A prova de bombes

02/01/2015 08:30 h

Max Ledo

Si hi ha una tapa genuïna de La Barceloneta, aquesta és la bomba. A través de dos establiments històrics del barri mariner, La Cova Fumada i La Bombeta, es poden conèixer els orígens i les peculiaritats d’aquesta famosa tapa barcelonina.

Vídeo ‘La bomba de La Barceloneta i la seva història’

Menjar tapes a Barcelona és una de les aficions de moltes persones. Un dels llocs amb més tradició per fer-ho és el barri de la Barceloneta, antiga zona de pescadors que aplega molts bars i restaurants que serveixen tapes. Si n’hi ha una de típica i genuïna del barri mariner és la bomba, una espècie de pilota de patates arrebossades amb un xic de carn a l’interior, acompanyada d’allioli i salsa picant.

La Cova Fumada, l’origen?

L’origen d’aquesta tapa és incert i no hi ha documents que n’acreditin l’autoria, però a La Cova Fumada (carrer Baluart, número 56) asseguren que va ser l’àvia dels actuals propietaris i fundadors de l’establiment la que la va inventar en un intent de fer croquetes. En aquest petit bar amb més de 60 anys d’història en preparen unes 300 cada dia, i tot i que n’expliquen els ingredients, es neguen a desvetllar la recepta completa: un secret que només coneix la família.

A La Cova Fumada hi ha de quatre tipus de bombes: sola, amb allioli, amb allioli i picant i només amb picant. Tot i que la més demanada és la que duu les dues salses, la que va donar origen al nom és la bomba amb només salsa picant.

La Bombeta, bombes a dojo

Aquest restaurant del número 3 del carrer de la Maquinista és un dels establiments que ha contribuït més a l’èxit d’aquesta famosa tapa. La família Salvia es va fer càrrec d’aquest negoci centenari fa gairebé 40 anys, i ha convertit la bomba en una de les seves especialitats. El Bruno, copropietari del local, assegura que cada setmana s’utilitzen 500 kg de patates per preparar-les minuciosament a mà. A La Bombeta, en un dia de molta feina, les bombes surten de la cuina l’una darrera l’altra, i se’n poden arribar a servir fins a 1.000.