A l'octubre reurbanitzem la plaça d’Antonio Maura de Via Laietana

Les obres duraran set mesos, i l’objectiu principal és guanyar espai per als vianants amb la desaparició de les semirotondes i l’ampliació de les voreres. Les obres compten amb una inversió d'1,9 M i és la primera actuació de fons prevista en aquest mandat per iniciar el procés de transformació de la Via Laietana.

10/06/2018 12:30 h

Districte Ciutat Vella

L’Ajuntament començarà a l’octubre la transformació de la plaça d’Antoni Maura, al districte de Ciutat Vella. L’objectiu principal és guanyar espai per als vianants, fer que els veïns i veïnes es facin seu aquest àmbit i millorar la connectivitat entre els dos barris que queden a banda i banda de la via, el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. La reforma costarà 1,9 milions d’euros, i les obres s’allargaran durant set mesos.

La  proposta preveu la desaparició de les dues semirotondes actuals per ampliar les voreres, crear-hi nous espais d’estada i facilitar la recuperació per part de la ciutadania de la major part de l’espai dedicat fins ara a la circulació de vehicles. Així, es donarà continuïtat a les alineacions de les voreres de la Via Laietana, conservant l’amplada actual del tronc central de calçada de la via i avançant l’enllaç de l’avinguda de Francesc Cambó, amb la mateixa calçada de sis metres d’ample, fins a la calçada central de la Via Laietana.

A més, es projecta un nou pas de vianants central de set metres d’amplada per afavorir el creuament natural de la via i la mobilitat a peu. I es conservaran els dos passos de vianants situats actualment als extrems de la plaça.

La nova configuració de l’espai obligarà a modificar els girs permesos dels vehicles i a adaptar els accessos als dos aparcaments soterranis. I es traslladaran a la zona central les dues parades de línies regulars d’autobús de TMB, actualment ubicades a la zona més propera de la plaça, de manera que s’obtindrà més espai per als usuaris. A més, es col·locaran dues marquesines noves, i s’eliminaran de la plaça les parades de bus turístic i la zona reservada per a la parada d’autocars i autobusos.

El projecte s’ha treballat en el marc dels consells de barri del Casc Antic i del Gòtic i recull les aportacions fetes pels veïns i veïnes de cara a avançar en la permeabilitat entre els dos barris. I forma part de la mesura de govern presentada al maig de 2017 amb diverses actuacions, com ara la retirada de l’estàtua d’Antonio López, la millora dels camins escolars, o la celebració d’un procés de participació per definir la reforma de la Via Laietana.

Inici imminent del procés participatiu de la transformació de la Via Laietana

Precisament, el procés participatiu de la reforma global de la Via Laietana està a punt de començar. En els propers dies es farà públic a la plataforma decidim.barcelona, i se celebrarà la primera sessió informativa amb veïns i veïnes en el marc del Consell de barri del Casc Antic.

N’està prevista una altra al Consell de barri del Gòtic, i fins al setembre hi haurà altres accions per promoure la diagnosi i participació veïnal com recorreguts urbans, tallers temàtics i carretons informatius a punts clau com el mercat de Santa Caterina i l’Escola Cervantes. La previsió és que a l’octubre es faci el retorn a la ciutadania dels resultats del procés participatiu.

Les millores puntuals a les voreres de la Via Laietana, a l’agost

Paral·lelament, està previst que a finals d’aquest mes s’aprovi definitivament el projecte d’arranjament i millores puntuals a les voreres de la Via Laietana, i que les obres comencin a l’agost. L’objectiu principal de l’actuació és la millora de l’espai de vianants i de la connexió a peu entre el barri Gòtic i el de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera amb una intervenció que abasta uns 3.000 metres quadrats i compta amb un pressupost d’1’2 milions d’euros.