900 925 555, el telèfon d’atenció gratuït per prevenir el suïcidi

En marxa un telèfon que funciona les 24 hores del dia per prevenir el suïcidi, que ja és la primera causa de mort entre els homes de 15 a 44 anys a la ciutat, i la segona causa entre les dones, després del càncer de mama. També s’activa un nou punt d’atenció per donar suport a l’entorn més proper de les persones amb risc de suïcidi.

27/11/2020 18:35 h

Ajuntament de Barcelona

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que per cada suïcidi consumat hi ha vint intents; això suposa que només a Barcelona es poden produir uns dos mil intents de suïcidi cada any. El consistori, amb el guiatge de la Fundació Ajuda i Esperança, habilita el telèfon d’atenció gratuït 900 925 555, operatiu les 24 hores del dia per atendre totes les trucades en què es presentin idees o conductes suïcides.

El servei l’ofereixen cinc persones voluntàries que s’han seleccionat i format per atendre aquest tipus de trucades, i les coordina i supervisa un equip de psicologia i un comitè d’experts i expertes.

Alhora, s’ha activat també un punt d’atenció pensat per atendre familiars, amistats i persones de l’entorn laboral de les persones amb risc de suïcidi, que està gestionat per l’Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS) i Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS). El servei està ubicat a l’espai de Barcelona Cuida i el telèfon d’atenció és el 934 132 121.

Totes dues mesures s’emmarquen en el pla de xoc en salut mental que impulsa l’Ajuntament per fer front a la crisi generada per la covid-19 i en el Pla de salut mental de Barcelona 2016-2020.

Primeres dades del servei

En el primer més de funcionament del servei telefònic de prevenció del suïcidi, s’han rebut 130 trucades, el 62% de les quals han estat fetes per dones. El telèfon ha atès des de persones amb conductes o intencions suïcides o bé amb episodis passats de temptatives, fins a familiars o amics de persones amb risc de suïcidi i de persones mortes per suïcidi.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades