Abrazo Cultural, Mengem AMB Sentit i Més que cures, guanyadores de Construïm en femení i Camí de la solidesa

El passat juliol els premis dels programes Camí de la Solidesa i Construïm en Femení van guardonar aquelles iniciatives de cada programa que van presentar els millors plans d’empresa i projectes d’enfortiment en l’àmbit de l’Economia Social i Solidària. S’ha valorat l’evolució de les iniciatives i la seva viabilitat econòmica i potencial transformador, així com els seus models de governança i la capacitat per a treballar col·laborativament amb altres iniciatives.

21/09/2020 09:44 h

Laia Ruiz

Els programes Construïm en femení i Camí de la solidesa de Barcelona Activa tenen com a objectiu combatre la feminització de la pobresa a la ciutat. Al juliol es va celebrar la cloenda d’ambdós programes i es va fer entrega dels premis. Els premis atorgats per Barcelona Activa han consistit en una aportació econòmica de 5.000 euros i l’entrada a la comunitat d’incubació La InnoBAdora. El jurat va comptar amb persones provinents de Barcelona Activa, l’administració pública municipal i autonòmica i organitzacions i entitats de l’àmbit de l’Economia Social i Solidària.

Per una banda, Construïm en Femení promou l’emprenedoria cooperativa, social i solidària impulsada per dones a través d’un programa de formació. Aquest programa inclou de manera transversal la perspectiva de gènere i ofereix assessorament individual i tutories grupals, basant-se en un pla de treball per a cada projecte. Aquesta darrera edició ha comptat amb la participació de 18 projectes, individuals i col·lectius, que van des del desenvolupament d’una app que promou la reutilització i l’intercanvi de roba a l’impuls d’una xarxa de distribució i comercialització de plantes medicinals ecològiques produïdes al territori. De l’edició actual, les premiades han estat:

  • Abrazo Cultural, que ofereix cursos d’idiomes i tallers culturals impartits per persones refugiades i migrants de països en conflicte o estigmatitzades. Quan va començar el programa, feia ja dos anys que el projecte funcionava. L’acompanyament l’ha ajudat a professionalitzar l’organització i avançar cap a la sostenibilitat financera.
  • Mengem AMB sentit ven a través de l’e-commerce kits de receptes+ingredients ecològics i locals. Les persones consumidores reben a casa els kits, que contenen tot el necessari per a elaborar l’àpat. D’aquesta manera lluita contra el malbaratament alimentari i promou hàbits d’alimentació saludables. L’evolució de la iniciativa està íntimament lligada amb el programa mateix, ja que va ser allà on les promotores es van unir per a crear aquest projecte conjunt i hi han desenvolupat el pla de negoci. Actualment estan preparant el llançament d’una prova pilot a Barcelona.

Per altra banda, el programa Camí de la solidesa acompanya i enforteix entitats de l’Economia Social i Solidària majoritàriament gestionades i liderades per dones, o que compten amb treballadores que volen ascendir a càrrecs de responsabilitat. Ofereix formació, espais d’intercooperació, tutories i acompanyament. Les participants desenvolupen un projecte d’enfortiment, que busca millorar la sostenibilitat de les entitats, i treballen les seves habilitats directives. D’entre les 11 iniciatives que van participar en aquesta darrera edicióMés Que Cures va ser la guanyadora:

  • Més que cures és una associació de dones organitzades per promoure el benestar de la comunitat. La seva missió és proveir un servei d’atenció domiciliària i treball de la llar de proximitat i qualitat a la gent gran i la petita infantesa.  Volen també, dignificar el treball de cures reconeixent el seu valor social, remunerant-lo amb justícia i donar suport a les famílies des del cooperativisme i la comunitat. Ofereixen serveis de neteja de locals, oficines i escales, així com treball de cures individuals (entre setmana, cap de setmana i horari de nit) i cura d’infants a domicili (fins a 3) i també per esdeveniments.

Properament s’obriran les noves edicions dels dos programes. Podreu trobar més informació als enllaços següents del Camí de la solidesa i del Construïm en femení. També podeu escriure’ns a innovaciosocioeconomica@barcelonactiva.cat.

Esperem trobar-vos-hi per seguir enriquint amb noves emprenedores i iniciatives l’Economia Social i Solidària a la ciutat.