A punt el primer edifici APROP a Ciutat Vella per a emergències habitacionals

S’han acabat les obres del primer edifici del Programa d’allotjaments de proximitat provisionals (APROP) al barri Gòtic. L’edifici s’ha fet amb contenidors marítims, una fórmula innovadora per construir habitatges d’una manera més ràpida i sostenible que amb les alternatives tradicionals, i té com a objectiu alleugerir la pressió de l’emergència residencial al districte de Ciutat Vella. Les primeres famílies hi podran entrar a viure després de les festes nadalenques. 

16/12/2019 18:29 h

Ajuntament de Barcelona

Durant els propers dies l’Ajuntament adjudicarà els dotze allotjaments de proximitat provisionals ubicats al carrer Nou de Sant Francesc, 8-10, al barri Gòtic. Les primeres famílies, inscrites a la mesa d’emergència, podran entrar a viure als allotjaments després de festes, i hi viuran de manera provisional mentre esperen un habitatge social definitiu. També hi podran accedir persones que estiguin inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatges amb protecció oficial de Barcelona.

Es tracta d’una estructura formada per setze mòduls d’antics contenidors marítims reciclats i condicionats que s’han anat encaixant els uns amb els altres i que han donat lloc a un edifici de dotze allotjaments: quatre tenen dues habitacions i 60 metres quadrats de superfície i els altres vuit tenen una habitació i 30 metres quadrats de superfície. El projecte té un cost de 940.000 euros.

La construcció de l’edifici s’ha completat en quatre mesos durant els quals s’hi han instal·lat les escales, l’ascensor, la façana nova i la coberta exterior. A la planta baixa, a més, s’hi ubicarà el CAP del Gòtic.

La prova pilot d’aquesta alternativa residencial s’inspira en propostes d’èxit que ja funcionen en altres ciutats com Amsterdam, Copenhaguen o Vancouver. 

Una solució més sostenible 

L’edifici s’ha fet amb contenidors marítims, una fórmula innovadora per construir habitatges d’una manera més ràpida i sostenible. Com que es tracta d’edificis modulars i industrialitzats, els APROP redueixen en un 58% els residus, i el fet de reutilitzar els contenidors marítims permet reduir en un 32% les emissions de CO2.

La certificació energètica dels APROP és AA, per això el consum energètic és de quatre a sis vegades més baix que el d’una construcció convencional amb les mateixes característiques.

El segon projecte, a Sant Martí

L’edifici del barri Gòtic forma part d’una prova pilot que s’està implantant actualment i que preveu altres instal·lacions en altres barris de la ciutat. A principis del 2020 es posarà en marxa el procediment per a la licitació d’un segon projecte al carrer de Bolívia, 33-41, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí. Aquest segon projecte tindrà 42 allotjaments, 35 de dobles i 7 d’individuals, i una bugaderia compartida, equipaments per al barri, un hort urbà i una coberta verda.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades