Acord històric pel tramvia per la Diagonal

La majoria absoluta del plenari municipal ha aprovat la connexió del tramvia per la Diagonal, impulsar la infraestructura el més aviat possible i que la gestió sigui de titularitat pública. L'acord municipal per la connexió tramviària arriba amb l'aval dels estudis tècnics i el suport del 63% dels veïns i veïnes.

25/01/2019 13:35 h

Ajuntament de Barcelona

La proposta acorda comunicar a l’Autoritat del Transport metropolità i a la Generalitat de Catalunya els estudis tècnics realitzats que avalen la connexió del tramvia per la Diagonal i en superfície, i que l’actuació s’iniciarà amb un primer tram de les Glòries a Verdaguer.

A més, el text preveu la signatura d’un nou conveni de col·laboració amb l’ATM i la Generalitat on s’establiran els mecanismes de coordinació entre administracions i de finançament per tirar endavant el projecte.

També es convocarà una comissió de seguiment del tramvia amb grups municipals, entitats veïnals i moviments socials.

Gestió pública del tramvia

L’acord inclou que l’ATM estableixi els mecanismes necessaris perquè la inversió pública en la xarxa tramviària no reverteixi en beneficis privats i també l’anàlisi d’un possible rescat o la reducció del temps d’explotació actual de les concessionàries, que finalitza l’any 2032.

A més, preveu elaborar un calendari perquè en el futur l’empresa pública Transports Metropolitans de Barcelona sigui la responsable de la gestió i explotació del servei.

L’execució, el més aviat possible

L’objectiu és executar el projecte de connexió tramviària amb celeritat i iniciar els treballs el més aviat possible.

En paral·lel, s’elaborarà un estudi econòmic de l’impacte que tindrà la connexió del tramvia per la Diagonal en el servei d’autobusos i com afectarà el període d’obres al servei de transport públic en superfície.

Una Diagonal més amable

L’acord inclou la renovació urbana  i dinamització comercial de l’avinguda de la Diagonal entre la plaça de les Glòries i Verdaguer, per donar prioritat a vianants, transport públic i bicicletes.

La proposta s’inclourà com a part del projecte per executar el primer tram de connexió tramviària.

El text ha rebut el suport del govern municipal, ERC, PSC, CUP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé,