Actualització: permesa la reobertura dels centres comercials, però amb aforaments reduïts i bona ventilació

Els centres i recintes comercials podran reobrir a partir del dilluns 14 de desembre de 2020. Així ho indica la resolució SLT/3268/2020 publicada el dissabte 12 de desembre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, que modifica i prorroga les mesures adoptades en matèria de ssalut pública per a la contenció de la covid-19. Si bé prorroga totes les restriccions ja en vigor en l'àmbit del comerç minorista i de la restauració, sí que autoritza a reobrir els centres comercials i en fixa les condicions.

14/12/2020 13:10 h

Marc Amat Vilà

Concretament, la resolució publicada al DOGC especifica que l’obertura al públic dels centres comercials i recintes comercials queda condicionada que redueixin al 30% l’aforament permès i que es garanteixi una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. Aquesta reducció s’aplica tant als establiments i locals comercials com a les zones comunes i de pas dels centres comercials i recintes comercials.

Alhora, detalla que queden excloses d’aquesta limitació els establiments i locals comercials que es trobin dins dels centres comercials o recintes comercials i estiguin dedicats exclusivament a la venda de productes d’alimentació, de begudes, de productes higiènics, d’altres productes de primera necessitat, farmàcies, ortopèdies, òptiques, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d’estètica i centres de veterinària.

Pel que fa a lactivitat dels equipaments culturals i esportius ubicats en centres comercials i recintes comercials, la resolució especifica que queda subjecta a les previsions establertes per aquestes instal·lacions a l’apartat 11 de la Resolució. És a dir, cal que compleixin les mateixes directrius que les activitats culturals, d’espectacles públics, recreatives i esportives.

Alhora, destaca que els centres comercials i recintes comercials han d’establir sistemes de control d’aforament i fluxos als establiments i locals que s’hi troben ubicats i també als accessos dels propis centres comercials o recintes comercials, inclosos els aparcaments. A més, restringeix l’accés i l’ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans.

Les restriccions per al comerç minorista, prorrogades

La nova resolució especifica també que tota la resta de mesures i restriccions per al comerç minorista i la restauració en vigor des del 30 d’octubre, es prorroguen de nou. Així, l’obertura al públic dels establiments i locals comercials minoristes segueix quedant condicionada al compliment dels requisits següents:

  • Poden obrir només entre les 06.00 hores i les 21.00 hores.
  • Han de reduir al 30 % l’aforament permès per llicència o autorització de l’activitat. S’exclouen d’aquesta limitació d’aforament: els establiments comercials minoristes d’alimentació, de begudes, de productes higiènics, d’altres productes de primera necessitat, serveis essencials, farmàcies, ortopèdies, òptiques, centres de veterinària, concessionaris d’automòbil, telecomunicacions, perruqueries i centres d’estètica, i centres de jardineria, que poden romandre oberts d’acord amb les mesures de distància establertes en el Pla sectorial de comerç, aprovat pel Comitè de Direcció del Pla d’actuació del PROCICAT.
  • Se suspèn l’obertura al públic dels centres comercials i recintes comercials. Els establiments i locals comercials que es trobin dins dels centres comercials o recintes comercials i estiguin dedicats exclusivament a la venda de productes d’alimentació, de begudes, de productes higiènics, d’altres productes de primera necessitat, farmàcies, ortopèdies, òptiques, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d’estètica, centres de veterinària i equipaments culturals i esportius poden romandre oberts.
  • També poden obrir al públic aquells establiments comercials que es trobin dins dels centres o recintes comercials i que comptin amb accés directe i independent des de la via pública, amb un aforament màxim del 30%.
  • Tots els establiments han d’aplicar de manera rigorosa les mesures higièniques, de prevenció i de seguretat per fer front a la COVID-19 establertes en el Pla sectorial de comerç, aprovat pels òrgans de Govern del Pla d’actuació del PROCICAT.

La restauració, també amb les mateixes limitacions

La resolució prorroga també l’autorització del consum als establiments de restauració, amb els següents condicionants:

  • Pel que fa als horaris d’obertura, els establiments de restauració poden oferir servei de consum en l’establiment entre les 06:00 hores i les 21:30 hores. Alhora, està permesa la recollida de menjar als establiments entre les 06.00 hores i les 22.00 hores. En el cas de l’activitat de prestació de serveis de restauració a domicili, aquesta es pot oferir en la franja compresa entre les 06.00 hores i les 23.00 hores.
  • Quant als aforaments, ha de ser del 30% en espais interiors, que han d’estar sempre ben ventilats. En el cas de les terrasses, és del 100%.
  • La distància de seguretat interpersonal ha d’estar degudament senyalitzada. Ha de ser de dos metres entre comensals de taules o grups de taules diferents i d’un metre entre comensals de la mateixa taula.
  • Com a màxim, es permeten quatre comensals per taula o grup, llevat que siguin convivents.

Un pla de desescalada amb 4 trams

El pla de desescalada presentat el dijous 19 de novembre pel govern de la Generalitat després de l’aprovació del Procicat, es comença a aplicar el dilluns 23 de novembre i es revisarà cada 15 dies. El pla té 4 trams progressius i, en funció de l’evolució de la pandèmia, s’anirà avançant, prorrogant o revisant. Els paràmetres que es tindran en compte per avançar o no en la desescalada s’han reduït a 2: la velocitat de transmissió, o Rt, i els ingressos hospitalaris setmanals. El pla es pot consultar aquí.

Etiquetes associades a la notícia