un recorregut amb el cos, la ment i els sentits per donar consciència al nostre poder femení.
Organitza: Vocalia de dones i cultura

Celebració de la dona treballadora
Diumenge, 12 de març, de 12 a 13.30 h
El Quartet Kassia ofereix un concert amb obres per a quartet de corda de Mozart, del compositor i violinista català Xavier Turull, coincidint amb el centenari del seu naixement, i alguns temes folk del violoncel·lista georgià Sulkhan Tsintsadze.
Organitza: Vocalia de dones i cultura
↑ torna amunt

La Marina

DIVERSOS LLOCS
Columna la Marina – Zona Franca
Dimecres, 8 de març, a les 17.30 h
Anem totes juntes a la manifestació.
Organitza: Taula de Dones de la Marina

La Femiruta
Dissabte, 11 de març, de les 10.30 a les 14 h
Punt d’inici: plaça de Sants
Punt final i lloc del taller: plaça de la Marina
Passejarem pel barri per reivindicar espais públics segurs per a totes les dones i posar en valor la importància de l’esport en el benestar psicològic, físic i social de les dones. La passejada es podrà fer caminant, en patinet, bicicleta o skate. A partir de les 11 h es faran tallers reivindicatius de confecció de samarretes i bosses amb materials reciclats a la plaça de la Marina.
Organitza: Joves d’Estrelles Altes

BIBLIOTECA FRANCESC CANDEL
Carrer d’Amnistia Internacional, 10

Tot el que vivíem cada 8M i Taller de pancartes
Dilluns, 6 de març, a les 18 h
Reflexió al voltant de les implicacions del 8M a partir del relat de les lluites de diferents territoris d’arreu del món. Posteriorment es realitzarà un taller de pancartes amb totes les participants.
Organitza: Taula de Dones de La Marina i CooperAcció.

Dones i mares invisibles
Dimarts, 21 de març, a les 18.30 h
Presentació del llibre amb la seva autora, Guillermina Sanisidro.
‘Dones i mares invisibles’ és una obra coral que reuneix les veus de dones i mares cuidadores que, malgrat l’enorme esforç i sacrifici personal que suposa per elles aquest rol, gairebé ningú valora ni reconeix. Amb aquesta obra volen alçar la veu, cridar l’atenció sobre aquesta situació sobrevinguda pel mer fet de ser dones. I com denuncien: “Les cures són una tasca invisible, però a l’hora tothom les considera imprescindibles”.

CASAL MUNICIPAL DE GENT GRAN SANT CRISTÒFOL
Carrer del Bronze, 5-7

Dones invisibilitzades de la història
Dimecres 8 de març, d’11.30 a 13 h
Xerrada adreçada a la gent gran on debatrem al voltant de la invisibilització de la dona en la història. A més, realitzarem una dinàmica col·lectiva per reflexionar entorn les dones que han format part de la nostra història i la seva aportació a la societat.
Organitzen: EMGG Sant Cristòfol amb PIAD i Fundació Surt

CASAL MUNICIPAL DE GENT GRAN DE LA CAPA
C. Alts Forns, 84-86

Dones amb història
Del 6 al 17 de març
Exposició col·laborativa de persones grans del Casal, els Apartaments La Capa i del Centre ocupacional la Marina de la Fundació Asproseat. A través de fotografies, s’expliquen aspectes rellevants de les persones que hi participen o de dones importants del seu entorn.

CENTRE CÍVIC CASA DEL RELLOTGE
Pg. Zona Franca, 116
Activitats gratuïtes amb inscripció prèvia a barcelona.cat/cccasadelrellotge

Dissenyem samarretes poderoses
Dijous 2 de març, a les 17.30 h
Punt Multimèdia de la Marina
Prepararem samarretes a partir de cites de diverses dones que al llarg del camí han marcat el camí en la igualtat de gènere i sexual.
Taller a realitzar per un infant a partir de 7 anys i una persona adulta.
En col·laboració amb el CC Casa del Rellotge i la Marina Viva.

Los cuidados en el foco
Del 2 de març al 27 d’abril
Inauguració: 2 de març, a les 19 h
Exposició fotogràfica a càrrec de l’associació de dones migrants i treballadores de la llar i les cures, Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET). Instantànies amateur, fetes amb el mòbil o amb càmeres no professionals que volen visibilitzar la situació de milers de dones que treballen al sector de les cures.

L’ombra del 39 (1939-1950)
Divendres, 17 de març, a les 16 h
Preu: 5,37 €.
Itinerari guiat que ens portarà a un període incòmode de la nostra història, però amb una òptica inusual: de dona i postguerra.

Projecció de “Cuidar entre tierras” i col·loqui
Dijous, 23 de març, a les 19 h
Projecció del documental i posterior col·loqui sobre cures, migracions i cadenes globals.
Organitza: CooperAcció

CENTRE CÍVIC LA CADENA
Carrer de la Mare de Déu de Port, 397
Activitats amb inscripció prèvia a barcelona.cat/cclacadena

Diversitat de gènere en la infància
Dimarts, 14 de març, de 18 a 19 h
Xerrada a càrrec de Irene Cardona, de l’Etnogràfica. Què és la diversitat de gènere? Com es construeix el gènere en els infants? Quines violències vers els infants estan presents en la nostra societat? I per què és important per a la salut de les criatures que treballem la diversitat de gènere a casa i a l’escola?

Dissabtes en Cadena: Amb “D” de Dones
Dissabte, 25 de març, d’11 a 13.30 h
Activitat familiar a càrrec de Fronteres Invisibles. Juguem i trenquem fronteres! Existeixen fronteres que ens envolten i que ens fan tornar invisibles. Aquestes poden ser per infinitat de motius. Una volta al taulell ens les mostra i les destapa. Veniu a descobrir-les per poder combatre-les juntes!

CENTRE CULTURAL ÀNCORA
Carrer de Sant Eloi, 5-7

El poder de l’agulla: quan les dones fan pinya
Del 8 al 30 de març
Inauguració: 8 de març de 17.30 a 20 h
Exposició tèxtil amb recorregut pels 70 anys de història i lluites del centre Àncora.

Tastets de costura
Dijous, 6, 16, 23 i 30 de març de 17.30 a 19.30 h
Tallers oberts a tothom.

COS DE GUÀRDIA DEL POLVORÍ
Carrer de Segura, s/n

Diada del 8M al Polvorí
Dissabte 18 de març, de les 16 a les 24 h
Preu: 10 €. Inscripció prèvia i venda d’entrades a través dels perfils Instagram i Facebook de l’AVV del Polvorí.
Jornada comunitària desenvolupament personal adreçada a les dones de més de 18 anys del veïnat amb classes de zumba i de defensa personal, xerrades de sexologia, sopar i ball.
Organitza: AVV del Polvorí

ESPAI JOVE LA BÀSCULA
C. Foc, 128

Abril Gabriele
Dijous 2 de març, a les 20.30 h
La jove compositora i cantant Abril Gabriele presenta els seus temes amb un so personal ple de soul i rock. Ho fa acompanyada de tres altres noies, al baix, a la guitarra i a la bateria.

Divendres Concert: Mis Amigas Fuman Todas + Ruïnosa & Les Strippers de Rahola
Divendres 10 de març, de 20.30 a 23 h
Mis Amigas Fuman Todas és un grup barceloní emergent de punk queer amb una música que defineixen com una mescla sonora, bruta i moderna. Ruïnosa & Les Strippers de Rahola és un grup queer punk format per quatre transvestits.

ESPAI MUNICIPAL DE GENT GRAN EL POLVORÍ
Carrer de Guadalquivir, 2

Salut de la dona amb mirada feminista i decolonial
Dimarts 7 de març, de 17 a 18 h
Xerrada adreçada a la gent gran on es posarà en valor la importància dels determinants socials de la salut i de la connexió profunda amb l’entorn com a font d’equilibri i restauració del benestar integral de les dones. Un espai per parlar i reflexionar sobre la importància de la justícia social i els drets adquirits per sostenir vides dignes i alegres.
Organitzen: EMGG Sant Cristòfol amb PIAD i Fundació Surt

SALA MAREMAR
Pg. Zona Franca, 56-64

Immunda
Divendres 24, a les 20 h
Espectacle de circ a càrrec de la Cia. Janika.
Inscripcions: CC Casa del Rellotge.

SALA PEPITA CASANELLAS
Pg. Zona Franca, 185
Activitats amb inscripció prèvia a barcelona.cat/cccasadelrellotge

Fem safareig a la Marina
Dimarts, 28 de febrer, a les 18 h
Dinamització de l’espai per a la construcció col·lectiva del relat de les memòries feministes de La Marina.
Activitat no mixta adreçada a dones i identitats dissidents.
Organitzen: Pla de Desenvolupament comunitari de la Marina, CooperAcció, la Fundició, CC Casa del Rellotge, CC la Cadena i Vila Veïna.

Dones valentes
Diumenge, 5 de març, a les 12 h
Preu: 3 €
Matinal de teatre per a famílies i infants a partir de 6 anys a càrrec de la Cia. Sensedrama Teatre. Ens endinsarem en la vida, trajectòria, aventures i desventures de diversos personatges femenins i contemporanis, que han deixat empremta com Dolors Aleu, Mercè Rodoreda, Mª Pepa Colomer o Joana Biarnés.

Poker de Iaies
Dissabte, 11 de març, de 18.30 a 20 h
Preu: 5€
Obra de teatre en clau d’humor a càrrec de Dona Cançó adreçada al col·lectiu de dones.
Un còctel d’humor i màgia on es trenquen tots els esquemes: són dones, són de la tercer edat, independents i de fet, són parella.
Les entrades es podran aconseguir a la seu de la Unió (c. Mare de Déu de Port, 363) i el dia de l’obra a la mateixa Sala Pepita Casanellas.
Organitza: Unió d’Entitats de la Marina

Ball
Dissabte, 11 de març, de 21 a 24 h
Preu: a determinar
Sopar i ball específicament per a dones.
Organitza: Centre Cultural Estrelles Altes
↑ torna amunt

Sants

BIBLIOTECA VAPOR VELL
Ptge. Vapor Vell, 1

Art en veus de dones, tres veus
Dimarts, 21 de març, de 18.30 a 20 h
Recital audiovisual en directe per Esther Artero Pastor amb segona part amb micro obert.
Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants

CASAL MUNICIPAL DE GENT GRAN COTXERES DE SANTS
Pas de Fructuós Gelabert, 6

Dones invisibilitzades a la història
Dimarts 7 de març, a les 17 h
Activitat adreçada a persones majors de 60 anys. Xerrada i dinàmica col·lectiva a través de les quals reflexionarem sobre la història de les dones i la seva aportació a la societat.
Organitzen: PIAD Sants-Montjuïc i Casal Municipal de Gent Gran de les Cotxeres de Sants.

COTXERES DE SANTS
C. Sants, 79

Dones esborrades. Fem-les visibles
Del 28 de febrer al 18 de març
Inauguració: divendres, 28 de febrer, a les 19 h
Sala Lluïsa Franch de Cotxeres de Sants
Artistes de l’exposició: Maria Alemany, Montserrat Artal, Anna Bafalluy, Mey Caro, Mary Franquet, Llum Garcia Jover, Eva Garcia Montiel, Gonzalez Ventosa, Raquel Hurtado, Montse J. Sorribes, Eva Kaluzova, Nurya Khano, Anna Lopez Isart, Araceli Marti, Pepita Pedret, Marta Puigcerver, Marilo Pujol, Ma. Helena Roig, Montserrat Sagarra, Isabel Sanmartin i Neus Silvestre.

Versos a Raig Fet
Dimecres, 1 de març, de 18.30 a 20 h
Sala d’actes
Recital poètic del recull “L’Esquerda” de Rosa Font Massot a càrrec de Montserrat Artal, Natàlia Carrasco i Manel Klose del Col·lectiu d’Artistes de Sants.

8 dones i moltes més
Dijous, 9 de març, de 18.30 a 20 h
Sala d’actes
Performance poèticomusical amb l’objectiu de visibilitzar la violència contra les dones i formada per dones creadores d’arreu del principat. Debat obert en finalitzar l’espectacle.
Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants

Cuida’t a través de l’esport
Dimecres, 15 de març, a les 19 h
Sala d’Actes
Xerrada gratuïta a càrrec de l’entrenadora personal i divulgadora Mai Oltra. L’esport com a eina d’apoderament femení i d’autocures per al cos i la ment.

LA LLEIALTAT SANTSENCA
C. Olzinelles, 31
Venda d’entrades i inscripcions: lleialtat.cat/entrades

La Lleialtat és nom de dones
Del 22 de febrer al 30 de març
L’equipament de Sants organitza un programa d’activitats plural i divers elaborat de manera coral amb les entitats, els col·lectius i les persones que participen de la Lleialtat, que vol reivindicar i visibilitzar el paper de les dones en l’actualitat des de múltiples àmbits.

Colombia. Ausencias presentes
Del 22 febrer al 25 març
Una exposició de fotografies que aborda les desaparicions forçades de persones a Colòmbia (activistes, opositors polítics) i que posa l’accent en el paper de les dones buscadores de víctimes. Una violació dels drets humans que només a Colòmbia es xifra en més de 200.000 víctimes.
Organitza: Brigadas Internacionales de Paz

Pintxo de tortilla
Divendres, 3 de març, a les 19 h
Preu: 5 €
Un espectacle de monòlegs còmics amb temàtica feminista i LGTBIQ+ creat l’any 2021 per Cristina Guyu i Mai Boncompte. Amb una posada en escena típica de Stand-up Comedy, les dues monologuistes fan un recorregut crític de la història de la comunitat, i l’actualitat, sumant-hi les estratègies de supervivència del passat i el present. Amb la participació de Lucía Martin (regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona).

Bruixes i poetes
Dissabte, 4 març, a les 19 h
Preu: 5 €
Concert. La banda O Val das Mouras incorpora per primer cop el català al seu repertori amb cançons que versionen poemes de Joana Raspall o Maria Mercè Marçal. Un treball amb lletres compromeses, feministes i reivindicatives acompanyades d’una sonoritat pop que no oblida la tradició de les gaites, les flautes o el pandero.

Xerrada de llenguatge no discriminatori
Dimarts, 7 de març, a les 11 h
Xerrada gratuïta i oberta al barri
Organitzen: Consorci per la Normalització Lingüística i Lleialtat Santsenca

Muriel Casals i Couturier, una líder de referència
Dijous, 9 març, a les 18.30 h
Xerrada. La dinamitzadora cultural, Rosa Vendrell Miret, repassarà la trajectòria de Muriel Casals, amb testimoniatges emotius de persones amb qui va compartir moments de la seva intensa vida.
Organitza: Òmnium Sants-Montjuïc

Dones en peu de rol
Dissabte, 11 març, de 18 a 6 h
Una jornada maratoniana de jocs de taula i rol en la qual totes les partides estan dirigides per dones.
Organitza: Sants Niggurath

Comandant Arian
Dijous, 16 març, a les 19 h
Cinema Violeta. Una història de dones, guerra i llibertat de la directora Alba Sotorra que ens situa en ple front de la guerra de Síria on un batalló de guerrilleres kurdes, guiades per la comandant Arian, tracten d’alliberar la ciutat de Kobane del règim d’Estat Islàmic amb l’objectiu d’entregar a la pròxima generació de dones, una societat lliure i igualitària.

Cor Goodvibes en clau femenina
Divendres, 24 març, a les 19 h
Concert de taquilla inversa amb inscripció prèvia.
En el repertori destacaran les obres d’autores interpretades per dones.

Chavalas
Dijous, 30 març, a les 19 h
Cinema Violeta. Marta, Desi, Soraya i Bea, quatre amigues inseparables durant l’adolescència, es retroben al barri on van créixer per reviure una autèntica i tragicòmica amistat. Una realitat que les obligarà a enfrontar-se a aquelles adolescents que van ser i a les dones que volen ser.

Taller de salut sexual i reproductiva
Dimecres, 8 de març, de 12.30 a 14 h
Les dones de La Troca ens formem per exercir els nostres drets sexuals i reproductius.
↑ torna amunt

Montjuïc

MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA
Passeig de Santa Madrona, 39-41

Prehistòria de dones
Dijous, 23 de març, a les 19 h
La catedràtica de Prehistòria, divulgadora i vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Sostenibilitat de la Universitat de Granada presenta un  llibre sobre les dones d’avui i com la història les ha situat en llocs secundaris.”

MUSEU ETNOLÒGIC I DE CULTURES DEL MÓN
Pg. Santa Madrona, 16

Quina feinada! Dones, subsistència i cures
Tots els primers diumenges de mes fins al juny del 2023, a les 12 h
Visita guiada a l’exposició permanent en clau de gènere. Quines són les activitats que necessitem per viure i que són presents a totes les societats i cultures? La cura de les persones, l’elaboració d’aliments o el manteniment de les cases i els vestits són feines bàsiques per viure i moltes vegades ni ens hi fixem.

MERCAT DE LES FLORS
C. Lleida, 59

Las cosas se mueven pero no dicen nada
Del 9 a l’11 de març, a les 19.30 h
Entrada general: 16€
Dansa. Peça de la coreògrafa brasilera Poliana Lima interpretada exclusivament per dones i construïda a partir de la sonoritat del cos de les ballarines que evoca els processos de transformació i repetició de la natura.

MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA
Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n

Mey Rahola (1897-1959). La nova fotògrafa
Fins al 29 de maig de 2023
Exposició fotogràfica inclosa a l’entrada general del Museu.
Mey Rahola (Lleó, 1897-Vaucresson, 1959) va ser una de les primeres dones en fer-se un nom en l’àmbit de la fotografia artística a Espanya. Afirmant-se com a fotògrafa més enllà de l’àmbit familiar, Mey Rahola va participar en la construcció del nou paper de la dona en l’esfera pública durant la II República: una dona independent, viatgera, empàtica i irònica.

Itinerari: Mey Rahola (1897-1959): La nova fotògrafa
Dimecres, 1 de març, de 17 a 18 h
Punt de sortida: davant la porta del centre
Mey Rahola va ser una de les primeres dones en fer-se un nom en l’àmbit de la fotografia artística a Espanya i va participar en la construcció del nou paper de la dona en l’esfera pública durant la II República: una dona independent, viatgera, empàtica i irònica.
Organitzen: Centre Cívic El Sortidor i Museu Nacional d’Art de Catalunya

Visita guiada a l’exposició “Art, dones, memòria i lluita”
Dissabte, 4 de març, d’11 a 12.30 h
Punt de trobada: vestíbul del MNAC 10 minuts abans de la visita.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a cotxeres-casinet.org.
Els canvis en la vida i el posicionament social de la dona des de mitjan segle XIX fins al 1936, reflectits en les obres que conformen la col·lecció d’Art Modern.

Petites històries, grans dones
Dissabte, 4 de març, de 17 a 18 h
Activitat per a infants a partir de 6 anys i famílies. Una actriu explicarà en clau dramatitzada un conte inspirat en la trajectòria de la pintora i gravadora Roser Bru.
Cal inscripció prèvia a la web www.museunacional.cat

Visita guiada “Dones havíeu de ser”. Itinerari modern
Diumenges, 5 i 19 de març, d’11 a 12.30 h
Itinerari en clau feminista per la col·lecció moderna del MNAC que explora els mecanismes, artístics i polítics, que han articulat sovint l’oblit de les dones.

Portes obertes per a les dones
Dimecres, 8 de març, de 10 a 18 h

Visita guiada “Dones havíeu de ser”. Itinerari medieval
Diumenges, 12 i 26 de març, d’11 a 12.30 h
Itinerari en clau feminista per la col·lecció medieval del MNAC que explora els canvis en el paper i la consideració de les dones al llarg de la història a partir del valor documental dels objectes patrimonials.

Totes les activitats són gratuïtes a no ser que s’indiqui el contrari.
↑ torna amunt

Actes de ciutat

ESPAI JOSEP BOTA – RECINTE FABRA I COATS
Carrer de Sant Adrià, 20

Lliurament dels XXXVII Premis 8 de març – Maria Aurèlia Capmany
Dissabte 18 de març, a partir de les 18 h
De 18 a 19 h Gala. Durant la cerimònia podrem gaudir d’una performance del grup Ovàries de Sant Andreu
De 19.15 a 20.30 h  Concert de Balkan Paradise Orquestra
↑ torna amunt

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades